香港龜友論壇

樓主: 808204
打印 上一主題 下一主題

呼籲大家幫幫呢個九歲小朋友

支持~
回復

捐錢,然後唔好再提。
報紙爆曬小朋友讀咩學校,姓乜,老豆咩名出黎,呀老豆好易變陳健康第二。如果小朋友最後係俾返老豆看管,佢地最好就係返大陸生活。
回復

請提供户口本人願意捐錢!幫得幾多得幾多!

愛心幫助 好c兄~  發表於 2014-6-6 16:25
回復

chan359777 發表於 2014-6-6 15:24
請提供户口本人願意捐錢!幫得幾多得幾多!

東方曰報慈善基金,所有捐款是由東方自行诀定捐款给那位受款人。每位受款人都有獨立编號,今次9歲小朋友case no.12572 , 如自行到銀行捐款請備註 case no.12572 這位小朋友才收到捐款,如没有只定case no.那東方只會自行安排给任何有需要人事。

捐款方法

繳費靈捐款(商戶編號:9363):

電話捐款:        致電18013(中)18011(英)登記帳單,完成登記後致電18033(中)或18031(英)捐款。
網上捐款:        登入www.ppshk.com登記帳單後捐款。捐款最低金額為100元,捐款人如欲索取收據或捐助指定受惠人,請於捐款後3天內致電本基金,提供付款編號及聯絡電話辦理。
郵寄支票:

劃線支票抬頭「東方日報慈善基金」,郵寄大埔工業邨大昌街23號東方報業中心「東方日報慈善基金」收。捐款人如欲捐款予指定受惠人或索回收據,請於支票背面或另紙註明受惠人的捐款編號及捐款人聯絡地址寄回本基金。
現金捐款:

1.直接存入恒生銀行各分行

2.前往東方報業集團門市捐款

地址        辦公時間        電話
香港大埔工業邨大昌街23號東方報業中心        每日 24小時服務        +852 3600 0000
九龍彌敦道26號地下5號舖        每日 上午 9時至下午11時        +852 2333 5333
香港駱克道458號        星期一至六 上午8時至下午11時
星期日及公眾假期 上午10時至下午11時        +852 2333 1333
信用卡捐款:

信用卡捐款表格可在東方日報慈善基金網頁下載或來電3600 9988索取
捐款信封:

請到東方報業集團門市或來電3600 9988索取
銀行櫃員機捐款:

捐款人透過恒生銀行及匯豐銀行的自動櫃員機過數至東方日報慈善基金戶口號碼:226-061000-003。

捐款人如欲索取基金收據或捐款予指定受惠人,請於捐款時另紙註明受惠人的捐款編號及捐款人地址,連同銀行入數副本傳真3600 9900或寄回本基金。
海外捐款:

- 支票:劃線支票抬頭「東方日報慈善基金」

- 匯票:捐款人可於當地銀行購買匯票,寄回本基金辦理。

海外捐款人若以外幣捐款,實際捐款金額會按銀行過帳日匯率折算為港幣及經扣除銀行手續費後計算。

*憑本基金正式收據向稅務局申請豁免徵稅。
捐款查詢

捐款熱線:+852 3600 9988
基金傳真:+852 3600 9900
基金電郵:charity@odn.on.cc
基金地址:香港大埔工業邨大昌街23號東方報業中心東方日報慈善基金

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 808204 的帖子

收到,多謝提供,本人一家會出一點棉力!
回復

chan359777 發表於 2014-6-6 15:52

收到,多謝提供,本人一家會出一點棉力!

公德無量
回復

你終於做返啲似人既野 值得讚許

乜呢位師兄之前做既野唔似人咩,?  發表於 2014-6-6 20:41
回復

支持~
回復

超級瑪利奧 發表於 2014-6-6 16:25
你終於做返啲似人既野 值得讚許

我DLLM個陣仲多人贊。

出事果家人你識?  發表於 2014-6-7 06:17
回復

支持!有定案一定幫手!
回復

808204 發表於 2014-6-6 17:42

Wah !偷哂我 d 簡體字 lai 用
回復

808204 發表於 2014-6-6 17:42

Wah !偷哂我 d 簡體字 lai 用
回復

回復

其實都幫唔到d咩,,小朋友所得到既影嚮同陰影,,先係最大問題,,我覺得不如多關心身邊係單親媽咪既朋友,,有需要時幫吓佢地手,,避免再有下1次悲劇發生,,會唔會意義更大??純綷個人覺得

其實呢啲事社會有人跟 不過有啲人博上位咪做下樣囉  發表於 2014-6-7 06:19

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

tiffanypang 發表於 2014-6-6 23:16
其實都幫唔到d咩,,小朋友所得到既影嚮同陰影,,先係最大問題,,我覺得不如多關心身邊係單親媽咪既朋友,,有需 ...

我地男人唔太方便甘做,人言可畏
回復

今日佢老豆話個仔想跟佢……小心D錢變養佢老豆

養得老豆肥肥白白先有力養仔  發表於 2014-6-7 07:46
回復

DLLM果時 小心你老婆睇唔開砍你個仔呀 所以你做人老豆真係要做返好啲 做好比你個仔睇  
回復

回復 超級瑪利奧 的帖子

好心你收下把口啦,係呢個時候講D咁既野,只會比人覺得你超級小氣...成個女人仔咁...

男人老狗就麻煩做番D男人應該做既事...成日提舊事..仲要提咁耐....

就算你講到自己比人呃...都只能怪你蠢...人蠢唔緊要...最重要有品....

證據又拎唔出,但又成日針鋒相對....

808204佢就算唔出呢個POST,都會有第二個人出...

但重點係..你連出呢個POST既勇氣都冇...

真係好既唔學,壞既學到足...

死唔死唔掙幾  發表於 2014-6-7 19:16

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
808204 + 2 吾好理距啦, 距想為距大佬出番啖氣..
地獄火 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

其實呢啲事社會一定有人跟進 同埋個老豆衰極點都唔會唔再理個仔 同埋有社工長期跟進 捐錢又有咩用?基本上佢地無既都將會有緩助 世界上咁多慘劇 要幫又幫到幾多 香港壓力咁大遲早又發生 真係有心無力 講照顧大把專家照顧 幾時輪到我地 個人意見 你地喜歡點就點
回復

回復 lishuikuen 的帖子

其他人講我覺得無問題 可惜我知佢係咩人 真係無法再相信佢講啲野 你地鍾意點就點 我唔再留言 我只可以講遇人不淑  多謝你意見
回復