香港龜友論壇

查看: 1742|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

可能用英文會好d. cont 痛心疾首

樓主

為免衝突 刪去文章

評分

參與人數 3威望 +4 收起 理由
大win神 + 1 有自己見解
燕赤霞 + 1 漢奸。
EV-DAY + 2 support ABC

查看全部評分

回復

沙發
3。有關立場, 我是一個大烏龜愛好者。這就是為什麼我在這裡 這不是一個政治論壇,在這裡,我只是享受其從現在開始龜可愛的討論, 我會強烈建議的是,本次論壇的管理員/一些討論董事會應認真考慮取消或限制其成員

又玩煽動可惡。  發表於 2014-10-5 19:33
回復

板凳
回復 EV-DAY 的帖子

Google translate 幾okay wor!
寫得太易譯添

好笑係 我是一個大烏龜愛好者  發表於 2014-10-5 19:11
回復

地板
寫得5易譯   司能有人5識 睇 傢

例如  伐  甘
回復

回復

回復

回復 燕赤霞 的帖子

臀部鬼一隻,岩你收

遇神殺神,遇鬼殺鬼。  發表於 2014-10-5 19:40
回復

Glad that these two members are incapable of comprehending English writings
希望版主仔細閱讀下所寫既內容
attn 阿橙 & wongfafa thanks
回復

回復 jasonmetro 的帖子

不如用象形文字丫,包冇其它你唔想聽既聲音回應
回復

回復

jasonmetro 發表於 2014-10-5 19:50
Glad that these two members are incapable of comprehending English writings
希望版主仔細閱讀下所寫既 ...

我唔會因為自己立場而去敵視對方立場,
而呢次突發是故亦唔適合用對錯呢種二分法去批,
但我可以肯定既係,呢次運動學生得唔到任何成果,
所有全港泛民主派人士都會係輸家,
最直接既觀察可以從兩年後立法會選舉中見得到,
佔領事件對於香港人而言,仲未係成熟既爭取方式,
最基本既係建制派係香港做既統戰工作相當成功。
佢係賤人又如何,但佢地提出既穩健方式反而合港人口味。
相反民主派尤其係白鴿黨,多少次傷透中立及民主派市民既心
所以由泛民主導既佔領行動已經由第一日就輸左,輸左係戴氏出現。
一意孤行既最後,一係就全盤勝利,一係就輸得永不番生。
回復

jasonmetro 發表於 2014-10-5 19:01
Cut it short
1. As we can see, it's difficult to argue with one who makes so many pre-judgment and a ...

呢幾日我在這裡睇左好多篇文章關於佔中!
本來都想做 cd rom 算了!
不過見到呀 J 用英文打了咁多字,都想發表下我的個人感受!
首先我唔想談論政事,因我知識水平低,一定唔夠你們講!
不過我好想問一下呀 J ,你英文寫得咁好!應該是很幸福地讀左好多書!
但你有無想過有好多人無你咁好運有咁多書讀!
我想問一下你,睇唔明用google translate 有什麼問題,好好笑咩!
有時間睇睇各校校長最近的文章!學歷、知識唔多表一齊!
希望你能尊重自己同時亦要尊重別人!
香港的未來真真正正是夠你們呢羣年青人的,不過我們做父母的到時可能重未死的!
所以唔係完全唔關我地老一輩的事!
最後希望你們能夠調轉角色,想想你們的父母,多年來含莘如苦,供書教學!
如有冒犯,敬請見諒!

p.s. 如可以的,請盡量用中文打字吧!我們始終是中國人!見到中文會感覺親切好多!

回復

jasonmetro 發表於 2014-10-5 19:50
希望版主仔細閱讀下所寫既 ...

