香港龜友論壇

樓主: wel524
打印 上一主題 下一主題

黑板&白板入伙照-20080529

回復 AKIBB 的帖子

我都覺得係, 又乖又聽話, 果時睇過d資料, 話佢地係鐘意合群, 又大得慢既龜種, 果刻就決定即刻去買
回復

回復 wel524 的帖子

好溫馴既個性
我乾養嫁
平時浸一陣水咁
因為好易生野
回復

c姐指草草苗果時乾養?? 苗果時真係好易生野, 不過變左大隻仔大隻女之后真係比較少, 主要注意水質, 所以我比較注意換水, 多過餵食
回復

大中細都係乾,日日浸一陣,食野,柯屎,之後倒水
回復

我之前成日都同人講 草龜一定要訓前乾一晚
但唔知點解冇咩人照做 搞到好多龜龜生野 其實我d苗都冇咩點理佢地
佢地生左野 佢地自己都養乾養自己
回復

佢地好鐘意游水, 無水咪好慘
回復

但係我鍾意乾身,有水一陣柯D屎又搞到皮膚唔好
一係我隻個大水盤俾佢,等佢鍾意就跳落去
回復

回復 大烽 的帖子

我既做法就平日訓前開一陣燈, 引佢地上去, 咁一熄燈佢地就通常响上面乾養自己, 不過有d龜都會自己跳番落水, 起碼乾既時間都多左, 我覺得大隻草皮膚問題少左好多, 基本每1,2日餵野食會望1次, 暫時都唔多皮膚問題, d苗我都覺某段時間乾養好d, 因為實在太易生野, 不過果時我無咁做, 因為無諗過咁做, 哈哈...之后無記錯隻隻發病都醫番好, 好彩全部都無事, 最慘就係黑板T.T諗唔到唔係病死, 係浸死T.T 佢好識同人玩, 估唔到咁短命T.T
回復

最驚係苗果時姐 大左就唔驚架啦
回復

大龜真係幾難搞, 因為水少, 唔流動唔夠一日就發臭, 隻龜成日浸臭水會有問題, 又要換水等等, 不過水龜始終係水龜, 我覺得都係有水俾佢游下會開心D, 屋企果D龜龜太少水, 佢地游唔到水, 個樣十分凶惡, 簡直係啤住我咁既樣, 所以我加裝左濾水器俾佢地游下水, 同埋龜龜乾身唔會嘈??? 我屋企果D有病乾養果DO彭O彭聲敲個箱
回復

回復 大烽 的帖子

果時就係用龜精靈無效, 所以覺得奇怪上次聽到你話好有效 不過龜精靈醫輕微既皮膚問題真係ok, 不過草龜b我果時都估唔到用魚藥e 原來咁有效, 2,3日就退, 之后退完一次就無病過, 真係好似出水痘咁, 出完就無事
回復

其實草龜重龜精靈+夜晚乾養非常有效
回復

回復 大烽 的帖子

苗果時用過一d都唔掂, 一樣會愈起愈多, 不過我諗我見病通常都係首要用龜精

暈低左@@  發表於 2012-6-3 01:26
回復

回復 大烽 的帖子

隻隻唔同既, 可能感染既病唔同, 我相信龜精可以e某d病, 不過唔得開始惡化既話, 要轉藥
回復

係- -龜精係初時發病都好好用 但都要經過3-5日先見效
因為唔係咩藥都係神仙藥黎麻
回復

回復 大烽 的帖子

沒錯~十分同意~ 所以最重要多D留意龜龜, 及早治'料'
回復

回復 大烽 的帖子

其實養苗都幾大風險, 如果拎咁細隻龜去睇醫生, 唉...都唔知醫唔醫到, 加上本身龜苗弱, 用藥又驚會唔會過重, 見到龜龜細隻時候病, 真係好担心, 果時返緊工, 都唔知點解自己又係咁得閒成日睇住
回復

係架 我果2隻岩岩入番黎果2隻呢 開頭都有白點 我都冇用龜精靈
只係乾養佢 因為怕D藥性太強 驚佢地頂唔順
回復

回復 大烽 的帖子

其實我覺得CHING既龜龜應該更難養, 成日諗通常龜價較高既物以罕為貴, 罕有即係難養, 但係聽過咁多人話草苗易有皮膚病又覺得唔係, 或者都有好多因素, 可能本身草龜數量多, 平多人買, 所以多人講
大家一齊努力, 希望你既龜龜都可以傳宗接代, 繁衍后代, 到時你D龜龜又HAPPY, 你就發啦
回復

其實我果D好難配到 第1.性格問題 第2雜性問題
咁多龜之中 我覺得最難都係草龜 因為真係要好細心咁睇住佢
晚晚都要乾養@@ 我果D最多都係1星期乾養1晚
回復