香港龜友論壇

查看: 1551|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

養了兩隻豹B一年半了(懷念一下)

樓主
從買龜箱開始吧

養了兩個月,,,兩隻好似太細,上網訂了個大D既箱@@
今日幫佢清箱...順便換下箱環境
最新今天一張@@

懷念我最愛亦係我第一隻龜,雖然已經過身,但願妳尚在.....

評分

參與人數 3威望 +5 收起 理由
abcma12345 + 1 精美相片
奇門 + 2 努力
faifai114 + 2

查看全部評分

回復

沙發
一直都粟米沙和食菜?

X3  發表於 2013-10-17 17:51
x 2  發表於 2013-10-17 17:26
回復

板凳
回復

地板
快啲轉食糧啦!食菜唔好㗎!
回復

唔係一定食菜唔好, 只係水份太多
唔同龜有唔同吸收力, 只要隻龜無爛便其實每日唔同食物就可以
食糧係營養攝取, 未必日日食代表健康, 有時龜龜頂唔住咁高營養都會有問題
如果日日餵同一種菜而且爛便, 咁就要正視問題, 如果係唔同食材, 根本唔係問題

至於粟米沙, 好睇主人點安排, 只要小心處理, 唔好濕水, 未必有問題
最怕係引到龜龜去食粟米沙, 粟米沙特點係遇水發漲, 容易塞腸
但亦有人用粟米沙超過10年, 隻龜都好健康
回復

一年半都唔係大左好多~
回復

細果隻好高背
回復

感謝各位師兄回復,,,,有一個月換過紅土,隻龜唔食野 ==" 同唔多爬...跟住都係用栗米沙用到而家,,,,食野地方絕對唔會有沙見到,,,所以唔會食,,排泄物未出現水性或爛便/通常完整一條帶少少水,未有大病過,早上一兩片葉,中午食菜 晚上都係,每兩星期比生果皮佢食,一個月食一次鈣同鐵質素,,,龜良就試過比佢地食..但係就唔食--(頭痛中)   混埋入菜到都唔食,細龜呢排有D鼻水...想夜晚換個夜膽..但唔知用幾多火好有無人有提議....THXTHX
回復

初初買番來4-5CM   大果隻就7-8CM 係MK買....
我都覺得好似無咩大到-3-
我又無咁耐心同佢做記錄-3-
如果要食龜良 可以食咩牌子?同點樣佢地先會食.....
因之前買過兩隻都唔食....比曬兩隻喂鱷龜果D魚苗食==
回復

回復 ArTsang 的帖子

試下sudo日本 糧,好多師兄師姐都話多唔使教,放低就食,我3隻都係咁唔使教夜晚本人鍾意用紅胆依個時候買個50w都ok啦!陶瓷胆我就怕太乾燥同好易燙親自己,紅胆會有d似神枱燈個人喜好啦!
回復

回復 mgw1119 的帖子

日本糧OK! 唔該曬師兄,我上網睇睇,買比佢地食下先....我都覺長期食菜唔係幾好@@
我而家都用緊50W 紅膽,隻龜都有少少鼻水,我換75W試下先,可能個箱比較大

回復