香港龜友論壇

查看: 2947|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

草龜(珍珠龜)唔係點食野,唔郁,隻眼都好似有D事,唔知咩病?

樓主
如題,我隻草龜(珍珠龜)唔係點食野,
之前我一比野食,佢地3隻立即去搶,
但E+有2隻唔搶,食都好似冇咩....
佢地隻下眼皮好似有問題
仲唔係點郁,日日都訓,(果2隻),
冇事果隻會去搶野食,雖然冇龜同搶.....
有相

紅色果度唔識落去,已經瞪到最大啦隻眼.....
第2隻一樣....
係有推左佢落水先郁一郁,比我影佢....(唔係未訓醒)
冇事果隻:
隻眼冇事,
請問各位師兄知唔知點解會咁?
THZ~
(3分1手指大)

沙發
KkKkK 發表於 2012-9-24 22:26
如題,我隻草龜(珍珠龜)唔係點食野,
之前我一比野食,佢地3隻立即去搶,
但E+有2隻唔搶,食都好似冇咩....{:86: ...

1. 有冇俾佢晒燈和照太陽?
2. 有冇俾佢地涼冷氣 / 吹風?
3. 有冇伸手伸腳,頭向上呼吸?
4. 是否成日係岸上面?

其實龜龜情況幾嚴重,你可以試下以下方法
1. Keep溫度在29-32度之間,俾適量既水佢浸下和一個平台(水只浸手腳就好了,要龜龜訓係到都呼吸到)
2. 買Reptoboost 活力增強益生菌t俾佢浸,魚街大把,可補助體力,和有維他命增加抵抗力。
    資料網址:http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-Reptoboost.html
3. 隔離病龜
4. 等龜龜精神番D,就俾D紅虫佢引佢開口

幼龜帶佢睇醫生幫助不大,因為重量太輕,醫生藥方打針都要溝淡好多倍先得,不過你亦可以一試。
回復

板凳
有少少細菌發炎,但未係好嚴重,乾水+照燈+滴龜眼藥水好快好
回復

地板
professional 發表於 2012-9-24 22:39
有少少細菌發炎,但未係好嚴重,乾水+照燈+滴龜眼藥水好快好

希望龜龜冇事......見佢隻眼好似乾屍咁..冇晒神
回復

khip 發表於 2012-9-24 22:43
希望龜龜冇事......見佢隻眼好似乾屍咁..冇晒神

相信樓主布辦法架喇,佢都有經驗
回復

professional 發表於 2012-9-24 22:46
相信樓主布辦法架喇,佢都有經驗

..咁又係..
回復

khip 發表於 2012-9-24 22:34
1. 有冇俾佢晒燈和照太陽?
2. 有冇俾佢地涼冷氣 / 吹風?
3. 有冇伸手伸腳,頭向上呼吸?

1.冇晒燈和照太陽
2,E個月都日日開冷氣
3冇咩伸手伸腳,頭冇向上呼吸
4.係
回復