香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: ssjessica
打印 上一主題 下一主題

新手問題.. 急

ssjessica 發表於 2012-11-5 16:19
回復 小豹 的帖子

濾器三千几好貴喎, 我只係養一只,水唔會太污糟 我亦唔介恴密d 換水. 有無d几百蚊 ...

濾水機唔係濾筒
回復

回復 ssjessica 的帖子

你試下用陶瓷暖膽啦,
咁就可以唔洗用暖管和紅膽。
另外小豹介紹比你果個係「鑽石健康水機」尼,
並唔係龜缸用濾水器。
回復

濾水器幾百元左右, 我18吋缸, 用富華105, 用左兩年都OK, 當貴買長用...
夜晚用陶瓷膽, 呢排天氣較凍, 我未用暖管, 不過夜晚(間中加埋日頭)開陶瓷膽 (50W)...
水溫日夜都keep到24度或以上...
自從用了濾水器, D龜好少皮膚病...
回復

細缸淺水, 用掛濾,駁喉入水, or 潛濾橫放.
暖管要水過線 (所以 鈄放/橫放). 並唔係一無水浸就爆.
用暖管套,以免燒傷龜龜.
換水咪用暖水,加熱至同缸水差不多溫度.
回復

人手訐可, 燈,咪中午開三兩個鐘.
唔係咪用時間制.
濾水器 & 暖管, 舊零兩舊 得啦.
有陸地,淺水,深水 龜會 自己 搵舒服地方去.
回復

ssjessica 發表於 2012-11-5 16:11
回復 ka9317 的帖子

你話佢爛左肉呀果d先話即, 平時點解要咁做~?

確實係有人話過龜苗係要浸半身就OK, 但係好腦實講, 個人認為一DD即~ 如果你真係唔用濾水冇問題, 你只要每日用隔日水浸就OK了, 平時冇需要比佢乾水養. 爛肉或者好皮膚有病既話就會用乾水夜晚養. 始終係水龜, 平時當然要有水啦~
回復

ssjessica 發表於 2012-11-5 16:11
回復 ka9317 的帖子

你話佢爛左肉呀果d先話即, 平時點解要咁做~?

我刀係水高7cm左右,低水位,用雨淋管濾水器,用50w暖管,d水刀ok清既,暖管平放响低!可去魚佬度買!
回復

ssjessica 發表於 2012-11-5 16:19
回復 小豹 的帖子

濾器三千几好貴喎, 我只係養一只,水唔會太污糟 我亦唔介恴密d 換水. 有無d几百蚊 ...

基本上個人認為潛濾或者掛濾都好夠, 潛濾唔駛要話好多水都去到, 買返個O岩力既潛濾, 平平地真係80-200都有個~ 潛濾橫身放底, 水過左佢就OK, 當然多小小仲好, 高水位D比個浮石或者有得企下休息既地方比佢就OK, 所以係咪真係要半水養~? 樓主你自己諗下囉~~
浮石加個潛濾都係300蚊有找呀~不過要定期換下碳囉~
回復

elaineleung 發表於 2012-11-8 10:35
我刀係水高7cm左右,低水位,用雨淋管濾水器,用50w暖管,d水刀ok清既,暖管平放响低!可去魚佬度買! ...

YES, 如果唔係話水壓好大, 其實水龜浸親機會好微~ 濾筒需好, 但太貴了, 對於普通人來講, 唔一定要好有錢先養到架嘛, 睇你自己負擔到幾多, 比多D愛心去養, 龜龜都會收到你既愛心的:) 所以其實一般設備有潛濾+暖管+浮石都好夠了.
回復

隻龜 9cm 唔算細, 可以試下水位高D, 水龜天生識游水, 冇問題的, 只要有地方俾佢爬上去休息就得
暖管要買可以整支打橫放入水的
回復