香港龜友論壇

查看: 769|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

真系有D感觸

樓主
沙發
現今社會係貧者越貧, 富者越富
唯有面對現實, 知足常樂!
回復

板凳
其實朱記唔使政府支付嗰3億幾都得!賣佢達地少少地方都夠!政府成日資源錯配!浪費立稅人d$!

認同..哎.越系咁 越系加劇貧富距離. 幾十年之後 堅尼指數可能全球第一..  發表於 2013-2-2 13:31

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
tonycha + 1 一針見血

查看全部評分

回復

地板
貧富唔係問題, 而係個PK政府, 比3.6億呢間富人名校把托啊?  浪費我地既稅金!!!  大佬我每年都有交稅ga!!

反而鮮魚行小學政府幾十萬都唔肯送.  要靠社會人士同校長捐錢。

同人唔同命!  有錢有政府幫, 冇錢就含X

認同!!  發表於 2013-2-2 15:09
回復

我上年check過, 香港堅尼指數已經係橙紅色~僅次於非洲國家同印度.

哈哈. this city is dying  發表於 2013-2-2 15:14
回復

tonycha 發表於 2013-2-2 14:52
貧富唔係問題, 而係個PK政府, 比3.6億呢間富人名校把托啊?  浪費我地既稅金!!!  大佬我每年都有交稅ga!!

...

越投放多D資金系 有錢人既子弟度  佢地將來水平越高.收入越高
反而 鮮魚行 E類窮人子弟 得唔到資源升lv  教育水平越低 越軌機會越大.
長遠黎講更進一步拉開貧富距離.
而政府投放3.6億落去 真系有問題.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
tonycha + 1 一針見血

查看全部評分

回復

大win神 發表於 2013-2-2 15:13
越投放多D資金系 有錢人既子弟度  佢地將來水平越高.收入越高
反而 鮮魚行 E類窮人子弟 得唔到資源升lv   ...

咪就係咁囉, 政府帶頭拉開將來的貧富差距, 將來貧富差距就更甚.

有錢人仔女讀名校, 讀大學, 有政府資源.  本身有錢人仔女出黎社會已經大把機會, 仲要霸埋社會資源, 將來攏斷經濟命脈, 穩坐上流社會.

而窮人子女讀band B, band C 學校, 冇政府大量資源支持, 更讀唔倒大學, 出黎永永遠遠都係基層勞工. 將來為有錢人仔女打工, 世世代代惡性循環!  無法晉身上一個階層.

這樣就係非常可怕的M形社會!!!  This city is dying after 1997
回復