香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 阿fai~
打印 上一主題 下一主題

新手問題多多~!!

31度到 但濕度都有成70
回復

其實你個SETTING已經唔錯喇 ~ 但呢個星期都要擺多D時間留意個SETTING對小龜既影響。
要KEEP住注意濕度同埋溫度,否則小龜好易脫水,常睡…

另外,新龜最好停餵一兩日,觀察便便有否問題,再開始少量餵食,逐步增加。記住,龜代謝慢,不用日日餵。
回復

阿fai~ 發表於 2012-6-17 21:00
我琴晚入左隻豹龜仔~底甲6cm~
24吋缸 個setting就咁
燈:uvb10.0+basking spot lamp100w

1.我自己UVB 開8-6,UVA 睇天氣,而家落雨都開長時間D,平時就12-3
2.浸水既時間要穩定.盡量每日都係個個時間RANGE內,龜慣左之後就會浸水時去大
3.我新養既豹一買返黎就餓佢2日睇清楚D便便同平日有冇精神
之後就餵桑葉+牧草+試食M糧.
個次佢只係食桑葉,其他聞過就走人,
之後我又餓佢2日,
今次得M糧+牧草,聞下聞下就開始食

我都算新手,養左1個月有多,
如果有任何錯左,其他CHING/C姐請修改
我反而想知,棵假樹係邊買??
回復

同埋豹腸胃唔太好,要好留意佢既便便
回復

lktq 發表於 2012-6-17 23:59
其實你個SETTING已經唔錯喇 ~ 但呢個星期都要擺多D時間留意個SETTING對小龜既影響。
要KEEP住注意濕度同埋 ...

多謝提點~!
回復

wing1216 發表於 2012-6-18 01:21
1.我自己UVB 開8-6,UVA 睇天氣,而家落雨都開長時間D,平時就12-3
2.浸水既時間要穩定.盡量每日都係個個時 ...

好詳細@@多謝你解答晒
但浸水係要日日浸?
棵假樹係買缸位師兄包埋 我都唔知邊到買~我可以幫你問下
回復

小豹 發表於 2012-6-17 21:38
UVB燈最好唔好放網頂,會隔左D  UvB!!可能未適合環境,多觀察幾日!!野食方面最好唔好食人食既菜,車 ...

師姐講既草請問可以係邊到買到?
而我睇左呢個post
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... page%3D1&page=1
但都唔知可以選擇d咩俾豹仔食
回復

我都係新手:)大家交流吓!野菜可以去街市的山草藥店買,我就去九龍城果間的。
回復

我兩隻豹B我曰曰餵—次.食到佢兩隻嘢食飽自己行開為止
咁對於兩隻5Cm的豹黎講有冇間題呢
—粒M糧+半粒草糧+桑葉+油墨菜+每日小許BAc

應該唔好日日餵糧同油墨菜好啲bor~~試多幾種唔同嘅野菜啦,like 車前,龍利葉,番薯葉  發表於 2012-6-18 20:57
回復

阿fai~ 發表於 2012-6-18 15:06
好詳細@@多謝你解答晒
但浸水係要日日浸?
棵假樹係買缸位師兄包埋 我都唔知邊到買~我可以幫你問下 ...

幼龜係要每日浸的
回復