香港龜友論壇

查看: 1966|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

最低工資29.5與30元之爭

樓主
http://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%80%E4%BD%8E%E5%B7%A5%E8%B3%8729-5%E8%88%8730%E5%85%83%E4%B9%8B%E7%88%AD-%E7%BF%9F%E7%B4%B9%E5%94%90-%E6%9C%9B%E6%9C%88%E5%BA%95%E6%9C%89%E5%85%B1%E8%AD%98-211701905.html

今年爭完30蚊,出年物價再升又爭話要31-32蚊....有用咩?   點解唔參考通賬比例或者生活指數調整 最低工資幅度?   

而家每年浪費幾星期去玩呢單野.........又真係幫到小市民嗎?

沙發
其實都糸想幫d低收入家庭啫
拉近d低收入家庭生活
回復

板凳
gorden 發表於 2012-9-23 16:18
其實都糸想幫d低收入家庭啫
拉近d低收入家庭生活

以28蚊 9個鐘計算   $28*26日*9hrs = 6552

以30蚊9個鐘計算 $30*26*9hrs = 7020,兩者差額不夠500蚊....但浪費了幾十萬政府開支,同幾星期時間...

根本每年都會唔同,每年都有機會吵一次,點解唔按政府公報既數字作基準調整?   按生活指數和通漲比例不是最合理嗎?

回復

地板
khip 發表於 2012-9-23 16:21
以28蚊 9個鐘計算   $28*26日*9hrs = 6552

以30蚊9個鐘計算 $30*26*9hrs = 7020,兩者差額不夠50 ...

但$500蚊對一d低收入家庭己經好重要架啦
回復

其實最低工資升黎冇咩意思!

根主治標不治本!!

當你人工全部升左,物價一樣都係會跟住升,有老闆負擔唔到而倒閉或者減少開支要炒人,令更多人失業

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

gorden 發表於 2012-9-23 16:23
但$500蚊對一d低收入家庭己經好重要架啦

俾你拿多500,物價同樣會升(老闆解釋, 人工貴呀)...  ...
回復

khip 發表於 2012-9-23 16:24
俾你拿多500,物價同樣會升(老闆解釋, 人工貴呀)...  ...

物價係會升,但e  $500蚊
已經糸d低收入家庭好多餐晚飯
回復

杰仔_kit 發表於 2012-9-23 16:24
其實最低工資升黎冇咩意思!

根主治標不治本!!

呢個又有少少唔同意,

因為最低工資既出現,令到部份行業收入的確有增加(如洗碗...清潔等等).....只係我覺得,點解唔係討論是否可按政府公報既數字作為基準增加?...而係每年為過幾蚊雞開多會討論...究竟是否清閒冇野做?
回復

gorden 發表於 2012-9-23 16:27
物價係會升,但e  $500蚊
已經糸d低收入家庭好多餐晚飯

問題係追得到生活所需嗎?

如果人工加而生活指數不變,那你的說話正確。

問題係人工加而生活指數同樣增加,此消彼長你永遠都追唔到生活所需,加一樣人工,大部份生活物價都增加,你根本滿足唔到需求。

回復

老闆 : 最好佢地比錢返工
回復

回復 khip 的帖子

1.兩者差額不夠500蚊....但浪費了幾十萬政府開支,同幾星期時間...
答:幾十萬對成個政府來說只係小數目
2.人工加而生活指數同樣增加,此消彼長你永遠都追唔到生活所需,加一樣人工,大部份生活物價都增加
答:在乎人識唔識買平價野..利用最低成本達到1樣效果._.我住既地方雙併1個飯盒20-22蚊,但我落去葵芳某條街度買搵到10蚊個

自己想法:其實D才團加價係因為係呀頭要下屬1年比1年搵得多,所以就算點佢都係會加價,其實係有D人想反抗D大才團架,自己開超市,之後買貨,但係無奈某超市會控制貨源,指明如果出貨比D想反加價超市,自己就唔會入貨

威望 + 10 理由 一針見血  發表於 2012-9-23 22:37
回復

美國qe 3,明年通脹一定更高

加埋再高的最低工資,物價只會升不跌

我反對再調高最低工資,明年實好難捱
回復

殺破狼 發表於 2012-9-23 16:56
回復 khip 的帖子

1.兩者差額不夠500蚊....但浪費了幾十萬政府開支,同幾星期時間...

