香港龜友論壇

查看: 4545|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

新手報到~~公司黎左隻自來龜唔識養><

樓主

大家好, 岩岩公司黎左隻自來龜, 老闆交左比我打理~好多野唔識, 煩請大家多多指教~!!!
回復

沙發
回復 siurayray 的帖子

什麼龜???

x 3 相呢?  發表於 2014-5-23 09:00
X2  發表於 2014-5-20 15:28
回復

板凳
點解大家咁多自來動物嫁,我公司除左自來pk就咩唔見....!!!

haha....  發表於 2014-9-2 19:45
笑左  發表於 2014-5-26 20:45
哈哈 :D  發表於 2014-5-26 16:18
哈哈  發表於 2014-5-23 09:00
笑死  發表於 2014-5-21 01:09
回復

地板

回復 riochu 的帖子

其實我地都唔知佢係咩龜, 前日佢係我地公司某個角落見到佢, 因為周圖既鋪頭都冇養龜, 所以懷疑係有客人跌左...-.-呱

我地鋪頭禁岩有個玻璃虹, 就放左佢入去先 ...

跟住拎住龜龜既相去金魚街問鋪頭應該食D咩, 同埋佢係咩龜種, 咁因為龜龜手有蹼推斷佢為水龜, 個STAFF就比左包雜糧(紅色及綠色一粒粒個D) , 不過龜龜好似仲好驚咁, 唔肯食野, 但佢就好生猛, 眼碌碌, 係咁爬, 想逃走. 我執佢起身果陣腳仔斷左隻指甲呀陰公

佢龜甲約長4CM , 真係唔知咩龜:S
我係咪應該買個新既箱比佢? 同埋有咩注意? THX!!!

回復

咁都要賣下廣告
回復

adidas36 發表於 2014-5-20 15:44
咁都要賣下廣告

果個虹係我公司唯一一個虹, 唔滿意可以SKIP左佢甚至我可以遮左佢,
所以我有加句: 我係咪要買個箱. 定係照用呢個玻璃虹.

後加:
發現佢已經係晚上10點幾, 禁岩有個虹可以放, 我唔想龜龜死, 我拎佢上手指甲已經斷左, 好多塵好DIRTY.
我而家發POST上黎係緊急的, 因為我去金魚街問D 鋪頭係冇乜好心人答我點樣養佢, 身邊冇朋友識.

冇時間去理會個虹係咪有廣告貼紙, 即係如果你覺得我發POST PURPOSE 係為左賣廣告而非隻龜既, 我願意折壽10年.
再講多次, 我想好好咁養隻龜, 唔想佢死, 就係咁簡單.

good job ching!要好好照顧佢,如果吾養我可以收養~  發表於 2014-5-26 20:48
回復

估唔到你都係神盾的人
呢隻都好似係盾龜來,可能都係同神盾有關
回復

dondon 發表於 2014-5-20 15:51
估唔到你都係神盾的人
呢隻都好似係盾龜來,可能都係同神盾有關 ...

發現佢已經係晚上10點幾, 禁岩有個虹可以放, 我唔想龜龜死, 我拎佢上手指甲已經斷左, 好多塵好DIRTY.
我而家發POST上黎係緊急的, 因為我去金魚街問D 鋪頭係冇乜好心人答我點樣養佢, 身邊冇朋友識.

冇時間去理會個虹係咪有廣告貼紙, 即係如果你覺得我發POST PURPOSE 係為左賣廣告而非隻龜既, 我願意折壽10年.
再講多次, 我想好好咁養隻龜, 唔想佢死, 就係咁簡單.  圖已經改返, 廢事又有廣告論. THANK YOU
回復

水龜~ 咩種我就唔識喇.... 問返d c兄~
回復

riochu 發表於 2014-5-20 15:58

水龜~ 咩種我就唔識喇.... 問返d c兄~

我去左金魚街問左其中一間, 佢話佢係水龜, 我比左約一吋水佢, 水虹既石分一半可以比佢上水休息, 另一半比佢浸水, 我見佢間中會浸哂成個BODY係水, 有時就浸一半伸個頭出黎呼吸, 正常架可? 不過暫時就唔肯食野, 唔知係咪唔肯食糧要食紅蟲還是唔慣...
回復

草龜一隻
回復

唔好理佢2 3日
比乾淨水同糧 等佢適應下
回復

草龜  
水過背就夠  要有少少陸地俾佢上岸  每日換水  
食龜糧(zoomed/命脈.... 之類有牌子既水龜糧比較好)
簡簡單單都好易養  當然可以加埋過濾呢d
回復

回復

水啱啱過殻,
俾個陸地佢乾身
回復

而家知道龜種, 再search下有關文章自己爬下文, 唔明再問下d c兄~
回復

感謝各位CHING, 而家分清楚佢係咩物種我就方便爬文, 尋日一返到公司嚇死, 個同事幫佢換水, 浸左3吋高既水見佢就死咁

多謝各位AGAIN!!! 希望龜仔可以健康成長~~ 等陣冇禁大雨去買個大箱比佢
回復

siurayray 發表於 2014-5-20 15:55
我 ...

入門級,好簡單唔難養,都無咩好文,睇住先lor
http://www.herpera.com/reevesturtle.htm
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8D%89%E9%BE%9C
真係有人叫盾龜的
我不是講笑的
http://www.2000fun.com/thread-4160045-1-1.html
回復

草龜黎架
建議樓主你拎起哂D細石頭,留返舊大的就可以啦
另外,如果可以加返個濾水,咁就VERY GOOD 啦
水深方面,如果驚佢會浸親,咁水深過背就可以
加油呀樓主
祝你隻龜龜健健康康咁成長
回復

如果係魚街買左D幾蚊既糧, 千祈唔好餵呀,
果D無咩營養,長期食會營養不良易病, 最好買返D大牌子貴少少既糧eg zoomed幼粒糧, 命脈開口糧.......,
起碼要廿蚊左右(如果魚街去卡奇, 魚佬, 千萬不要去藍色衫果d舖頭),
另外缸底最好唔好放咁多小石, 會好易污糟, 水質易變差,易有皮膚病,
清缸養加個浮台會好d,
e個係我屋企個箱養果隻都係草龜bbhttp://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=102996

回復