香港龜友論壇

查看: 10187|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

荔枝窩 CAMP -- 相片

#
登山日期: AUG13, 4:00PM - AUG14, 12:30PM
路線: 烏蛟滕-> 上下苗田 -> 三椏涌/三椏村 -> 荔枝窩 -> 分水凹 -> 鹿頸...

行程:
農曆 7 月 14, 三位靚仔入荔枝窩露營... 雖然一早已經預備 HEA 行... 不料我地行得比預期中更 HEA...
一路行一路研究路邊的生物 AND 影相... 行一公里休息一次... =.=''
原本預備了晚餐上山玩煮飯仔... 走到三椏村發現士多未關門...
大家走了入去食花蟹作晚餐... 更叫老闆幫我地煮晒帶去的雞排來食... 食到入黑後才再向荔枝窩出發...
可能是鬼節關係... 在荔枝窩巨滕附近... 有幾十隻蝙蝠在我面前不到一米的地方飛過... 可惜太黑太快... 影唔到相...  
荔枝窩晚上被惡犬封路... 我們被迫到附近碼頭紥營... 等早上才入村...
晚上聽到四周的牛牛在怪叫... HAPPY 緊... ^^
早上五點鐘一早起身影日出... 之後再入荔枝窩村煮早餐 AND 玩狗狗... 仲有遊村... 遊到十點先再起行...
中午十二點半左右到鹿頸乘小巴出市區... 整個行程十分 HEA... 係呢 20 年來在 HK 最舒服的露營...

廢話少講... 去相:

沿途經過很多溪流及海岸... KAI 仔在研究海邊生物...

此乃地質公園... 石頭很趣緻... 不過我上年影過石頭... 今次無影石頭... 只影 KAI 仔...

嘩... 咩人咁有型既... ???

三椏村的士多... $30 一隻花蟹... 鮮... 甜... 平...

荔枝窩... 出水口...

海面波平如鏡...

經我嚴訓之下... KAI 仔都識玩 LIGHT PAINTING

大家估下呢張相是在天光或是天黑影的???

荔枝窩村晚上惡犬封路... 我們被迫走到碼頭過夜... 驚見門牌... 另送大紅燈籠高高掛...

我們在碼頭紥營過夜... 月圓關係... 天空所見星星不多...

晨早五點已經有人影日出... 我對日出無興趣... 在影其他人影日出...

太陽出來了... 惡犬要 SLEEP... 我們終於可以入村... 入村發現廣場好多牛屎...

這便是其中一隻阻我們入村的惡犬...

荔枝窩村廢屋...

其中一間廢屋二樓的廢物...

村後的窯...

完... THANKS...

評分

參與人數 12威望 +60 收起 理由
汀汀 + 2 +分比惡犬
c87654 + 2 多謝分享
seira2242527 + 1 多謝分享
sing1544 + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
仁仔 + 1 ㊣呀
Stussy + 10 多謝解答
devimaycry + 1 多謝分享
siukiubabi + 2 精美相片
火水. + 10 多謝分享
mean2mean + 1 多謝分享
kara + 10 精美相片

查看全部評分

上次我去到荔枝窩村,就比惡犬封路,行唔到去分水x,改行梅子林
回復

回復 shumc 的帖子

係咩-.-....果個唔係荔枝莊咩..
回復

鬼節去荔枝窩,好沙膽!
回復

回復

天黑                                                              
回復

龜痴 發表於 2011-8-16 01:01
登山日期: AUG13, 4:00PM - AUG14, 12:30PM
路線: 烏蛟滕-> 上下苗田 -> 三椏涌/三椏村 -> 荔枝窩 -> 分水 ...

我對$30一隻花蟹好有興趣
回復

想去。。。。
回復

回復 siusun 的帖子

Yes, 照行

唔好同狗狗有眼神接觸
唔好驚到cc縮縮
唔好跑,唔好回頭,抬頭一直慢慢行,行在路中心
唔好嘗試碰四周物品,尤其是鐵欄,花盆,門鎖

回復

回復 龜痴 的帖子

THANKS. 因我記得幾年前試過自己想行上去D小山影相, 應只係上水梧桐河果邊既華山
行行下有七, 八隻狗O係前面不停兇我不停吠, 我果陣唔敢行過去返左轉頭.

只有自己一個人, 咁既情況係咪唔好照行過去呢?
我問過人, 又話D狗只識吠唔會咬
回復

siusun 發表於 2011-9-6 22:31
想問下, 入到D 鄉區村屋, D人成日養埋D 惡狗, 又由得佢地周圍走. 上到山或呢D地方如果遇到幾隻狗不停對自己 ...

睇下你有幾多人啦... 同埋你去咩地方...

狗只會在你進入了他的嶺土才有行動...
如果係人養的狗... 大道不是惡狗嶺土... 直行無問題... 除非你走入人地屋企...
如果係野狗... 大路都不可能是嶺土... 否則的話其他人行路一早被咬死了...

當時情況比較特殊我才不入村...
1. 呢條係廢村... 無人住... 野狗的嶺土真係在村前的廣場...
2. 當時係晚上... 早上條路一日都有幾十隊人走過... 狗狗習慣了讓人過... 晚上一般都無人行... 你走入去狗狗會以為你入侵佢地頭...
3. 其他隊員嚴重怕狗... 我行先擋開了狗狗佢地都淆底...

唯有等早上才入村...
回復

想問下, 入到D 鄉區村屋, D人成日養埋D 惡狗, 又由得佢地周圍走. 上到山或呢D地方如果遇到幾隻狗不停對自己吠, 係咪只有返轉頭?
回復

3 年前行過... 好靚... !!!
就快中秋, D蟹好多都開始有膏. !!!
回復

我中學去過荔枝莊.....果度唔係猛 仲係好XXY猛....
30幾人同時見到個飛頭....
回復

有冇去 "梅子林"? 個度好孟的.
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 11:27
回復 龜痴 的帖子

仲想話你知....我果隊...除左我...得2個男丁....

其實呢... 如果齋去行當然悶... 我一定唔去... 不過呢...
呢個活動背後既意義係為了慈善... 而唔係單單去玩...
所以呢... 咁有意義既活動... 我當然義不容辭啦...

仲有無位加埋我???
回復

回復 龜痴 的帖子

仲想話你知....我果隊...除左我...得2個男丁....
其他都係囡囡添....
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 10:33
回復 龜痴 的帖子

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/details-p3.html

1.參加蒙眼夜行環節(約10分鐘)時必須遵守大會的安全指引。
2.蒙眼夜行必須在其他參加者 / 工作人員協助下進行。
3.除指定路段外,其餘路段 嚴禁自行蒙眼夜行。

如果 20km 全程蒙眼就有興趣... or 蒙眼行 1-2 km 山路都 ok...
行得十分鐘... 之後要我走 20km 石屎路...
唔好預我... =.=''

haha...okok...  發表於 2011-8-16 10:59
回復

回復 龜痴 的帖子

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/

我join左團...8人...
有冇興趣?
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 10:10
回復 龜痴 的帖子

哦~無打麻雀都好D

盲俠行???
咩來的???
回復

回復 龜痴 的帖子

哦~無打麻雀都好D

喂~有冇興趣玩盲俠行?
回復