1. 唔係數目多與少既問題,係值唔值...立法會幾十個議員,時間,後勤文職.等等所浪費既資源...
2. 岩!! 有吉士既全部食面包都得,不過都係因為你冇錢先要食面包....

其實我唔係話最低工資另到D公司加價,我意思係.....點解要每年為左最低工資嘈一輪?  點解唔去製定一個標準,例如好似公務員咁。
回復

敏carmanlui 發表於 2012-9-23 18:37
美國qe 3,明年通脹一定更高

加埋再高的最低工資,物價只會升不跌

其實最低工資根本唔係問題所在,只係整過香港環境消費,另大家錯覺設立最低工資係一個問題。    好似班做保險既,或者其他行街Sales,基本上佢地就好似全天候on Call咁,最低工資對佢地可有可無。

最低工時和最低工資都係保障基層工人既福利,定時檢討亦係必須的。

但唔應該而家推行  發表於 2012-9-24 01:31
回復

回復 khip 的帖子

1.值唔值問題唔值得考慮,因為你點諗佢地都會咁做
2.咁下下吃鮑魚咩..

標準未又係人定...定左之後政府又真係知未來數年通脹升多少?如果唔岩用未又比人少..反而我覺得6000蚊實際上真係有D用,起碼現成多左6000蚊,D人可能話治標不治本,但係政府又做過D咩野拎人覺得佢真係有用?

威望 + 10 理由 一針見血  發表於 2012-9-23 22:37
回復

殺破狼 發表於 2012-9-23 22:20
回復 khip 的帖子

1.值唔值問題唔值得考慮,因為你點諗佢地都會咁做

1. 而家亦都唔係我地控制點做,只係討論姐冇話值唔值得考慮。
2. 你唔明白, 你指人可以按選擇消費,但消費層面就係控制係現金流入面,有D需要品唔係話你可以慳就慳到..例如有唔少人係拿緊番8千蚊既人工,養一家幾口,細路上學等等...
    雖然以前既人都係咁抽起褲頭又一日,但時代轉變亦不可完全相題並論。

定標準既目標係唔洗每年為個幾蚊雞嘈,生活指數和通漲是和市民有直接關係又點會唔適用?  
公務員咬長糧既,亦都係參考政府生活指數定期調整的。   

至於未來是通漲與否,仲要睇中國及宏觀環境,不過呢D就關係到其他既政策,但不影響最低工資是否設立標準的決定。

派6000蚊 確實只能冶標,因為對於已有經濟負擔既人或者可解決短期生活所需,但對於未有經濟負擔年青人黎講就係提供資金給予額外消費,同樣係刺激物價既做法之一。  

政府確實係冇咩作為,搞理水貨客要出動海關,消防,警察,入境處四大紀律部隊......

同而家既垃圾會都係一樣.......今年嘈要加1-2蚊,出年又嘈又加1-2蚊... 有咩意思...
回復

取消最低工資
回復

我覺得最低工資真係多膠魚!

依頭加完你人工
依頭又扣番你飯錢
有糧加變成冇糧加
有飯錢變成冇飯錢

d福利扣哂,咁姐係計番條數,根本上冇加冇扣過!
你估d老闆唔識縮骨?
回復

阿強 發表於 2012-9-24 14:43
我覺得最低工資真係多膠魚!

依頭加完你人工

其實唔好理有冇飯錢,月薪就月薪~   飯錢個D係時薪同老細俾唔俾姐
回復

khip 發表於 2012-9-24 15:48
其實唔好理有冇飯錢,月薪就月薪~   飯錢個D係時薪同老細俾唔俾姐

各有各睇法la  
回復