香港龜友論壇

樓主: windleaves
打印 上一主題 下一主題

要團購Mega-ray太陽燈的快手(團購結束)

8ways 發表於 2011-12-22 23:59
美國MEGARAY最近先返左批新貨(11月), 唔知係好彩定唔好彩, 佢地超額訂購, 要把一部份客延遲12月先出貨, 但 ...

>誰不知開盒先發現所訂的160W 變成 100W, 算喇, 諗住開來
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開左幾個
>鐘, 測試UVB 指數, 真的很強, 就由得盞燈開左3-4個鐘, 第二
>日正式開工, 點知盞燈已經不能著,

岩岩至睇到原來用ZOOMED DEEP DOME?
燒燈算好正常啦.
Mega-ray唔可以用Zoomed Deep Dome架.
回復

waiman 發表於 2011-12-24 02:08
Mega-ray至唔係山寨燈, Mega-ray至今都係全美國政府動物園, 及政府爬蟲科研究, 至今唯一指定的燈. 反而Po ...

香港Powersun 係 Made in日本.....

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, passionate, 但質量就係唔嚴謹, 日本講求質量.  我月初去日本開會, 大阪大學主管同我講: "我地質量一流, 所以全世界人信得過日本貨."

所以香港Powersun賣$540

eeee.....加左價喎...加左 90蚊...而家真係乜都加一餐  發表於 2011-12-24 11:53
回復

Johannchan 發表於 2011-12-24 02:16

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, pas ...

你真係要用$540買??

我唔信

hyy
做咩篤爆人  發表於 2011-12-24 09:39
shhhh...............  發表於 2011-12-24 02:39
回復

waiman 發表於 2011-12-24 02:14
>誰不知開盒先發現所訂的160W 變成 100W, 算喇, 諗住開來
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開 ...

但我有個龜友FRD, 佢2008年開始用MEGARAY都係用ZOOMED DEEP DOME , 一直都冇問題.

不過我就係覺得煩, 要訂又要左等右等, 好似出錢都仲要求人賣比我, 我唔玩啦.

x2, 比錢買難受......& 受氣.....我都唔玩啦  發表於 2011-12-24 02:38
前一代話OK  發表於 2011-12-24 02:37
回復

waiman 發表於 2011-12-24 02:08
Mega-ray至唔係山寨燈, Mega-ray至今都係全美國政府動物園, 及政府爬蟲科研究, 至今唯一指定的燈. 反而Po ...

我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去聽下全世界人既口碑&投訴... 正所謂, 無風不起浪, 全世界既人雖然冇你咁pro, 但係都係玩家, 親身經歷過, 然後報告返論壇, 有一定既根據既!!!

你一時話Exo Terra 廢, 結果我地掉曬D Hagen,  你又話Boro 太勁UVB 傷眼, 我地掉曬D Boro,  你話Arcadia 正, 我買左100W & 160W, HYY 買左, Norrishill 買左10個, 跟住我10幾日燒燈, Norrishill 師兄燒燈兼爆左無數個膽.  
跟住你又出黎話Arcadia 係廢燈.....

又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

跟住你又話Mega-ray最正, 幾十個人聽你話上網訂....唉, 燈神啊燈神, 你做多D research + check 下current 口碑先啦.... 佢地將會有排煩!

燈要夠UVB 得黎, 都仲要夠長壽先得架!!  好燈, 買返黎14日就燒, 有鬼用咩??!!!!!

路人甲:咩叫做神,神係做到人做唔到既野,呢d先叫神~  發表於 2011-12-24 09:40
我想話冇人話佢係神......我睇完佢呢個POST,更加唔會相信佢係神....J CHING....算啦....呢個世界好多人都係好self center ,do not need to freaking care about them~~  發表於 2011-12-24 03:20
回復

hugo 發表於 2011-12-23 01:53
其實兩隻燈評價都各有各好~
除非MEGARAY有香港代理或有得現貨賣啦..如果唔係我都唔會買黎試..
但燈神話呢隻 ...

