香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 奇門
打印 上一主題 下一主題

加濕! 加濕! 加濕!

係邊處買?我都想,謝謝
回復

Pocket 發表於 2011-12-28 12:32
係邊處買?我都想,謝謝

尋日行灣仔購物嘉年華買的,完左喇,吾知工展會有冇做特價,我31號去,到時搵搵

而家出親去行街都只係爲左隻龜,哈哈
回復

Johannchan 發表於 2011-12-27 13:56
我唔明點解, 呢排見有好多人學Waiman師兄咁, 用打霧器直接駁喉管噴落照射點.

D龜會成日走去照射點下面取暖 ...

奇實在於通風, 控制風, 完全冇問題既.
照射點亦完全冇問題.

又比你睇島我督你背脊. ^^  發表於 2011-12-28 14:19
回復

回復 Sunflower 的帖子
Sunflower  Why!發霉? 但我油了4層環保叻架唔怕啩!

唔係。
一個封閉的環境,濕度太高,對龜呼吸道唔好,同埋容易滋生細菌。
根本上現時的龜箱設計係好有問題的,就算加左抽氣扇都好啦,通風都係差。你可以想像一下,如果你自己長期身處一個又焗又濕嘅環境,會有咩感覺。
回復

回復 windleaves 的帖子

(曾係只有一個細小對流窗既密封倉庫同一把風扇抽風既地方工作既過來人黎講), 如把風扇負壓夠其實都問

題不大.唔開風扇就一定爽死.........
回復

我會建議從底材落手,如果有條件 ,盡可能用開放式龜箱。

如果濕度過低,可以增加浸水頻率。我自己由養陸龜開始,到宜家都堅持每日浸水兩次,每次10分鐘左右,至今無爆過原蟲(我d龜只在入手時常規杜原蟲,絕對唔會將原蟲藥當飯食),大家可以放心。

幼龜同成龜嘅養法不同,大家多數都係養bb龜,bb龜極容易脫水,包括慢性脫水。慢性脫水到出現問題的時候,大家未必會知道主因是脫水,當時來我度住院的一號病龜即屬此例。

學堂行者剛剛分享了陸龜各階段嘅飼養差異。大家可以參考學習。行者師兄的陸龜由幾厘米的幼體開始養到宜家成體(養左十幾年,絕對唔係某d人個d用龜糧係短期內谷大嘅變態龜),健康唔隆背,佢嘅飼養經驗無疑極具參考價值。

不過大家看帖或看資料的時候要用腦,唔好做傻仔,人講乜就信乜。要結合自己嘅環境同隻龜的特質。因每個人的飼養情況都唔同,這就是“差異”。
回復

回復 windleaves 的帖子

放心啦! 煙霧彌漫係影比大家睇吓咋(冇開風扇),

事實我會開一把風扇, 把風扇好勁就算加濕開到最大,
1分鐘咩氣都冇晒, 溫度即跌3-4度好嚇人ga, 所以我只敢開係一部咋!
我都喜歡半開放, 個箱係買嚟用住先,
出年夏天會賣番出嚟, 然後自己再整個學堂D Ching嘅半開放箱!
第一年過冬最緊安全嘛!
回復

windleaves 發表於 2011-12-28 18:35
我會建議從底材落手,如果有條件 ,盡可能用開放式龜箱。

如果濕度過低,可以增加浸水頻率。我自己由養陸 ...

W C姐~ 慢性脫水 有咩特徵呀???
回復

Norrishill 發表於 2011-12-28 04:43
我完全唔會理龜箱濕度, 因為香港低濕日子真係唔多, 今日又上番85%.

令很認同濕度高會增加細菌同病毒機會 ...

點為只 ''經常'' ??
回復

之前都提過,純粹局部表層增濕吾等如製造到微氣候。
用水氣只可以晌數字上得到濕度。。。
回復

tintin 發表於 2011-12-28 19:47
之前都提過,純粹局部表層增濕吾等如製造到微氣候。
用水氣只可以晌數字上得到濕度。。。 ...

所以我都係早晚浸一浸水

剛剛又再搭直通車落黎, 返一返屋企浸完水先再出去~
回復

多浸水我都認為有好無壞,不過大冷天。。。射住浸同抹得乾最緊要特別係龜B。
回復

waiman 發表於 2011-12-27 23:47
奇實在於通風, 控制風, 完全冇問題既.
照射點亦完全冇問題.

>Johannchan 又比你睇島我督你背脊. ^^ 發表於 12 小時前

你冇督我, 用黎舉例者.
我呢度同HK係好唔同, 係HK D鏡頭唔放係防潮箱一定發霉, 我呢度係全年完全唔洗放防潮箱, 濕度70%都冇事.

我個係開放式箱, 唔同密封式箱, 而且我唔係用黎加濕.

I see....  發表於 2011-12-29 03:43
回復

waiman 發表於 2011-12-29 03:27
>Johannchan 又比你睇島我督你背脊. ^^ 發表於 12 小時前

所以咪話, HK 濕度 一般都太高.... 而家90%喇, 要抽濕喇!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-12-28 14:46
所以咪話, HK 濕度 一般都太高.... 而家90%喇, 要抽濕喇!!!

係既, 又濕又焗死硬既.

yeah....  發表於 2011-12-29 12:17
回復