香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

有沒人養盾龜, 一直完全不用人工幫助盾龜排酸的?

Nick 發表於 2011-12-7 21:35
我隻盾剛買返來時就十日排一次... 最近成個月都見唔到佢排....
但成日見佢自己去水盆浸水...
噚日同佢推甲  ...

小師妹要小心D好wor, 你都唔想佢成為第三隻RIP龜...
回復

回復

williams_ng 發表於 2011-12-7 09:12
自己排得出當然係好事,
可能一直以來咁多人都用人工方法令龜排便、尿、酸係想令個缸冇咁臭。

要另缸沒咁臭 可以養成浸水排泄的習慣 我覺得係習慣性恐慌+一知半解多d
回復

黑椒仔 發表於 2011-12-6 23:38
回復 waiman 的帖子

就我所見到o既post 太多數飼主都係過份緊張

如果我買左佢返黎, 我真係永不幫佢排酸, 死就由得佢死, 唔會中途暫時幫下佢.

我暫時都唔敢買黎試做實驗, 因為歐陸我有99.99%把握, 但盾重未有足夠把握既數据, 唔想整死龜.
回復

回復 Johannchan 的帖子

我見佢自己有成日浸..我就隔日同佢浸... 唔想佢浸得太多.
佢有食車前..... 都唔排既.. 我無計個喎...
箱都有keep 住一邊50度濕, 另一邊40度...
回復

回復 九鳥 的帖子

我的星星...隔1~2天就浸水...!
可以俾佢飲下水....仲排埋便便, 排埋酸酸, 衛生好多!
回復

Johannchan 發表於 2011-12-7 23:09
其實我覺得盾仲易養過歐陸, 屎冇歐陸咁臭, 尿冇乜, (歐陸D屎尿臭到我要賣給朋友!!)

盾又唔使濕度太高,  ...

指大隻左果陣時? size到幾大會有臭味呢?

我全屋人冇人試過臭到龜箱有任何味, 伸晒個頭入龜箱, 都冇任何味wo.
回復

回復 waiman 的帖子

其實盾龜有足夠o既濕度,加上waiman兄自家製食材
真係可以唔洗幫佢人工排酸
只係唔知上一手飼主o既生活環境如何
頭幾日可能要幫幫佢先
回復

回復 windleaves 的帖子

其實應該係香港龜壇o既人少左d獨立思考o既能力
唔識過濾人地講o既野 將所有野全盤接受
有問題先會話人地講錯野

仲要係知其然而不知其所以然先弊  發表於 2011-12-8 12:36
回復

waiman 發表於 2011-12-8 03:07
如果我買左佢返黎, 我真係永不幫佢排酸, 死就由得佢死, 唔會中途暫時幫下佢.

我暫時都唔敢買黎試做實驗, ...

其實我覺得盾仲易養過歐陸, 屎冇歐陸咁臭, 尿冇乜, (歐陸D屎尿臭到我要賣給朋友!!)

盾又唔使濕度太高, 盾又活躍,又中意散步(一行就幾百米都唔停), 盾又為食又大食, 好好玩!!

你買返黎日日浸熱水, 排曬D酸石粒之後就2日浸一次暖水, 咩問題都冇, 好易養, 仲大得好快.  加高D小小濕度就唔會隆背.  我隻盾狂食15-30%蛋白都冇隆背.
回復

Nick 發表於 2011-12-8 09:52
回復 Johannchan 的帖子

我見佢自己有成日浸..我就隔日同佢浸... 唔想佢浸得太多.

你的濕度太低 仲要隔一兩日才浸一次,對幼龜來說未免太乾,呢種情況下佢地不主動排好正常。
我家的 濕度維持在70+,尚且每日浸兩次
回復

什麼介定係人工先?
唔浸水?網上的推甲大法?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水的改變方式且而,
運動量+濕度+飲食都跟結石排酸有密切關連
個人想法
回復

benlc 發表於 2011-12-8 13:26
什麼介定係人工先?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水 ...

無辦法 人工養就必然所做一切都有人工痕跡
不過無需太極端而已。咩推甲大法 熱水煮龜尾法 都屬於走火入魔之輩
回復

windleaves 發表於 2011-12-8 12:34
你的濕度太低 仲要隔一兩日才浸一次,對幼龜來說未免太乾,呢種情況下佢地不主動排好正常。
我家的 濕度維 ...

但佢平時自己有浸喎.... 我仲一日浸兩次... 會唔會太多呀????
盞陶燈令我好頭痛.........
回復

windleaves 發表於 2011-12-8 15:21
無辦法 人工養就必然所做一切都有人工痕跡
不過無需太極端而已。咩推甲大法 熱水煮龜尾法 都屬於走火 ...

師兄..
咁係咪室温水就可以??
回復

benlc 發表於 2011-12-8 00:26
什麼介定係人工先?
打從係缸內安排水兜,安排放濕已經是人工協力,只不過把浸水 ...

不需人手抓龟去做任何浸水, 推甲......等等.
回復