香港龜友論壇

查看: 6106|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

樓主
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間), 再出魚街及上網參考D箱嘅做法, 一於自制1個 60cm x 40cm x 40cm 大斜面龜箱 ,先去片 用手鋸 , 鋸出以下 9 件主件 再用釘及膠水組裝成 內裡間一間小龜房, 通風窗用白膠間仔網用釘鎗裝好, 來個近鏡 燈座接線做住1個先 , 後會加多一個 因用手鋸關係(鋸到舉手都無力) , 板邊未必成直線, 所以板與板拍埋會有隙縫 , 就用兩分木修隙 昨日整咗成日, 約完成70% 共使$ 陶瓷頭$5 x 2 =$10
      电線2米          =$8
      3位排插獨立開關 =$40, 2分修隙木條8呎 x$16 , 白膠間仔網 x $8 , 較位及一件膠片 58cm x 33 cm約 $80
     其他垃雜配件响屋企士多房摷 .no pay 木板公司剩餘的已存放於空氣下3年已走晒味(安全)
     約共 $ 162 , 當完成及入伙後再 send 相給各 Ching 品評。

評分

參與人數 4威望 +23 收起 理由
啊橙 + 10 精美相片
skclan + 10 多謝分享
泥頭佬 + 2 精美相片
地獄火 + 1 原創內容

查看全部評分

沙發
DIY不錯呢
回復

板凳
回復 kanhung 的帖子

想問左右兩個LON 係點整?/叫木板公司整定係同咩方法?/
回復

地板
識整箱, 又識駁線, 叻豬^3^
其實點解個個師兄都要喺兩邊加格仔網??? 明明D龜又唔會夠高爬出來. 加咗影響視線和通風, 點解要加嘅?
回復

kin611 發表於 2012-2-20 19:54

想問左右兩個LON 係點整?/叫木板公司整定係同咩方法?/

用筆劃個四方型 ,對角兩個位做落鑽位, 用4分鑽在對角位(鑽個窿), 之後用鋸片 L 型咁鋸 , 對角位由係咁鋸 , 兩個 L 型合埋鋸出來就是方型口 , 當然最後都要用個(木 "錯" 修一修 )
回復

songshu 發表於 2012-2-20 19:51
DIY不錯呢

Thanks......是的.......不過工具都要齊備. 如果唔係會用多咗物料
回復

avdavdavd 發表於 2012-2-20 20:06
識整箱, 又識駁線, 叻豬^3^
其實點解個個師兄都要喺兩邊加格仔網??? 明明D龜又唔會夠高爬出來. 加咗影響視 ...

我Lam 好似你屋企個窗只有個框架 , 咩都無 , 你會覺得點樣!
回復

kanhung 發表於 2012-2-20 20:13
我Lam 好似你屋企個窗只有個框架 , 咩都無 , 你會覺得點樣!

但佢係龜...
你唔想望佢望清楚D嗎~
回復

kanhung 發表於 2012-2-20 19:44
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間 ...

比個like你, 簡單=靚    ~~~~diy真係可以慳反d , 自己整零瀉吾同d
不過你個淘瓷燈座條電線好似咁幼咁既 , 有時用d 100w既膽會吾會吾夠力?
同埋淘瓷燈座接駁電線果度好似有塊膠? 驚吾驚著燈耐左太熱會溶?
回復

ching你好勁想養咩龜
回復

高手,衷心佩服!
回復

泥頭佬 發表於 2012-2-20 20:16
比個like你, 簡單=靚    ~~~~diy真係可以慳反d , 自己整零瀉吾同d
不過你個淘瓷燈座條電線好似咁幼咁既 , ...

電線到用時會留意會否發熱, 陶瓷座最後個舊東西都係陶瓷料。
回復

小豹 發表於 2012-2-20 20:17
ching你好勁想養咩龜

養咗兩只星龜 , 現有細得滯 ,整個大D嘅。
回復

dereklambchop 發表於 2012-2-20 20:20
高手,衷心佩服!

thanks...................
回復

明白晒..好..我又整個新既先..
回復

回復 泥頭佬 的帖子

其實果D電線唔好睇佢咁幼..頂到過千火既野..
回復

kanhung 發表於 2012-2-20 19:44
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間 ...

自整吾錯呀`~
回復

回復 kin611 的帖子

咁又係~~好似1個1500w 既風筒都係用條0.75mm既電線,,,,,不過自己用,整條粗少少既感覺上會安全d~xd
回復

哦~~~係wo , c兄,你會吾會幫個箱上色?
回復

回復 泥頭佬 的帖子

點解要用阻線..有兩個原因..一係因為電阻係同電流正比同粗幼成反比..所以粗電線會小D電阻(一句堅電)二 就係因為電阻大會令電線過熱.. 但係因為一個150W既燈黎計..P=VI  電流只不過係0.68A  所以就算係3個燈幼線已經係好夠用  BTW 有時安全感都係好重要..不過只係想講..幼線都夠.. (絕對唔係踏場or 串咀,只係比d 想整箱既人一個小小既意見同埋交流下..)
回復