香港龜友論壇

樓主: siusun
打印 上一主題 下一主題

三千幾蚊買左支白鏡....

回復 小豹 的帖子

好~~~
回復

回復 爬爬爬 的帖子

600d足夠啦 同7d 其實分別唔大  要買狠心d markII啦 我就用住40d先
足夠應付 其他我覺得投資鏡頭緊要d 在下已經買左幾隻留返ff機可以用
回復

回復 小豹 的帖子

其實師兄600d 到7d 分別真系細 話緊7d同markII只系相差5000唔夠

同意!!!一係唔up,一up就5DmarkII....都唔差過幾千!!!  發表於 2012-1-18 10:32
回復

回復 亂彈王子 的帖子

唉  又試係咁喇..........公說公有理 婆說婆有理.........我自己又揀唔到....
回復

回復 爬爬爬 的帖子

因為講真 7d可以做到既嘢 600d未必會差過佢 相差只有手感 以及虛榮心 FF機可以令你去到另外一個唔同世界  唔通畫質  所以比我選擇 一定買鏡頭先
回復

回復 亂彈王子 的帖子

但係7D點都算係中階機喎  操作性能各方面唔係都差好遠咩  
加上600D同7D差2千幾咋喎 易上D..

虛榮心..................講中左添......
回復

回復 爬爬爬 的帖子

http://www.price.com.hk/product.php?p=125755
http://www.price.com.hk/product.php?p=113788

HKD5100  HKD11120 邊止兩千幾·····同埋你部600d已經算系二手機··再跌多D 所以忍下手···買鏡頭好過·比較保值
回復

回復 亂彈王子 的帖子

前排睇都仲值$6000......................跌到咁................
回復

回復 爬爬爬 的帖子

入門機個價系緊 中階 都跌 7d 雖然有過人之處keep得住 but始終都系aps-c  唔會太大變化
回復

你隻大花面苗好令仔喎!!
回復

爬爬爬 發表於 2012-1-17 23:26
唉  玩具600D咋......想轉部7D玩下 我阿爸又話「轉支鏡好過啦」 諗緊好唔好入支細廠鏡 ...

C兄想入咩鏡呀?如果風景+人像呢支平價鏡好唔錯~我用左差不多一年,呢個價錢一定值我琴日先同個fd落天祥買多支^^
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=498
回復

回復 moore 的帖子

其實我想入番支鏡打雀..儲下錢先.......

..........頭先我入個網見到部D70$1,500咋陰公............................
睇嚟都係投資鏡算啦....................
回復

爬爬爬 發表於 2012-1-18 14:04
回復 moore 的帖子

其實我想入番支鏡打雀..儲下錢先.......

600D夠玩住先架喇.....一係唔上,一上就玩FF機架喇!(我都仲係用緊500d)
打雀300-500mm先有得玩喎!
回復

亂彈王子 發表於 2012-1-18 00:25
回復 爬爬爬 的帖子

因為講真 7d可以做到既嘢 600d未必會差過佢 相差只有手感 以及虛榮心 FF機可以令你去 ...

睇你想要咩啦, 我以前都係用550D, 升級時都係諗過7D架, 之後上左5D2

以你依家升7D或5D2...睇下你需要乜, 同埋你手上CROP機鏡多唔多
7D 會多左: 鎂金屬防塵防水滴 重身BODY, 更快既快門速度去到1/8000S, 19點全十字對焦點; 中間一點 F2.8 下雙十字, 同埋好爽既快門聲........7D 最正就係呢個新既對焦系統....之前我想升7D 都係因為呢樣.

5D2會多左: 一樣係金屬BODY, 1/8000快門. 最主要係影出黎既相....所有EF 鏡頭原視角, 解像度, 成支鏡既能力全解放. 景深更淺. 對焦能力就同你架入門機ALMOST 一樣. FF入門機.

升邊架都好, 手感都會比600D 好, 7D 係APS-C 中級機中最正果架黎.
回復

爬爬爬 發表於 2012-1-18 00:42
回復 亂彈王子 的帖子

前排睇都仲值$6000......................跌到咁................ ...

其實你升去7D, 都係對焦, 操控, 手感呢幾樣野會有FEEL到升級左.

但影出黎既相其實同600D無乜分別....最多就係中焦相會多過600D...

BODY 係會跌啦, NIKON 架D70....好舊的了
CANON 架40D 咪一樣跌到三千幾就有架二手...我之前幫個朋友(佢未用過單反)買左架2手40D
三千幾有架中級BODY, 又係抵到喊..
回復

慢慢爬 發表於 2012-1-18 00:04
冇防震,,,,咁你用緊咩機先?

我用5D2+40D的.
回復

亂彈王子 發表於 2012-1-18 00:08
我有小白NON IS  但都想要呢隻ssw 因為太重

之前用人地果D小白IS...仲要係2代果支, 正就真係正到嘔電, 不過我唔敢單肩咩住架相機條條FING 咁行黎行去, 左手點都要扶住, 咁重真係怕爆MOUNT XD
回復

4仔 發表於 2012-1-18 00:46
你隻大花面苗好令仔喎!!

係咪講我果隻?? 係就THANKS呀

不過佢已經變左做胡蘇仔
回復

爬爬爬 發表於 2012-1-18 00:26
回復 亂彈王子 的帖子

但係7D點都算係中階機喎  操作性能各方面唔係都差好遠咩  

操縱性係好,但比張相你,你又睇得出係7D??
要上就FF,一係入有需要用既鏡頭~
人地仲用緊450D影澳門賽車,出黎張相一樣咁靚~~
但最重要,如果連基本攝影技巧,構圖,採光等......都未識,比咩D你都無用~~
回復

回復 power15 的帖子

咁又係  其實都係虛榮心姐.......
回復