香港龜友論壇

查看: 756|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

唔知我地個壇有無師兄繁殖鱷龜呢?

樓主
有經驗ge師兄歡迎係到分享心得

沙發
我都好想知
要幾多年先可以生到呢!?
回復

板凳
回復 andrewlukkkk 的帖子

平背多數20cm左右已經生到蛋(有錯勿插)
回復

地板
回復 傑仔 的帖子

硬係覺得鱷龜咁惡...
交配不逐就開拖
回復

其實鱷龜唔會係唔係都開拖.... 開拖多數係餓同埋個密度高...主人搞佢例外
如果係唔係都開拖ge d繁殖場唔洗繁殖鱷龜都得喇
回復

野生鱷龜第3年開始產卵。而人工飼養的鱷龜18個月或長到1kg以上即開始產卵。4-5月和9—10月自然交配,5-8月為產卵盛期,雌龜晚上產卵,年產卵30-120枚。分3-4批產出。孵化方法:孵化箱高80m,寬50cm,長80cm,箱底鑽幾個漏水孔,放5cm粗沙,再放5cm細沙,把卵放在沙土上(有白色點的動物極朝上),蓋5cm細沙,然後加蓋防鼠、蛇。使用的粗細沙,均先用開水浸燙消毒。每天檢查卵一次,如表層沙面乾燥,要淋水保濕,以手握沙成團,鬆手即散為宜。在自然氣溫下65-75天可孵化稚龜,孵化率93%一96%。如用恒溫3O℃,相對濕度 80%-90%,經 50—60天即可孵出稚龜,孵化率98%。稚龜出殼後,讓其在孵化箱內活動幾個小時,待臍帶脫落,即移入200ppm的高錳酸鉀溶液中消毒5分鐘,再放入清水內飼養。
(轉貼)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
izzy + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

等我養大佢 配種先!
回復