香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 小豹
打印 上一主題 下一主題

脱皮?!腐皮?!

回復 khip 的帖子

師兄夠大量!真男人!下次見到我再講 :)
圖睇唔到~~
不過腐皮係由白點演變,佢開頭係白色小點,如果唔理佢就會有好多白點,之後就會變一"達"
腐皮其實係水質問題,唔改善水質醫幾次都會keep住腐皮
點改善水質?就係養菌
點養菌?好多post都有講,我用自己經驗略略講下
首先要有濾涌,然後就係濾材,首先,要隔屎果d一定係白棉/黑棉,所以個濾涌一定第一層係放呢d野,之後一定要有生物環,作用係比d 硝化菌痴係生物環d小洞度,冇呢樣野d硝化菌生長唔到 (or好慢),另外可以+炭(除臭) or其他野
通常岩岩開始d水會變乳白,唔使驚,因為未養好菌,d菌膜形成緊,隔多幾日(我自己)就會開始清,記住唔好換超過一半水
我果時一開缸就養d龜落去,果時都有白點/腐皮,但d水清之後就無lu, 之後再有係洗濾涌換新水果時
醫腐皮我真係覺得碘酒好有效,滴藥乾養半日,通常within 1 week就好~~
大家交流交流
回復

leoyuchiu 發表於 2012-10-21 23:31
腐皮緊係同生物環同養水有關係....菌都未養好你加幾多白棉用幾多藥都冇用,醫完又腐皮 ...

我落左生物環養緊菌啦
回復

leoyuchiu 發表於 2012-10-22 13:33
回復 khip 的帖子

師兄夠大量!真男人!下次見到我再講 :)

師兄!

不過我覺得水清和硝化菌無關,因為硝化菌係轉化有機物產生毒素既作用,冇活性炭個種既吸附力。

一般養好菌水會清既情況係本身個江入面太多菌造成互相無法生存既環境,否則因為雜質造成既水混濁問題,菌應該冇可能幫到手。

至於養菌可幫助水質 認同,因為和酸鹼度有關。

黎緊你去燒野食咪有得見囉
回復