香港龜友論壇

查看: 16246|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

有關珍珠龜一問

樓主
我2星期前係金魚街買左2隻珍珠龜bb, 2隻都好活潑, 日日都食好多野...

我基本上每日起身就餵佢地食野, 每次每隻餵10-15粒.
因為我要同佢地換水, 所以每日都會將佢地放入另一個膠盒內餵食(我分開餵, 費事佢地爭食, 因為我見過佢地爭食咬另一隻口中的龜粮). 不過, 佢都有留意倒佢地食到一到份量的龜粮之後, 就算再有剩佢地都唔會再食. 我等佢地食飽飽之後, 係個膠盒度去完廁所再放佢地係地下運動10-20分鐘之後先放返佢地入個缸度.
晚上放工後回家再餵一次, 佢地好似好肚餓咁又再食10-15粒. 有時間的話, 會同佢地換多次水.
因為知道珍珠龜bb唔多識游水, 所以我每次換水都係大概比1吋深的水佢地.
由於我擔心佢地有病(買返來之前), 所以我現在每2-3日就會跟住龜康寶盒上的指示比佢地浸下.

1. 我想問佢地食得算唔算多?
2. 如果我再買多2隻龜bb,  有冇咩好的提議? 但係會唔會太多? 會唔會太迫? 會唔會打交? 我個缸大約9"X6.5"X7.5", 我只有一條橋比佢地摭陰. 如果4隻排隊咁入哂去都一定夠位.
3. 我咁養有冇問題? 如果有, 請直接指出.

由於係新手養龜, 所以怕有咩地方做得唔好, 唔想傷害左條小生命. 請各位有經驗人士指點一下.

謝謝
沙發
你兩隻珍珠龜就好....活潑之餘又大食~~我果隻都唔肯食野既
回復

板凳
回復 hobee 的帖子

佢地係地下周圍走, 搞到我每1-2分鐘就要捉返佢地係當眼處重新起步...
回復

地板
兩隻夠哂數了...你個缸唔大,唔好養咁多
另外,幼龜可以小食多餐
你喂小d糧,但次數可以增加多一次
回復

其實一日一餐足夠...
班龜好大食,但唔代表需要餵太多,餵太多會影響腸胃

養多兩隻,除非你換大缸
因為班龜大得好快,到時四隻就唔夠位
如果真的加,要小心選擇,因為班龜尾長,好容易惹其他龜咬尾(會導致細菌感染而死)
回復

回復 烏拉龜 的帖子

班龜=珍珠龜?
回復

有無相睇?
不過治療方法都係一樣
回復

回復

回復 Dicken 的帖子

我個2隻應該係草龜, 咁同班龜的養法是否一樣?

應是差不多的...  發表於 2011-7-28 13:51
回復

回復

1. 我想問佢地食得算唔算多?
龜苗個胃大概只有你尾指指甲咁細,你自己衡量下啦

2. 如果我再買多2隻龜bb,  有冇咩好的提議? 但係會唔會太多? 會唔會太迫? 會唔會打交? 我個缸大約9"X6.5"X7.5", 我只有一條橋比佢地摭陰. 如果4隻排隊咁入哂去都一定夠位.
你先岩岩買左隻龜無耐,再養多一陣睇下自己handle到幾多先啦;;
而且草龜群養有機會會打架..

3. 我咁養有冇問題? 如果有, 請直接指出.
如果你隻龜健康既話,再唔好成日比佢浸藥啦,浸得多唔好..

回復

回復 AL0v0 的帖子

謝謝你.
回復

jwong1002 發表於 2011-7-28 03:43
我2星期前係金魚街買左2隻珍珠龜bb, 2隻都好活潑, 日日都食好多野...

我基本上每日起身就餵佢地食野, 每次 ...

珍珠 其實可以乾養就對佢地d皮膚好d!!~
回復

喂得太多
而且4隻住一個9"X6.5"X7.5既缸太逼
同14吋以上都住唔到好耐 如果4隻既話
同埋你既陸地有幾多?
回復

回復 master28 的帖子

只有, 1條8吋長2.5吋闊的橋, 宜家果2隻, 一隻成日係橋底, 另一隻就間唔中走左上橋的樓梯度都係近水果度, 感覺上就各自各霸地盤咁...
回復

jwong1002 發表於 2011-7-28 17:57
回復 master28 的帖子

只有, 1條8吋長2.5吋闊的橋, 宜家果2隻, 一隻成日係橋底, 另一隻就間唔中走左上橋的 ...

如果你4隻既
你成個setting都要改
轉大缸 陸地要轉浮台
但係如果只養2隻 你呢個setting都頂到一排
但係你喂得太多
轉一日一餐 只喂 3份2個頭既size
回復

回復 KaukcE 的帖子

No Offence!!! 有D龜友就話要濕養, 有D就好似你咁話可以乾養, 其實我應該乾養定濕養?
回復

喂太多有機會飽死,草龜苗最好乾養
回復

jwong1002 發表於 2011-7-28 18:00
回復 KaukcE 的帖子

No Offence!!! 有D龜友就話要濕養, 有D就好似你咁話可以乾養, 其實我應該乾養定濕養? ...

乾養!!~
佢濕養有咩理據?!~長期浸水會滋生好多細菌!!~
我用乾養!!~精神十足!!~有皮膚病既都好左好多!!~
回復

用泥或乾養草龜是錯誤方法,這樣會令龜殼翹起...
回復