香港龜友論壇

查看: 5244|回復: 90
打印 上一主題 下一主題

心情好沉重

樓主

我有一個朋友係响龜友論壇識的,結識兩年,交收不下二十次,交收前幾粒鐘會打俾我再確認時間地點,

而每次在交收约定時間前佢刀會早到十五分鐘,只有早到,永沒遲到,地點仲要多次就我,總之份人準時,

有交帶,有禮貌,有家教,而佢只不過係1990年出世,今年只是二十歲的小伙子.

佢以前做零售業,一日企係間鋪十小時,食飯時間得半小時,仲要無薪,有客到食梗飯刀要起身sell. 嗰時我

公司請人,我挖佢過黎做AO,公司規定冇經驗只可以做住兼職,我俾33蚊一粒鐘佢刀做.效率高,人濟關係

好,相比其他後生仔蛇王吞POP,我請佢一個等於請二個甘濟.做左兩個月我直頭覺得俾33蚊對佢吾住,調

佢去傳銷部,免埋佢實習期,45蚊時薪,係公司黎講係破哂例.

後尾我跳槽,我帶左五個下屬走,佢係其中一個.其他四人公司同事叫做G4,好幫得我手,帶走佢地係好正路

既主意,但係帶左個新仔,連我阿頭刀好愕然.過左新公司,我即刻编佢係市場部,俾份長约佢,萬四月薪,係新

公司又破例.事實上我冇諗過一個係龜友識既细路,望落傻下傻下on on居居甘,竟然日後會同我一起工作,只

能說佢實在太好了.

早前佢請假去外國旅遊,我又破例批左,仲為左令佢更方便拎到簽證,我親自打封好好既信而吾係交俾ao代筆

後我再sigh .豈料假期後呢幾日佢冇番工,一個通知刀冇,tel, e-mail,信通通冇覆,作為佢直屬上司,係要俾張警

句信warn佢,就算我炒佢刀冇人逆我意,始终我係第二大嗰個,但我信得過佢,我冇甘做到.我尋日去找番佢入職

份表格,再打哂上面D電話刀聯絡吾到佢,我上頭話當無故失蹤請我炒佢,佢係最大粒嗰個,逆佢意刀吾知會點...

講真,公事還公事, 私事還私事, 幫得公司做野, 就要顧慮公司立場,作為上司甘保佢,其實己經偏左私...冇左佢,

佢既工作我可以揾其他同事頂,甚至自己做埋或請多個人....但以佢為人...我驚佢出左事炸.....親自上入職表格

上既地址揾佢吾知好吾好.....現在失蹤第九日了....正常七日己經要炒...唉心情好沉重吖....駿你吾好有事呀

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
新手入門 + 1 有情有義!
啊橙 + 10 多謝分享
ryanshih123 + 1 原創內容

查看全部評分

沙發
會不會出了事???

X2  發表於 2012-6-29 16:32
回復

板凳
回復 zero_1 的帖子

會唔會出左咩事?? 有無上佢屋企搵佢???
回復

地板
會唔會出咗事?  去佢屋企睇下, 會唔會好d?
回復

希望佢之後會有合理解釋啦.
回復

應該唔會咁無交帶,有無佢屋企電話??
打去問下咩事
回復

但就算屋企有事~都應該打個電話通知一聲~
打唔到電話一個SMS交代下都好呀~
完全無通知好似有少少問題呀~

除非佢發生左意外!?
所以通知唔到!?
回復

wel524 發表於 2012-6-29 16:01

我覺得 响尼件事, 應該公事還公事, 私事還私事, 幫得公司做野, 就要顧慮公司立場, 而私下朋友身份當然會担心佢有事, 但係而家搵唔到佢, 做唔到D咩, 最重要係知道佢有無發生咩事 eg.响外地出事入左醫院, 有好多可能性, 如果你信得過佢, 我覺得佢失蹤左超過兩日, 可以報警尋人, 起碼得個知字, 佢無事既話自己又可以放心, 跟公司規矩做野, 公司野我覺得作為上司保得佢一次, 保唔到佢第二次, 盞阻自己做事, 公司事從來唔可以偏私, 否則只會令自己陷入困境, 你已經對佢人至義盡, 如果佢無咩特別事, 即炒, 斬立決, 反之, 真係有事再視乎情況而定

(我既諗法先撇除私人關係, 就當佢係一個普通下屬, 如果咁多日搵唔到佢, 應該打個電話去佢屋企問清楚, 如果咁多日都搵唔到, 一般就當佢自己leave,  但係你既私人朋友關係, 亦應該了解佢下落, 所以如果信得過佢, 用盡所有方法(包括報警)都要搵到佢為止)

師兄,我相信你打字有我一樣咁快.  發表於 2012-6-29 16:41
回復

龜痴 發表於 2012-6-29 16:00
會不會出了事???

擔心中.....
回復

wel524 發表於 2012-6-29 16:01

擔心中......應該聽日上...
回復

anthonywoo 發表於 2012-6-29 16:02
會唔會出咗事?  去佢屋企睇下, 會唔會好d?

希望5好....應該聽日上...
回復

山貓 發表於 2012-6-29 16:05
希望佢之後會有合理解釋啦.

以佢為人...我驚佢出左事
回復

zero_1 發表於 2012-6-29 15:57
我有一個朋友係响龜友論壇識的,結識兩年,交收不下二十次,交收前幾粒鐘會打俾我再確認時間地點,

而每次在交 ...

請原諒我既口臭,
一個咁有交帶既人係冇可能會突然自我失蹤冇回應,
按師兄既描述佢應該係一個年青有為大有前途既後生仔,
係佢面前係一條青雲路,只有傻既先會放棄,
突然失蹤極有可能係出左事....
希望師兄可以搵到佢了解整件事!!!

X2 性格係5會變 希望吉人天相  發表於 2012-6-29 17:03
回復

flower07223 發表於 2012-6-29 16:06
應該唔會咁無交帶,有無佢屋企電話??
打去問下咩事

我刀係甘話...有....冇人聽....
回復

kitman1990 發表於 2012-6-29 16:10
但就算屋企有事~都應該打個電話通知一聲~
打唔到電話一個SMS交代下都好呀~
完全無通知好似有少少問題呀~

希望5好
回復

zero_1 發表於 2012-6-29 16:29
希望5好

有無佢屋企電話呀??
打去問問都好~
正常一個人有責任感~最少都肯SMS你先喇~(我估)
回復

wel524 發表於 2012-6-29 16:13
我覺得 响尼件事, 應該公事還公事, 私事還私事, 幫得公司做野, 就要顧慮公司立場, 而私下朋友身份當然會担 ...

我刀有甘想過.......但係在公,佢好幫得我手....我好欣賞....在私佢又係朋友...
回復

屋企電話都冇人聽⋯ touch wood ⋯ 希望冇事啦
回復

啊橙 發表於 2012-6-29 16:27
請原諒我既口臭,
一個咁有交帶既人係冇可能會突然自我失蹤冇回應,
按師兄既描述佢應該係一個年青有為大 ...

真係年青有為....以後大把世界...佢入呢行刀係因為我...

佢一日under我,一日係我下屬,我一定俾條好路佢.....

我己經有左心理準備,係吾想面對...
回復

kitman1990 發表於 2012-6-29 16:31
有無佢屋企電話呀??
打去問問都好~
正常一個人有責任感~最少都肯SMS你先喇~(我估) ...

有...好可能出左事
回復