香港龜友論壇

樓主: 龜媽
打印 上一主題 下一主題

你支持林老師 / 警方?

個警察已經一早解釋左俾佢聽點解唔行得入去封鎖區度, 亦講左有警民關係組既人員處理緊件事....段片中亦可以見到法輪功既人根本都無投訴, 只係靜靜咁等警察去處理件事...
仲有, 佢拍手, 鬧警察呢D潑婦行為, 同黑社會吹雞圍警察根本就無分別
咁無禮貌無自律能力無學識既人都可以做教師

泛友一直把粗口(即系FXCKING)界定為粗言....當事人祇系一時衝動,發洩出來....沒有人身攻擊...亦不是污言穢語....
不過睇完上面段片,那句"XX老母"並非粗言咁簡單,它是侮辱對方母親的污言穢語,
我們要清楚要侮辱人家的母親...是一件不可原諒的行為...

x2  發表於 2013-8-10 21:22
x2  發表於 2013-8-10 19:36

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
lishuikuen + 2 一針見血
地獄火 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

我引用以下一位網友的回應 "

其實有D野呢真係唔想講到咁明, 因為係好簡單既COMMON SENSE, 但我睇左呢單野咁多日, 發覺原來好多人真係連好簡單既分析能力都無....

成日問點解警察對青關會唔執法??? 好簡單一樣野, 當係兩個普通人o係街度嗌交, 繼而你推我撞好未, 你走出黎扮見義勇為報警, 警察到現場處理, 兩個人都話無事唔追究, 我想問下警察可以做咩???  如果當時青關會真係有郁手而法輪功又堅持追究既, 我死唔信警察夠膽唔做野羅....再講白D, 我相信法輪功班人都唔想搞大件事, 咁唔係屬於任何一方既第3者林慧思又有咩資格搭嗲?? 如果法輪功真係追究, 警方都會主動o係現場搵証人啦, 根本唔需要你教警察做野.....

由始至終呢單野我相信警察都係當一單普通爭執案件咁去做, 係有D有心人特登將單野搞到好似有政治成份咁者...如果下下要拉人, 咁社民連次次示威都衝擊警方防線, 同警察有身體接觸, 咁請問係咪次次都要拉佢地???

x3  發表於 2013-8-10 19:36
x2  發表於 2013-8-10 18:45
回復

車仔1030 發表於 2013-8-10 18:29
我引用以下一位網友的回應 "

其實有D野呢真係唔想講到咁明, 因為係好簡單既COMMON SENSE, 但我睇左呢單野 ...

我相信林老師一事只係一個導火線
一個女教師係街頭以粗口刃辱罵警員,
根本唔足以引發三千人於一個街頭對罵,
警方對愛/青字派既多次放縱,對反政府一方則大力執法
青字派衝擊法輪功就唔係今日既事,冰封三尺,非一日之寒也

而愛字派多次於學民/佔中論壇中多次以暴力攻擊對方
警方只以有樣冇名作為藉口,對陳淨心等人視而不見,
相反佔中人士多年前既「罪行」及「低調通緝」則行動之快
更以公帑購入多部攝影機,以影低示威者人士,「以樣認人」
曾偉雄以及一尐高級警員既前言不對後語,反令市民對警方整頭不滿
對罵當日「搶槍」及CID探員以武力襲擊支持一派,後竟稱「誤會一場」
而打人既CID探員更被「護送」離場,及後不了了知。
以上種種只係冰山一角,但足以令部分市民不滿警方
將對於高級警員既不滿,帶到前線人員身上

同樣,警方反黑打毒,掃黃捉賊等等以身犯險既事
睇怕係部份港人心裡早就咩都冇曬
一樣米養百樣人,警方數萬人都冇可能全部都係執法中立
總有害群之馬,只係一件醜事足以令之前既九十九件好事,一舖清袋
人類總係記得他人既壞,而忘記他人既好,呢個道理由古至今,仍然合用
大家只係記得警察A放過青/愛字派,
但唔會記得警察B曾經行使著情權而唔捉你亂衝紅燈,
你話邊個錯?根本分唔清,人類既心理反應已經將事件既對錯全部抹清......

