香港龜友論壇

查看: 1763|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

救命!紅耳龜唔食野就快9個月!救命!

樓主

我屋企養左3隻紅耳龜,3隻都養左6年。
今年有隻龜好怪,另外2隻都食野,但係佢唔食... (多數比龜糧,間唔中比蝦/肉)
家下見佢個頭同pat pat都冇咩肉,瘦哂,而且佢隻眼好似冇咩水份,但係我日日都有比水佢飲。
仲有佢早前有鼻水,家下冇左反而見佢有用口呼吸(頻率唔算高)同有D好似打噴嚏嘅聲間唔中比我聽到(幾大聲下)。

另外1隻龜係女,2隻龜係男。
有病果隻係其中一隻男仔...
上年2隻男龜爭隻女,有事隻龜一見到另一隻男龜會追住佢咬。
但係今年佢理都唔理隻男龜...連隻女龜都唔理,仲比隻男龜震手→女龜...

佢會唔會呷醋所以唔食野定係有病?

補充︰有事隻龜係冬天好生猛,凍都行黎行去。

請各位幫幫手,我唔知佢有咩事,請各位比D方法我。我養左佢好多年,唔想佢.......

謝謝各位!

6月6日補充︰
今日發現左有事隻龜龜佢個屎眼放到好大,請問咩事?
沙發
佢可能俾隻龜嚇親 試俾生口佢食
回復

板凳
請問生口係指咩? 謝
回復

地板

回復 tangwingkim 的帖子

2男1女 = 男女男 = 嬲, 有病果隻分開隔離, 等另兩隻有情龜終成眷屬, 等隔離果隻好番, 輪流每龜1日, 咁會唔會係最好安排 病果D我就唔識LA
回復

九個月?有無打錯字
回復

SnappingTurtle 發表於 2012-6-5 23:24
九個月?有無打錯字

冇,佢真係差唔多9個月唔食野...家下好驚....
回復

wel524 發表於 2012-6-5 23:23

2男1女 = 男女男 = 嬲, 有病果隻分開隔離, 等另兩隻有情龜終成眷屬, 等隔離果隻 ...

之前仲有一隻女仔,但係不幸離世...
回復

但係真係無食野9個月??咁耐?? 睇到上面回答, 希望有CHING幫到你, 我D龜龜好少唔食野, 幫唔到你
回復

我個 friend 讀 u 時住宿,都試過半年無回家餵龜,兩隻都無死
回復

下...........9個月唔食野??咁都仲未死呀??
你一係同佢睇E生,一係去揾中鋒啦
回復

老實講,你過左九個月先問人,你真係唔想龜仔有事,只有獸醫先可以幫到你同龜龜!快啲book土瓜灣余醫生啦!
回復

我之前隻15cm巴西都唔食野幾個月,你試下用蝦肉,應該work。
回復

我之前隻15cm巴西都唔食野幾個月,你試下用蝦肉,應該work。
回復

回復

water 發表於 2012-6-6 18:57

蝦都試過都唔得...我連雞肉,豬肉,飯都試過...佢都係唔食,淨係閉眼飲水同睏覺...

但係唯一嘅係菜! 佢食左一淡之後吐返出黎...
回復

補充︰
今日發現左有事隻龜龜佢個屎眼放到好大,請問咩事?
回復

好明顯肺炎wo聽你講
點解咁遲先上黎問?
就咁睇好嚴重咁wo...(9個月唔食野)
你快d拎隻龜睇醫生/中蜂,同埋至少都買reptobost比佢浸補充下....
你9個月都唔理佢由佢病重,你有冇搞錯啊
回復