但係我唔推薦Mega-ray嫁wo.

Mega-ray特色係:
1) UVB同UVA波段完全正確.
2) UVB, UVA, 等同全球平均陽光強度.
3) 熱量低.
4) 全光譜範圍內的光極度差.
5) UVB照射範圍差. (唔推薦買的理由之一).
6) 唔方便買到. (唔推薦買的理由之一).

相對Zoomed 160w:
1) UVB波段唔係好正確, UVA波段完全唔正確太過份差.
2) UVB強度偏弱, UVA非常弱.
3) 熱量大.
4) 全光譜範圍內的光極度差.
5) UVB照射範圍大, 非常好.
6) 方便買到.

簡單黎講, 如只用太陽燈, 冇一個太陽燈係好既, 所以我唔推薦用任何太陽燈, 因為用UVB光管+全光譜光管, UVB能達到太陽燈的水平, UVA可遠遠超越Mega-ray之外的太陽燈, 全光譜還彷陽光而遠遠超越任何太陽燈N倍, 價錢還比一個Zoomed 160w太陽燈還低, (以全在美國買而言).

真係越玩越要回龜最初..光管年代!  發表於 2011-12-24 09:44
回復

全部燈我都覺得廢既.....哂太陽咪得LAW....TALK SO MUCH~~~
回復

Norrishill 發表於 2011-12-23 13:24
但我有個龜友FRD, 佢2008年開始用MEGARAY都係用ZOOMED DEEP DOME , 一直都冇問題.

不過我就係覺得煩, 要 ...

MEGARAY用ZOOMED DEEP DOME:
1) 變成UVB照射超級窄, 冇實用價值.
2) 變成高聚熱係玻璃燈腳, 起碼增加40%燒燈, 和大比例加速燈絲衰老.

>不過我就係覺得煩, 要訂又要左等右等, 好似出錢都仲要求人賣比我, 我唔玩啦.

呢個我大大讚成, 呢個係我係美國都唔買既理由之一.
回復

caxlvyin 發表於 2011-12-24 03:17
全部燈我都覺得廢既.....哂太陽咪得LAW....TALK SO MUCH~~~

我都係咁話, 平日用Zoomed 燈頂住, 食小小D3魚肝油, 等放假曬太陽補返數.... ^^
回復

回復 Johannchan 的帖子

做你隻龜真係幸福......
回復

Johannchan 發表於 2011-12-23 13:16

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, pas ...

我就唔認同La, 不能一概而論.

我就也乜鬼bbs都去, 我亦係大陸bbs睇過幾批好多次, 日版Zoomed Powersun有好多人bbs投訴燒毀之時, 我就唔會因此認同Powersun係垃圾燈啦, 我當時亦有post話Powersun係個好燈. (另外, 至今, 我都係話Powersun係個好燈呢).

如果係你遇到? 我相信你就會話Powersun係垃圾燈啦, 因為有好多人bbs投訴Powersun燒毀呀嗎. 所以我話你通常睇野好片面化.  

我係美國買任何UVB燈, 凡坏燈都可以100%退錢, 網購重可以要佢, 包理退返去既郵費, 你話佢可唔可以質量唔嚴謹?

順便講比你知, Zoomed  Powersun係美國, 全部都係Made in Japan, 但都係有 "非常大量" 燒燈, 你去美國最大網購amazon查一下買家既投訴就知啦, 而且如你夠細心, 你仲會查到自從2010之後Zoomed Powersun銷量, 160w極大幅度下降, 100w降至可以話冇乜人買. (你搵唔到link可以問我).

回復

Johannchan 發表於 2011-12-23 13:32
我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去 ...

你又有冇去amazon真實睇下呀? amazon上, 好多人投訴Powersun燒燈, 你係咪又會改口話Powersun係垃圾?