至於你提及既暴力問題,撇除主觀情感,
示威者本身既情緒早已係警方無理封鎖公家用地既公民廣場既時候,已經畀警方所主導,
只要警方有咩亂黎,佔領者既情況就會被引導去警方想要既效果,亦即係大家所見既「衝擊」。之後就係大家所見一連串既示威者及警方既「以武止武」,
早從戴氏講及和平佔領時,今日結果早可及見,群眾運動冇可能和平,
即使你想和平,你既對家都唔會畀你咁做,否則輿論就會一邊倒去佔領者。
唔討論示威者同警方係星期五前既一連串「以武止武」,
單討論星期五及琴日既林鄭口中既「第三方」處理手法,
以地下社團及愛字頭收費暴力集團,佢地所使用既暴力對日後警察威信,
只帶來無限既管治問題及治安不穩。「警賊合作」所帶黎既結果係人人稱善既佔領地清場,
但政府、、警方、市民及地下組織既深層次矛盾,日後將慢慢浮現。
「第三方勢力」既出現,只帶黎三個訊息:
一係明確話畀全世界,包括中南海知,香港政府面對突發事件係無能處理,要假手於人;
二係中共中央日後對香港政治局勢更為收窄,大權更會加快返回中央之手,因為中央係嚴打「第三方勢力」,尤其係同國民黨餘孽有關既地下組織;
三係外國投資者更加會卻步於前,佔領行動係外國實唔係咩特別事,投資意向亦唔會因此減少,假如行動成功,逼使香港加速民主化,外因投資者更會大力投資。但當政府要出動「第三方勢力」既時候,黑幫政治先係令佢地重新審視香港既一個原素。

暴力?你細個未畀啊媽打過咩,但打完你會明白佢既用心。但當你啊媽搵「第三方勢力」去打你,呢個老母唔要都罷。香港政府就係出現左呢個管治危機。暴力什麼的,小事一樁吧了,錯不在使用武力,錯在搵左邊個去行使武力。
回復

回復 cys487980 的帖子

如果可以的話我都想用中文
我用英文係避免有會員再度進行人身攻擊

如果你有閱讀過我地既討論
我有去尊重過論壇既其他人 但得到既只係比人攻擊
我用英文講野係避免衝突 希望你明白
回復

回復 啊橙 的帖子

版主 我從來無討論過佔中本身
我討厭既只係兩位用言語惡意攻擊他人既會員
呢個係討論區 版主你打咁長遍大論 無非係抒發己見 與他人分享 未必得到閱者認同 但至少希望他人尊重
如果你苦口婆心 掏心掏肺咁嘗試解釋 但換來既只係'收聲啦龜公 去旺角佔中啦 拉9你‘
你作何感想

我要求既 係整頓呢個論壇既討論風氣
回復

己所不欲,勿施於人。

呢句話你最啱,自己好好反思下笨蛋。  發表於 2014-10-6 07:43
回復

jasonmetro 發表於 2014-10-5 21:42
回復 啊橙 的帖子

版主 我從來無討論過佔中本身

冇可能整頓到,
一來我只係義工版主,只有刪帖既能力;
二來口係人地到,我冇權利控制。
消極尐黎講,佢地任何一句說話,
你都冇辦法硬性格式要求。
既然控制唔到唯有無視。

論壇有百樣人在,
不只本壇,世界任何一個實質/平台論壇,
呢尐情況根本無法杜絕,亦無能為之。
所以只可以勸導,佢唔聽咪封ac囉,但要申請ac何其容易。

回復

呢尐咪高質POST 囉
回復

回復 啊橙 的帖子

okay 明白你既想法 同多謝回覆

我一直唔係一個可以對身邊既人同事置若罔聞既人
所以我才選擇係論壇進行佔中討論後數日 咁多攻擊漫罵既情況下發聲

既然投訴已得到版主既處理 我唔會再為難你
不過 與其消極應對 我或許會繼續發聲 不平則鳴
至於如果受到惡意攻擊 我會加油過濾內容 衡量善惡
回復

回復 jasonmetro 的帖子

哥哥仔,你的英文咁劲去英文論壇啦,
論壇嘅本意係比大家辯論,去發表意見,
你咁怕人知你講乜,梗係怕自己的point
唔夠strong la. 其實是鴕鳥政策,呢個
論壇大把世外高人,你唔好自是過高,以
為英文其他人唔識先㗎,小弟都放洋讀
過幾年大學,歐美的所謂民主也見識過