分析中肯  發表於 2013-8-12 19:38
WTF---  發表於 2013-8-10 22:40
回復

差人係有好嘅,但衰果啲衰到你唔信!
回復

林老師同警察爭執前影片流出

回復

BOBY310,你除左識得點評「WTF」之外
會唔會有其他新意呢?我睇到悶啦
回復

認真!兩邊都底支持!
睇漏少少,睇法就一定吾同!
所以無話支持邊個!因為兩者都有吾啱!
吾可以單方面支持!
否則就不能持平!對雙方都吾公平!
回復

我覺得呢到有好多支持警察既人都只係汁住「講粗口有幾唔,有幾咁侮辱性」,但除左我講過既論點之外,我覺得最大既問題都係對人不對事,點解日日有咁多人對住警察講粗口,但就淨係針對林老師,點解唔可以一視同人?
回復

林老師
回復

!tommy! 發表於 2013-8-11 02:21
我覺得呢到有好多支持警察既人都只係汁住「講粗口有幾唔,有幾咁侮辱性」,但除左我講過既論點之外,我覺 ...

無計, 睇左咁耐, 好多人都只係用最容易評論的一點講"總之老師講粗口鬧警察就唔啱啦",
原全無講事情 起原, 經過, 只講結果, 但又吾係最終結果,
最終結果係片段影到警察走左後兩分鐘到兩邊就打起上來, 所以一早分佢地, 成件事就吾會發生!
回復

回復 KPS 的帖子

kps兄,呢條法例係第7節個度講左只係約束政府,對政府以外則屬無約束力,即市民,咁警方又如何引用呢條法例去分隔雙方呢?咁樣又能夠話警方有法不依嗎?處理不公嗎?
回復

skyagogo 發表於 2013-8-13 09:37
回復 KPS 的帖子

kps兄,呢條法例係第7節個度講左只係約束政府,對政府以外則屬無約束力,即市民,咁警方 ...

"第7節" 係講 "第I部" ,  "第十五條 & 第十六條" 係 "第II部"份,
仲有,正如影片當中警方對林老師所说的防礙公眾安寧罪已可以拉青關爱的人了
回復

回復 KPS 的帖子

明白,但據其所講,有何約束性呢?假設我限制c兄既人權,係咪即係話警方可以就此拉我呢?刑事的嗎?
回復

skyagogo 發表於 2013-8-13 11:28
回復 KPS 的帖子

明白,但據其所講,有何約束性呢?假設我限制c兄既人權,係咪即係話警方可以就此拉我呢? ...

倒返轉我問你, 我係街見到任何人唔順眼, 我只要人多, 人地吾敢打我,
我就可以阻住任何人, 做任何事, 而警察只係可以望住? 係咪咁? 咁件事就簡單好多啦!
警察係有權用依個理由, 叫佢去弟二度, 佢吾走, 就可以拉佢, 正如片中分區警局局長講,
如果你吾停止你所做的事, 我有權拉你返警處!
回復

回復 skyagogo 的帖子

你限制其他人的人權,警方可以就此拉你,因為你觸犯侵犯人身罪。
回復

回復 KPS 的帖子

如果你企倒有人企在你前面係無問題,但你行外佢跟著你企就有權拉佢,因為佢係騷擾緊你。咁簡單你都唔明
回復

KPS 發表於 2013-8-13 11:16
"第7節" 係講 "第I部" ,  "第十五條 & 第十六條" 係 "第II部"份,
仲有,正如影片當中警方對林老師所 ...

師兄警民敵對的心態已浮現以變了一場政治角力
回復

龜大仙 發表於 2013-8-13 15:52
師兄警民敵對的心態已浮現以變了一場政治角力

最大問題係睇天水圍件事, 好似已經有黑社會加入,
電視新聞有個人夠胆係警察附近講, "依度有差佬, 出左去先打佢地"..........
成件事最胆心係愛字頭坐大!

認同應往後更有一連串問題出現  發表於 2013-8-13 17:03
回復

夜晩D醉酒佬,,股滑仔指住差佬塊面鬧D句句純正廣東粗口(youtue大把)勁過miss林多多聲…点解無人出聲????
回復

回復 Puiki 的帖子

点解唔講警方當時有無錯先???你睇下D馬伕,,醉酒佬,,督住差佬塊面,,句句純正廣東粗口!!D正義人仕去晒邊???
回復