香港龜友論壇

查看: 4325|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

請問黃頭側頸龜係咪水龜種?

樓主
大家好小弟係養龜新手,昨天有人脾左隻手掌心咁大既黃頭側頸龜我養,現在用梗一個12吋既魚缸養,配件有䁔管,温度26度左右有浮台,我想問仲要d咩配件?過濾?uvb燈?
另外我想問龜龜距隻腳有小小脫皮,係正常定係病左?
同埋點解距好似唔知飽既?食到嘔都仲食,我係脾魚糧距食因為我同魚一起養,,如果要換糧應該脾咩糧好?
小弟希望距健健康康成長,所以希望各位幫助。 thx
回復

tszkitkomg 發表於 2013-12-1 22:26
謝謝c兄,另外想問,小弟係用梗uvb5燈,每日都會照距,5—6個鐘,但係我覺得龜龜好似唔鐘意曬燈咁既?距一 ...

UVB5.0係專FOR水龜用的 UVB燈每日曬8個鐘=(實質太陽光曬15分鐘)(燈曬8H/太陽15分鐘已經好足夠(P.S如果出街曬太陽記得帶報紙擋一部分陽光及放小小水比佢) 無錯~不過如果你個浮台係碼頭的話 你會發現佢會爬去條梯伸個頭出黎曬
回復

地板
謝謝c兄,另外想問,小弟係用梗uvb5燈,每日都會照距,5—6個鐘,但係我覺得龜龜好似唔鐘意曬燈咁既?距一真在水裡面(有浮台)係咪同天氣太凍有關?
回復

板凳
tszkitkomg 發表於 2013-11-25 12:47
大家好小弟係養龜新手,昨天有人脾左隻手掌心咁大既黃頭側頸龜我養,現在用梗一個12吋既魚缸養,配件有䁔管 ...

基本上黃頭側頸(忍者龜)係完全水龜黎
冬天偏向唔上浮台 深水(5-6吋)都唔怕
腳脫皮毫毛疑問 必定係水質不潔
水質必須潔淨(建議用濾桶 不建議濾桶以外任何濾水器) UVB(10.0 UVB燈)及暖管(12吋缸 25-50W已經夠)是必須 忍者龜好怕凍的
另外忍者龜係一種大得好快既龜(最大:男性可達30CM 女性可達:45CM) 12吋缸好快唔夠用
你喂食份量最好係佢頭部2分1/3分1(龜是不會飽死) 忍者龜同魚混養的話 魚既體形必須比佢大 如果唔係會比龜食
回復

沙發
昨天去買糧,果間店個老闆話,我同魚一起養,所以脾魚糧距食就得,請問係咪真?同埋距洗唔洗曬太陽?我放距係浮台距好快就沖落水,距如果在陸地會唔會死?,現在我好擔心距隻腳有少少脫皮,會唔會有事?
小弟咩都唔識希望有高手幫下我
回復