香港龜友論壇

樓主: siurayray
打印 上一主題 下一主題

新手報到~~公司黎左隻自來龜唔識養><

回復 siurayray 的帖子

魚街d舖服務係咁架啦~ 特別藍色衫果d舖, 信佢一成, 雙目失明, 好彩你識上黎
俾心機養有咩唔明隨便問
回復

加油呀!!!
回復

草龜其實出晒名難養得好......
回復

仲要小心溫差,龜好怕溫差,容易得肺炎
回復

dondon 發表於 2014-5-20 16:46
入門級,好簡單唔難養,都無咩好文,睇住先lor
http://www.herpera.com/reevesturtle.htm
http://z ...

我知有叫盾龜(你上個POST講完即刻GOOGLE), 不過我要澄清我唔係賣廣告

謝謝你
回復

wel524 發表於 2014-5-20 17:21
如果係魚街買左D幾蚊既糧, 千祈唔好餵呀,
果D無咩營養,長期食會營養不良易病, 最好買返D大牌子貴少 ...

個阿叔我買左呢種, 但因為太大粒, 我扑碎佢先餵, 不過唔食, 等陣去買ZOOMED的幼粒糧比佢, 同埋重新買個箱放佢, 好似真係太多石學師兄話斎, 佢只係留係水位高既角落度.
回復

仲有得閒要畀龜龜曬太陽!
回復

仲有你在公司養,要注意溫度同水質呀!
努力!
回復

回復 turtle_2014 的帖子

睇黎大家都好有共鳴~
回復

報告一下龜仔最近狀況

頭先襯冇雨走左去金魚街買左個大屋同埋 ZOOMED 幼龜糧比佢
由於我公司其實是零售店, 水係用廁所自來水, 我怕DIRTY, 上網話可以用BONAQUA水, 就比佢用

換左新環境之後, 佢生猛好多, 係咁游水, 得閒停係度休息伸個頭左望右望...係咁視察新環境, 不過唔知係咪細個或者未適應, 唔識爬上水面(屋有梯可以上岸). 見圖中有舊白色石頭, 果個位應該係用黎擺糧, 不過初時唔會放禁多糧係果個位, 頭先龜龜跌左落個洞入面上唔返黎 最後放舊石頭阻住以免聽日返到公司變龜干

加上, 換左ZOOMED 龜糧之後, 我見佢打開口兩次, 不過兩次都係吐返出黎, 係唔鍾意定係唔食得定點? 或者有性格?
回復

回復 turtle_2014 的帖子

岩岩UPDATED左佢最新狀況
回復

你真係將D相打格
回復

Uncledash 發表於 2014-5-21 01:11
你真係將D相打格

公司得果個位放虹, 廢事比人話我賣廣告, 所以用小畫家遮左
回復

加油啦!
回復

siurayray 發表於 2014-5-20 23:57
報告一下龜仔最近狀況

頭先襯冇雨走左去金魚街買左個大屋同埋 ZOOMED 幼龜糧比佢

唔好信魚街d sales。
我估佢係冇安全感至會唔上水,因你個setting冇位比佢may埋。另一個可能就係冇射燈射住陸地,加個25W射膽穩陣。
可能未適應隻新糧至唔食,過幾日就可能食。唔洗擔心!龜好餓得架!另一可能就係冷氣太凍。一日餵一次就得,佢食唔食都要一個鐘後換水。E家佢唔食,比三幾粒糧好啦!每日換水。
如果公司冷氣凍,可能要比暖管。
最好喺水加少少浮嘅膠水草,比安全感佢,但餵食時可能要攞走。
回復

ZOOMED試多幾日睇下,而家你話龜龜有開口食證明佢開始肚餓,慢慢就會食LA

再唔得先去魚老到買命脈開口糧啦,論壇交易區有地址
回復

呢個缸我都有,以佢身形應該唔會攝得到,但我反而怕舊石跌落佢到整親佢
佢肯開口都唔食,應該係你嚇親佢,試下放個缸埋一邊,或者搵嘢遮住個缸可能比較好,佢行得走得,唯有等佢慢慢適應啦!!!
回復

turtle_2014 發表於 2014-5-20 15:23
點解大家咁多自來動物嫁,我公司除左自來pk就咩唔見....!!!

師兄e句好得。
回復

回復 Mike記 的帖子

首先, 多謝各位師兄既意見, 而家龜龜佢好生猛, 好為食, 見到糧就勁快爬去食
有時就放鬆係水度四肢伸長, 個頭都伸到好長望住我~ 而家佢為食到, 追住我隻手指以為有野食係咁張開口..

佢前兩日仲係好似好驚咁MAY埋左係假樹同石頭隔離, 而家遲遲都唔上水休息, 係咪正常架?

BTW , 我有樣野最擔心係, 可能佢之前爬入黎整傷左? 個頭頂有白色既野, 同埋右手都有..

回復

我兩隻巴西喺水先有安全感,冇人喺附近先會上岸曬燈。草龜就唔清楚,Sorry!
聽落似白點病或腐皮喎!快d影d close-up比各位師兄/姐分析吓啦!
回復