香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: caxlvyin
打印 上一主題 下一主題

江湖救急.....小龜呵爛屎......軟甲

回復 Norrishill 的帖子

我都係日日浸水,浸30MIN 到....
回復

其實原來我琴日係我太過擔心......佢D屎宜家又正常返,係我係佢訓緊教個時按佢個肚,搞到佢又呵,岩岩訓醒.....所以冇力呵JA.......多謝大家擔心.......另外醫生話龜晚上腹甲會比平常軟,早上按腹甲時,一切正常...
回復

windleaves 發表於 2011-10-12 13:38
C-hing,高蛋白食物對成龜不適合,但處於快速生長期的幼龜卻需要補充適當的高蛋白食物,你的,懂?
幼龜 ...

請參考版主SHITU 的文章,
[必讀]隆背成因
有錯都係版主嘅錯.

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... C%E6%88%90%E5%9B%A0

"過多蛋白質(引起角質素增長;並增加腎藏和其他器官負擔")
回復

冇錯...龜龜依家甲硬返好多了thx
回復

caxlvyin 發表於 2011-10-12 21:09

我都係日日浸水,浸30MIN 到....

唔使浸咁耐!!!  我初初買返黎, 發現要日日浸, 每次15-20分鐘暖水, 佢地不停排尿酸砂石!!!  因為在舖頭D龜箱勁熱, 搞到佢起砂!

跟住過左一排, 我在食物及環境上滋潤佢地, 佢地日日all 液態酸, 正!  但跟住就all 水屎及冇力, 我依家用好多草粉撈菜幫佢地收水份, 同埋兩日浸一次5-10分鐘暖水, 幫佢地排酸.... (千祈唔好加重濕氣 ~會得呼吸道疾病及爛甲)

我自己覺得, 物極必反, 要取其中庸, 看情況而定, 在排酸與收水中作出平衡.....

Norrishill師兄講得好岩, 浸太多水, 或食物水份太高, 會引致好多問題及爆蟲, 甚至爛甲.  我睇過一D文章話, 龜殼同人指甲一樣,受水會軟.

俾個good你~ 養龜是需要觀察和思考的,你是一個好飼主!  發表於 2011-10-18 20:57
回復

回復 Johannchan 的帖子

唔知係咪我個箱太焗,唔加濕氣,BB 成日呵石.....所以我係個射點下面每1小時噴15分鐘......
回復

回復 Johannchan 的帖子

哦...我同你一樣又係俾好多草粉.....原來草粉會收水......唔怪得之.....之前唔加濕,佢地成日係射點到訓....所以成日呵石......
回復

我隻盾d 屎, 係綠色條狀但有點濕..隻星個d 就黑黑實實咁....
不過我發現, 兩隻b 都係糧溝菜先會食到d 糧, 如果就咁餵佢食糧..佢地唔食既...
水果糧仲係好似jam 咁, 用兩塊菜夾住, 先肯食..
回復

回復 Nick 的帖子

我買左隻SUDO 個隻糧岩岩第一日剩係喂,試D 龜食唔食.....開頭唔食,餓下餓下,佢地走左去塊墨魚骨都唔肯食糧,最後死死地都要走番去D糧到食.....
回復

等我再溝多d 糧, 少d 菜先~~
回復

回復 Nick 的帖子

餓下佢地啦.....唔好俾面佢地.....我時我特登唔喂,餓下佢地,佢地連墨魚骨都要生吞......哈哈哈
回復

Nick 發表於 2011-10-13 12:56
我隻盾d 屎, 係綠色條狀但有點濕..隻星個d 就黑黑實實咁....
不過我發現, 兩隻b 都係糧溝菜先會食到d 糧,  ...

我兩隻盾B...日日浸完水就排排企...等開餐...
次次都係先食糧後食菜草...
好主動食糧...唔洗溝..又唔洗當JAM咁查...

不過E排D便便就一條過...但頭/尾會有邊係散開...
而酸呢就一隻係一粒粒...一隻係軟身/煙霧咁
回復

我好鍾意睇住佢地食野個樣...
我本身又鍾意食野.......所以.......唔忍心佢兩個餓........
不過.. 為左佢地好........我會忍的!!
回復

8ways 發表於 2011-10-13 09:13
請參考版主SHITU 的文章,
[必讀]隆背成因
有錯都係版主嘅錯.

呵呵,ching真可愛。
其實版主都沒錯,過量蛋白質確實會對龜造成傷害。
但係我哋睇資料要結合實際情況,具體情況具體分析,係咪?

我哋要明白一樣野,我哋手中的陸龜固然有共通性,但同時又有其獨特性,也即係話,存在個體差異。在飼養過程中,多看資料是好的,只是採取行動的時候要結合我哋對自己只龜的觀察和了解。

要特別注意嘅係,幼體和(亞)成體的飼養方法是有很大差異的。
回復