你個D聽下全世界人, 只不過係指某bbs一小撮人. 奇怪amazon一堆人投訴Powersun燒燈, 你係果D所謂全世界人果度, 點解會冇既? 所以, 唔好將一個外國小小bbs一小撮人, 當成全世界.

個D燈係好之時, 我就話佢好, 佢變成唔好之時, 我就話佢唔好. 有問題?

我測某燈, 係指明UVA, UVA含量, 我只講發現左某燈UVA/UVB有幾多, 我冇用兩三年幫你測會唔會燒燈架, 我亦冇講Arcadia燈壽命幾長架. 你要知全球用家, 話果個燈有幾多壞率, 係你自己既責任, 你自己去各bbs問, 你自己去查家嗎, 我唔係全球調查公司黎架.

你試下去英國bbs測下, 有冇人話Arcadia會燒燈? 你D燈會燒, 點解英國bbs Arcadia用家又會冇人話Arcadia會燒燈既? 你知唔知? 我基本上會知道.

所以我更加話, 你通常睇野好片面化, 唔夠深入全面.
回復

caxlvyin 發表於 2011-12-23 14:17

我就最反對呢D冇理智既講法.

唔知可唔可以, 全年每日8hr戶外放養呢?
回復

Johannchan 發表於 2011-12-23 13:32
我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去 ...

>又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

Zoomed Powersun係, UVB波段唔正確, UVA極差, 但係佢有做D3, 現時冇乜選擇之下, 算係個好燈.
Zoomed 10.0, 公版萤粉有303, 304, 佢系用普通公版304萤粉做既灯, UVB波段唔正确, UVA极差, 但系佢有做D3, 算系个好灯.

現時我測過, UVB波段正確既, 只有Mega-ray和Zilla Desert 50; UVA波段正確既, 只有Mega-ray, Zilla Desert 50強度小小不足.

另外, 順邊講你知, Zoomed已開始將全部燈, 移去大陸生產. Zilla已確認, 已經全部改為大陸生產.

非官方, 私人測試的Zoomed 10.0:

Thanks. :)  發表於 2011-12-24 06:42
回復

waiman 發表於 2011-12-24 04:25
我就最反對呢D冇理智既講法.

唔知可唔可以, 全年每日8hr戶外放養呢?

同師兄你討論, 得益匪淺, thank you....

但我同意caxlvyin的論點.  你點可以話: "全年每日8hr戶外放養?"

其實我地間中去曬下太陽,補充下,足夠了.

以人為例, 人類都唔使全年每日8hr戶外曬啦, 如我冇記錯, 讀書時課本話, 每人每日曬7分鐘足夠Synthesize 一日既D3!

實際上維他命D3 唔係真係維他命類別, 而係賀爾蒙, 可以儲存在fat cell 中 及肝臟&腎臟, 而且可以累積....

其實每日人類所需D3量係200-400 IU, (& 1g calcium), 如果每日曬10-15分鐘太陽(曬手腳), 已可制造3000 到10000 IU D3, 根本就係多出黎好多, 而身體會平衡多餘的制造出黎的D3.  咁即係講, 其實我地每日曬1-2分鐘就足夠啦!  唔使每日8hr戶外....

咁龜要曬幾多呢?  有人講龜每日可能要 200~2000 IU/KG, 但我認為, 龜既根本吸收鈣量同人係成正比, 我覺得40-80IU/KG (0.020g calcium), 就夠...  至於要曬幾耐要睇龜既手腳吸收幾多太陽光?!  我唔敢講.

如果平均太陽係150 uW/cm2, 一般D人話曬照燈15-20 uW/cm2, 照8-10個鐘足夠而唔會軟甲.  咁即係話150 uW/cm2 for 一小時太陽夠啦.  唔使全年每日8hr戶外放養掛?  

如果冬天冇太陽 或者太凍, 你咪照Zoomed UVB 10.0 26W燈lor, 如果驚唔夠, 餵司各脫魚肝油lor, 每日一粒62.5IU /KG, 加0.020mg 鈣粉, 理論上連燈都可以唔使曬tim!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-12-23 17:36
同師兄你討論, 得益匪淺, thank you....

