香港龜友論壇

查看: 1962|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

(新問題)龜bb生病了, 請大家幫忙!!!

樓主

我隻草龜bb...已經好多日唔食野.....但係都ok精神....佢今日痾左d滑潺潺帶有黃色的液體!!!
係咪浸藥多!!!

有咩方法可以令佢食番野!!!唔食野係咪天氣熱??

其實龜bb沒有特別病徵(佢手d皮開始脫落).....佢已經個幾星期冇食野.....而家我地乾養, 比樹洞佢訓......已冇開冷氣....我影唔到清楚的相!!我而家可唔可以比寶礦力佢浸??

有幾個問題::
1. SIVIR SULF CREAM(含抗生素藥膏)可以醫手腫...我而家發覺凡我捉佢其中一隻手,佢特別精神, 好似好痛咁!!有d腫!!
2. 我而家可唔可以比寶礦力佢浸??
3.草龜bb既咀會唔會換....我見到佢好像想換咀!!!
沙發
咩事浸藥?

浸咩藥
回復

板凳
咩事浸藥:...我地每兩日同佢地浸龜精靈或者龜康寶(預防之用)!!
仲有我地去旺角買左一隻烏龜食慾促進劑....佢話每天1次....所以都有比bb龜食!!
回復

地板
karalau1988 發表於 2011-6-23 22:38
咩事浸藥:...我地每兩日同佢地浸龜精靈或者龜康寶(預防之用)!!
仲有我地去旺角買左一隻烏龜食慾促進劑.... ...

究竟龜龜表面有冇病徵?

冇病亂用藥,冇事都變有事

回復

karalau1988 發表於 2011-6-23 22:38
仲有我地去旺角買左一隻烏龜食慾促進劑.... ...

請問你知唔知龜精靈同龜康寶係什麼藥?
無啦啦同龜龜浸為咩?
回復

新買返黎既龜在初初一兩星期唔慣而唔食野都好正常...慣左就會食
或者可以畀佢地知道你係餵佢地食野, 以後見到你=有野食
現在不排除藥物的影響令佢地唔舒服
回復

龜bb已經買返黎三個月....之前佢仲好好胃口....龜龜表面冇病徵.....佢好像好想訓咁,有時唔願開眼...但係增大時好精神!!
龜精靈或者龜康寶包裝唔係話隔三日到浸一次...可以預防咩??

咁我而家可以做d咩??
烏龜食慾促進劑仲可以用ma??

回復

我隻鑽紋bb龜 個情況都係同師兄一樣 又係唔食野  但係又冇病徵 …… 買左佢返黎兩個禮拜到我果隻
回復

試下餵蝦乾先...
回復

好多無良奸商都會餵佢地D"貨"食激素, 睇落健康好多. 但當激素開始失效, 真係有問題會好快表現出來. 所以及早揾合適產品對寵物治療或保健。但可惜大部份市面出售產品都冇清潔列明成份,分分鐘買左抗生素或另類激素. 
回復

不如師姐講下有冇其他病徵,
飼養環境係點? 有冇開冷氣?
最好影張相POST上黎,
大家可能會容易D幫手.
回復

其實龜bb沒有特別病徵(佢手d皮開始脫落).....佢已經個幾星期冇食野.....而家我地乾養, 比樹洞佢訓......夜晚就將樹洞放入開口既盒一齊入房訓(有開冷氣)....我影唔到清楚的相!!我而家可唔可以比寶礦力佢浸??
回復

開冷氣入房訓 ? 你想佢地死快 d 呀? 室溫便可!!!!!!!
回復

karalau1988 發表於 2011-6-24 22:48
其實龜bb沒有特別病徵(佢手d皮開始脫落).....佢已經個幾星期冇食野.....而家我地乾養, 比樹洞佢訓......夜 ...

手腳開始甩皮,晚間乾養搽SIVIR SULF CREAM(含抗生素藥膏),

早上沖身,照常用水養
回復

有幾個問題::
1. SIVIR SULF CREAM(含抗生素藥膏)可以醫手腫...我而家發覺凡我捉佢其中一隻手,佢特別精神, 好似好痛咁!!有d腫!!
2. 我而家可唔可以比寶礦力佢浸??

回復

有新問題...請幫忙!!!
回復

thanks for your sharing
回復