香港龜友論壇

查看: 3810|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

枯葉龜西歸,是什麼出問題?

樓主
有冇人有經驗是什麼出問題?

一缸養兩隻, 4"~5"大, 養了約2~3周,
缸大13"x9",
有普通濾水,
暖管恆溫25度,
有酸葉及石仔一塊,
水深4~5"
食物是---山坑魚,
一周喂10~20條,
冇晒太陽!

RIP!

RIP!
沙發
可能係山坑魚.............
回復

板凳
回復

地板
死左1隻
回復

山坑魚 & 有無俾夠酸葉ar...
回復

飽死??

真係有可能.  發表於 2012-1-2 23:52
回復

R.I.P.   
回復

節哀順變.
回復

D魚幾大條? 好似好多...  
回復

FUNG 發表於 2011-12-29 16:09

點解係山坑魚呢?
回復

(個人意見)  大家愛龜  先至為龜龜準備呢D果D  
現在同以前的人養龜  環境不同左 養的方法不同左
以前D人養水龜, 俾D水放係個盆, 這樣就由苗養到10幾 OR 更多年以上
到左12月 把個盆放在冇咁冷的地方  就係咁樣 又成功個左一個季節了
我不是說為龜龜準備更好的環境,是不對..........龜在野生的環境下,不論是水龜,箱龜 無論咩
天氣 也是冇暖管,冇人餵 ,冇人洗身  全部靠自己  (現在的龜是帝王級享受,睇個D POST 1日換2,3次水.....)

講返正題  這個12月  係呢度見到好多RIP的POST  有一個共通點 90%都有用暖管
不是說不需要用  是有些人的飼養環境溫度比較低(例如 放在露台) 會得返8度-14度, 我覺得係需要用暖管  但要注意水質

但是有D人是 養在室內 溫度比較高 水面 跟水中 也有19度---23度   呢D環境跟本不用放暖管 ...... 如果你有用暖管 請買名譽好的和注意水質  水質不好 直接影響隻龜 , 你可以試下自然渡個這個季節,有時仲好,香港不會太冷  

開暖管會令水的溫度提高(我講緊廢話)  令水溫變熱的同時  也會產生很多細菌 如果呢個時候 餵活的食物   只是會令水中的細菌一直增加 間接要你隻龜 在1個充滿細菌的地方生活

樓主係比山坑魚害既成份很高...... 至於另一隻冇事WOW 你又可以點講??  我只可以說身體好 不容易受感染
至於酸葉  我冇用個  我不多言了

在商人眼中 水龜在呢個季節 無論你隻龜是大OR小 一定要用暖管

但是大家試想想  在各大賣活龜的店(冇指明邊間 唔好諗住引用呢句) 大家去買水龜時,只會睇是否全品,有冇傷痕,價格,商譽..等等  當D龜開始在店中售賣,店家養的環境有用暖管嗎?? 大家可能冇留意???  2個情況  1.有   2.冇   先講2 店家大既營業9-11小時  佢地賣比你之前都係用水養 有個浮台  有餵食 冇暖管 (在賣出去之前都會係咁)  呢D先像野生環境(上面講左 唔重複)
到你買左返去  又暖管  又燈  又高水位  完全同佢之前個環境唔同哂  叫D龜點習慣.....
睇個太多POST 例如 回家不開口,不上浮台 等等..... 養水龜的環境點解要有浮台? 係要俾佢乾身  唔好變左唔上就是不正常.....
   想要龜身體好  哂多D太陽 已經解決哂  前幾日去完BBQ 聽到龜友(不開名....)講起有人叫佢唔好俾隻龜哂咁多太陽  會令隻龜有問題...... 這位龜友不理別人如何說 一有時間就去哂龜  而家隻龜不知幾正常 身體好////  大家唔信 可以去荃灣睇下公園(大家都知道係邊個公園)果D紅耳,草龜  水池中有位俾龜龜哂太陽  呢D就像野生環境   水,浮台,食物,陽光  完成
池中的龜和家中的龜 沒分別   我們設定的環境就是要保持上面4樣野(你搞得太多野只是裝飾)   就算你有多麼強的過濾設備, 只是減弱了龜對水的接受程度   

相信好多龜友/版主 睇完 都應該有好多意見(正? 你想多左 哈哈 OR反 當然 )  不緊要   我打得呢篇野 都預左  要扣分 ,DEL這個留言....等等  你們想到的其他方法   請隨心去做   謝謝

龜要睇品種睇習性先佈置設備先正確,有d龜好怕熱- -  發表於 2012-1-5 22:17
SUPPORT~ 家中既巴西 就係咩都冇咩環境長大.... 只係冇帶佢去哂太陽 係個殼唔夠靚....  發表於 2011-12-31 22:05
回復

但我周圍養死苗嘅朋友都係因無加溫而凍死龜
回復

小黑 發表於 2011-12-30 22:45
但我周圍養死苗嘅朋友都係因無加溫而凍死龜

我果D 缸仔一個咩都冇 未又係咁  有D咩問題??
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

我邊句令你覺得我話你有問題?
我只係講番我周圍朋友嘅情況啫。
回復

枯葉喺南美洲亞馬遜河平均温度有28度以上,25度可能太低.另外你幾耐換一次水,太耐無換水,尿與排泄物濃度太高都會死龜.
回復

R.I.P
回復