但我同意caxlvyin的論點.  你點可以話: "全年每日8hr戶外放養?" ...

以人為例, 好似唔一定對得上龜wo?

間中去曬下太陽足夠, 果D只係自己個人既選擇, 唔代表真係夠或唔夠, 實際上D科研者都未知.

有人喜歡限制式, 間中去曬太陽既養法. 有人喜歡按龜既原生地日照情況, 彷照式的提供光照時間.
當中各有所好. 一隻龜生命好長, 並唔係十年八年內都好健康好生猛從未病過, 就代表間中至曬都冇問題, 唔代表冇影響佢既壽命, 亦唔代表佢係咪根本一直只處在亞健康狀態; 所以有人選按龜原生地日照情況, 這似乎比較適合與保險.

某類龜比如盾, 間中去曬太陽, 就算每日有曬到1hr太陽, 亦幾乎可肯定是不足.

講起盾, 就先跳去一下題外話, 我本來都想養兩隻盾, 所以上次我到處問, 有沒人完全不用人工幫助盾龜排酸?
有D人答要, 亦有D人答佢從不人工排酸, 兩者當中, 當然答要佔大比例, 但這不能打消我買盾既念頭, 直至見有兩個post, 一個話佢不人工排酸, 養左8年, 最近結石, 要動手術, 再另外一個, 不人工排酸, 養左11年, 係放養, 有水池, 食各種草為主, 一向排酸良好與冇病痛, 亦一樣最近結石, 要動手術, 醫生話, 盾一直排酸亦同時可一直結石, 並且結石漸漸增大, 佢果粒石N年前已有了.
見到果兩個post之後, 我就決定以後唔會買盾啦!

龜曬太陽, 唔係淨係要UVB造D3家嗎. 龜重要UVA, 同全光譜.
燈最缺UVA同全光譜; 而燈俱遠遠比不上太陽, 主要亦在於UVA同全光譜.
而D燈大家只關心UVB, 忽略UVA, 同全光譜.

-----

我地最大既分別就係, 你買燈, 重視UVB強度; 我買燈, 我唔重視UVB強度, 我重視UVB正確波段, 我重視UVA同全光譜.
係我自己的燈俱的個別實驗或經驗之中, UVA, 同全光譜, 反應效果非常明顯.
回復

waiman 發表於 2011-12-23 16:51
>又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

Zoomed Powersun係, UVB波 ...

順便講一下, 自從兩個月前, Zilla改成Made in China之後, 有用家傳言UVB會快速品質下降, 所以我特登去買左2隻36" T5, 30cm測試左3日D UVB就從170uw/cm2, 下降到90uw/cm2, 另一支第5日燒左, 又換支新, 而我箱中用緊果支Made in USA, 用左4個月, 都仲有97uw/cm2.

但係如果支Made in China後, 5個月仲有50uw/cm2既話, 我依然會話佢係一支好既頂級UVB管.

Zilla Desert 50 UVB 36" (91.35cm) T5 燈管:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1383
回復

我覺得用燈只係逼不得已既,主要用黎頂香港果兩、三個月冬天,等天氣一回暖,我就會將牠們放回室外24小時放養,龜仔係動物,大自然先係佢地既家!如果我d龜識講野,我好肯定佢地會答我鍾意室外多過溫室。人造燈可以比美太陽的說話?對唔住,不能認同
回復

回復 lycmlo 的帖子

呢位師兄講的都係好中肯啦(本人覺得根本無燈可以同太陽比)
但香港唔係個個都有花園露台呢..(我都想玩放養)
咁咪要用一些夠易買易用的燈代替住太陽囉..
回復

waiman 發表於 2011-12-24 02:14
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開 ...

何解? DEEP DOOM RATING 160W, 盞燈只有100W, 理論上是OK. 之前用ZOOMED/EXOTERRA 都冇事.  
回復