香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

回復 AKIBB 的帖子

嗯, 希望龜仔會好返.
回復

好似好左d... 你同龜龜都要+油呀..!!~ 我會一直留意你地既近況架
回復

又係時候update下啦..
今日阿雞好似又好左少少...我見到佢隻右眼可以有郁郁地..好似眨眼咁
隻左眼條線就出現左..好似沉日隻右眼咁...希望佢快d開番眼..
我好似見到佢隻眼係入面望住我咁!!!
不過我男友觀察到我地幫阿雞換完水餵佢個陣..見到阿雞周圍行...好似想搵野食..
不過睇唔到..佢就幫阿雞一把..推d野去阿雞面前! 結果阿雞瘋狂咁食左5粒龜糧...
佢17/5食左1.5粒, 18/5食左2.5粒..今日食左5粒! 好勁呀! 佢一定餓左好耐!
同埋佢真係睇唔到野...好慘呀...佢快D睇番野搵糧食啦!!加油阿雞!!

19/5 浸左48HR神仙水後....

回復

D 藥係自己買架?
回復

回復 cynthia613 的帖子

係中鋒度買架...
1SET7支大7支小...
回復

經過沉晚狂食之後..阿雞再食多左一粒...
沉日俾阿雞望左陣燈..佢好似好鍾意望咁...又晒左陣太陽...
今晚望下阿雞..好似冇乜好轉....依然咸蛋...
不過特別係見到佢2隻眼都有D震動..好似眨眼咁...

有冇人可以話我知...突竟阿雞可唔可以望燈? 可唔可以晒太陽??????

20/5 浸左72HR之後既阿雞...

回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

阿雞一定會康復,作為阿雞的好朋友[你],也要好好愛護牠
回復

阿雞既病真係好得慢.....
今日好似發現阿雞開始抖大氣..OMG...肺炎?
過2日用埋D藥睇下佢點...
可能要一次過買黑藥同Z眼藥水...唉....
大命D呀阿雞....

21/5 浸左96HR (4日之後)既阿雞…好似冇乜特別好轉...

阿雞今晚換左藥過左3個鐘之後突然好左…兩隻眼圍住既白色少左…前眼皮既綠色多左!!
加油好番呀雞!!!!

抖少D大氣丫唔該....
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

有冇上岸mok大個口?
D藥都醫肺炎,你冷親佢?開左冷氣?定曬燈温差太大?唔好再曬燈
回復

回復 leoyuchiu 的帖子

咁又冇係咁張大個口..
不過我見阿雞有伸長條頸再用口抖幾啖氣...

可能前日我開過冷氣凍親佢 =(
我屋企冇個D UV燈...晒燈都係金魚缸上面個D燈..
我摸過唔太熱...或者我應該俾阿雞晒番太陽???

唉...想佢快D好...
回復

大獲...今朝起身見到個缸多左堆野..
我唔知係阿雞嘔出黎定痾出黎..
有冇人可以話我知阿雞仲乜...水已換...感覺太DIRTY了...

回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

開冷氣你唔可以放佢係有冷氣既地方~~放佢入廚房
回復

我會記得架啦! 唔會再俾佢涼冷氣..
謝謝! 只等阿雞開眼既一日!!!
回復

佢好似病得好重WO... +油呀雞雞 !!! 你好番姐姐買蟲蟲俾你食!!!
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

d藥水唔知係咪我用過個隻
因為我冇大細之分
我個隻係成日係浮台唔食又唔多願郁
所以又係去中峰到睇
佢又係開類似哩隻藥水比我
開頭用都冇咩效
但係幾日之後就開始有效
宜家係個缸到游黎游去
耐心用埋佢
之後可能有用
加油 !!!!!
回復

22/5 晚 浸左120HR (5日之後)既阿雞…好似都係差唔多...
不過望真d層白色野好似薄左少少???
眼既上方好似多左d摺...(即係見到佢微微震動-眨眼?!)
但依然有d抖大氣...加油呀阿...
今朝嘔完之後....阿雞冇再食野..唔知係咪食擠左? 希望佢食番野....

最後一支藥水已用...睇黎聽日要帶阿雞去中鋒度睇下....

回復

回復 seira2242527 的帖子

咁好買蟲蟲佢食...但我見到d人買個d乾蟲/麥皮蟲d龜龜食..我唔敢掂...
阿雞好番應該都冇機會食........
回復

回復 JevinLee 的帖子

你浸左幾多日?
我諗住問佢不如轉藥水好冇..今晚就知..

你隻龜龜好番真係好
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

有抖大氣要繼續用果隻藥水~~
買多支zoomed眼藥水比佢
因為肺炎唔可以乾養,所以你濟完眼藥水15-20 min再浸中蜂藥
冇肺炎之後濟眼藥水乾養佢,食野先放落水
回復

肺炎唔係浸黑藥?今晚去中鋒度問下佢先..
zoomed眼藥水一定買啦~要阿雞快快開眼~睇番野~

你講既方式我大慨都背左~因為哩排日日都睇文...
睇下有冇d龜龜同阿雞一樣...

anyway..謝謝你~

你而家用緊中蜂果隻藥醫肺炎好勁我覺得~~ 上面我都講左,醫白眼真係唔多得...  發表於 2012-5-23 12:07
回復