香港龜友論壇

查看: 2964|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

清洗濾桶,發現桶內和入水喉有很多一片片的東西..

樓主
今晚清洗HYPOR P30濾桶, 24寸缸內只有一隻黃肚龜,底甲只有4.5CM, 入水的喉管看到變成啡色...而出水的喉管則沒有....以下是7月11日拍的照片...

打開濾桶發現很多一片片的東西....

未清洗的喉管

把桶內的水"島"出來之後......

請問這些一片片的東西是什麼??我男朋友說是龜皮....但我覺得沒可能一隻只有4.5CM的龜會甩咁多皮?? 而入水的喉管經常都變啡色又是什麼緣故??? 這些東西與龜的皮膚病有關係嗎?? 這隻龜龜有咬手問題,前肢有一塊白色的東西幾個月都不會掉出來....乾養用藥都無效.......

請各位指教,謝謝~

沙發
果D唔似係普通污糟野,唔係便便之類嘅野,成個桶都唔污糟,白棉直頭可以話冇污糟野喺上面, 淨係入水喉好啡色.....入面有好多怪野....請問係邊度出左問題??THX!!
回復

板凳

回復 old100200300 的帖子

菌膜更新... 老了壞了舊了死了的便會因物理/生理自動脫落...
唔使清潔....
擦來多餘........
回復

地板
可以得閒用擦通1通
回復

回復 gsnoob 的帖子

真係會見倒硝化菌d屍體???d菌我以為好細,唔會見倒添........

但係另外兩個桶都冇呢d白色一片片野喺水度......而隻龜又有皮膚病..所以先想搞清楚係咩事.......

thx!!
回復

回復 kkiop 的帖子

有呀, 每次洗濾桶都有擦,但係以前個桶入面都冇呢d野....有d得人驚.....以為生左d咩添呀......
回復

菌膜黎嫁姐..無害的
回復

褐藻……
基本上都系附着喺水管壁上,水管入面都无菌床,何来的硝化菌呢。
回復

回復 nickszp 的帖子

.... 你唔信就試下將個桶完完全全放入個櫃到用... 那根本照不到光... 做不了光合作用....不會有褐藻的....
條喉又黑又粗... 光穿透過喉管後跟本唔足夠畀褐藻大量繁殖....
未必只有硝化菌.... 有很多菌共生的... 他只是其中的一個部份...
另外硝化菌可附生在任何物體表面上(如生存環境適合他...) 喉管中24小時水流經過... 是一個很好的附生地點
回復

喉管內壁, 缸內都可以有硝化細菌, 呢D細菌無處不在, 只不過數量未必多而已...
回復

菌膜黎,唔洗擔心,不過透明喉就唔多美觀,你洗桶時咪擦下佢囉.
回復

我個filter都有呢個現象
隔個禮拜擦一次
無咩大不了
回復

gsnoob 發表於 2011-9-4 05:53
回復 nickszp 的帖子

.... 你唔信就試下將個桶完完全全放入個櫃到用... 那根本照不到光... 做不了光合作用 ...

菌是无处不在,光滑的管壁能成为菌床也未免太搞笑了,玻璃环甚至伊罕的石英球都养唔出咁多菌……
硝化细菌喺一类细菌的统称,唔系一只细菌的名称,硝化细菌的大量繁殖需要有合适的温度,含氧量,以及养分,最重要还是要有合适的菌床。
按你的讲法,斋鱼缸都可以养菌啦,使鬼整滤槽或者加滤桶咩!
褐藻对光合作用的要求不如绿藻高,因此经常暴晒在日光下的水呈绿色就是绿藻繁殖的结果,褐藻完全可以依赖微弱的光完成光合作用,因此较深水的地方附着在石头上的水藻多数成褐色。
回復

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
回復