香港龜友論壇

查看: 5304|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

[龜缸低水位 過濾器] Exo Terra VS 日本 Suisaku

樓主

CHing CTse,
有經驗使用下面這兩個過濾器??哪一個更好?非常感謝!

Exo Terra 扁平形龜缸內 過濾器 (http://www.fishmanshop.com/reptile/other-PT3610.html)
VS
日本 Suisaku 龜缸低水位專用過濾器 (http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=85794&extra=page%3D3)

回復

回復 Healthy 的帖子

噢~我沒用過耶. 我是每天早晚各一次幫她換水
回復

karry 發表於 2013-10-24 09:35
回復 cys487980 的帖子

你都好有心得, 仲識改裝, 勁呀!

可否分享下最後buy 咗乜?
回復

屋企冇用..過濾器暫時..因為龜龜還細~每日都換水就可以

但見男朋友缸有用...牌子都不是這2款, 只是在魚街買ONLY, CHEAP CHEAP 地..7,80蚊架咋~
哈哈~不過又OK WOR.. 因為試過唔用..又真係污濁好多D水...

我覺得最主要係入面舊棉, 你都要勤洗就OK. 咩牌子都WORK既應該..
個人就覺得唔需要名牌子都OK~

thx for sharing  發表於 2013-10-24 15:44
回復

第二款、超廢,垃圾,養一隻苗都一曰塞幾次!仲要佰幾蚊……
回復

第2個,呢度有幾個CHING話過係廢既

X 2 係超廢既!  發表於 2013-10-24 13:16
回復

第一個我用緊,效果還可,但係第二個感覺會好D..
回復

你都好有心得, 仲識改裝, 勁呀!
我兩隻珍珠B, 個缸18寸, 大約5~6cm水深, 今日放工要去買暖管同濾水器喇, 尋晚咁涼, 好擔心凍親龜龜呀~~~
回復

回復 龜大仙 的帖子

一只斑,6cm.
thx
回復

回復 tiffany_john 的帖子

應該無問題!
回復

cys487980 發表於 2013-10-24 00:28

如果你真的換缸,賀你龜龜入伙,送你一個日勝 RS-603  5W 潛濾 400l/h ...

首先要搵個地方安置個缸,我有一只7.2cm巴西,同兩只約3cm巴西BB,可以放埋同一個缸嘛?
回復

如果你真的換缸,賀你龜龜入伙,送你一個日勝 RS-603  5W 潛濾 400l/h
回復

cys487980 發表於 2013-10-24 00:08

你個缸幾大?

我個缸金魚缸來,如果真係要用暖管,應該要換個缸了
回復

你個缸幾大?
回復

我之前都講過,我用的設備未必個個敢用,我是在淘寶研究好耐!

再詢問用家情況,再找有信譽賣家,回港後再改裝的!

海霸迷你加热棒 乌龟缸加热棒 超短不锈钢鱼缸加热棒 恒温加温棒 長度 18cm

正品!西龙鱼缸加热棒不锈钢恒温加热棒鱼缸加温棒500W 300W 100W
回復

請問你--->不鏽鋼暖管 100W 十幾蚊一枝, 有無牌子架? 邊度買呢? 如無牌子,可以影相比我睇嗎?
因今日有店員介紹我用HYDOR 25W暖管$160, 會唔會唔好呢?

是在淘寶訂回港的,牌子在樓下!  發表於 2013-10-24 00:07
回復

我無用過濾器之類,設備幾乎可以話係無,只係用個大樽儲隔夜水比龜用,D水烏糟左就換
回復

cys487980 發表於 2013-10-23 23:41

Healthy 師兄:我受過教訓了!用了接近$200 買了枝75W唔會用的名牌暖管!

可否告知暖管类型?100W果只
回復

地板

Healthy 師兄:我受過教訓了!用了接近$200 買了枝75W唔會用的名牌暖管!

現在我全用不鏽鋼暖管 100W 十幾蚊一枝,非常好用!

再次証明祇要你識得買!平野未必唔好,名牌貴野未必合用!

潛濾我現有七個,有三個後未用,我不敢講一定好過以上兩款,但我會說合我自己用多一點!

最重要是物有價值
回復

板凳
要看你養的數量
回復