香港龜友論壇

樓主: Phenixhk
打印 上一主題 下一主題

淺綠色,咩來

alexwong2012 發表於 2013-3-2 18:57
衣隻應是zoomed的柏樹木碎,我用過好長時間來養星和紅腳,是冇問題的,不過用耐左後會生啲白色甲蟲仔,未唸到 ...

望落去好似木筷子碎咁,好利咁,會唔會唔太適合苗用呢?
回復

alva0914 發表於 2013-3-2 19:18
望落去好似木筷子碎咁,好利咁,會唔會唔太適合苗用呢?

我一隻星5.5cm,1隻4.5cm
回復

對,是木碎。
另各位師兄又不需過激,雖然是生命,但亦總有時盡,
能做而又認為可做的,做了就算了。
始終養小動物,求怡情養性,而論壇本質求交流心得,分享過程矣,何必口伐筆戰!
而有建設分享,各人受益,不是更好嗎。
回復

alexwong2012 發表於 2013-3-2 19:25
我一隻星5.5cm,1隻4.5cm

哦,但係今次我諗佢會唔會係食野誤食呢?希望小龜快D好返就大家都高興
回復

這次本人心得,细龜吾好用木碎,養咗半年大到依家6.5cm, 順利過冬,換底材一星期即出事!
回復

alva0914 發表於 2013-3-2 19:39
哦,但係今次我諗佢會唔會係食野誤食呢?希望小龜快D好返就大家都高興

應唔會,話你知我隻波波星all爛屎會去咬木碎,咬完第二日會all靚屎
回復

?? 2012 師兄,先前你又話暫時不用木碎,到有结論细龜不適合,又話4.5cm小星咬完第二日疴靚便便? 是因現在是2013 改了其它底材嗎?

本次病龜結論,養八個月6.5cm小星誤吞木碎,消化不良,引致病毒入侵,現搶救中。 而9cm星身體強壯,消化力强,所以咩事都無。

利申:  已沽清木碎,大手入貨草粒。

如小星不幸身亡,決定即入兩隻或以上,以解傷痛!
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-2 19:36
對,是木碎。
另各位師兄又不需過激,雖然是生命,但亦總有時盡,
能做而又認為可做的,做了就算了。

師兄

教人醫龜要好小心,唔係好似某位師兄咁亂up4567,"黑藥一滴唔好,滴多幾滴啦!"

講回你隻龜,講真如果真是原蟲但你沒有發寅,而且你隻龜已all綠屎,所以冇得博,只有醫生先知用幾多藥.

但如果是受細菌感染,體內的益生菌死晒,可以去爬店問吓!如腸胃舒等都有殺菌功用.
只於要體內的消化系統益生菌重生,我可以話你知BAC是冇用的,BAC只是保健益生菌,不可以取代消化系統益生菌.
我隻5cm小黃腿杜原蟲後消化系統益生菌全軍覆沒,(一般4,5cm幼龜都會有這情況)現後all綠屎,
余醫生是用以下貓狗益生菌,七日左右啲屎色就會正常番,但要all靚外形的屎,就睇你點調養.

余醫生話衣隻益生菌只啱红腿,黃腿等雜食性龜用,星龜可否用就唔知了.
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-2 19:41
這次本人心得,细龜吾好用木碎,養咗半年大到依家6.5cm, 順利過冬,換底材一星期即出事! ...

聽你講完重驚,

唔係食左低材出事,是隻星適應唔到你個新seting出事,8,9成是原蟲搞鬼.

ed情況,好多朋友中個招..............希望我古錯.

回復

現已改回草粒,另一師兄上門睇過,身子太弱,用藥會頂吾順,而浸就有反應,亦改回原來生態,反而有機自然好。

師兄真勁,佢都系問我用吾用呢隻益生菌,不過見到咁弱,話等醒啲有精神先好攪。
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-2 20:42
現已改回草粒,另一師兄上門睇過,身子太弱,用藥會頂吾順,而浸就有反應,亦改回原來生態,反而有機自然好 ...

咁就靜養啦~~~唔後搞他咁多,在背後睇實佢,靜觀其變.
如果真唔食野,要FF 啲醫生用果啲CCF草粉,又買唔到的話,PM我.
因現在幫幾位龜友湊近啲爆蟲龜B,好多時要回診所.
回復

捱咗五日,終於ICU出返來,開口食糧加桑葉碎了,感恩
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-7 18:54
捱咗五日,終於ICU出返來,開口食糧加桑葉碎了,感恩

好野是屋企靜養還是睇医生呀?
回復

恭喜
回復

屋企愛心護理,早晚repo boost 1 次。35度水廿分鈡。
回復

Phenixhk 發表於 2013-3-7 20:23
屋企愛心護理,早晚repo boost 1 次。35度水廿分鈡。

好替你高興
回復

回復 tonycha 的帖子

講得好好!
回復

回復 alexwong2012 的帖子

我E+都係用木碎...咩叫白色甲蟲仔我未見過..會唔會有事??
甘用咩好?你E+用咩架C兄??
回復

隻藥邊度有得買呢,師兄?
回復

米高佐龜 發表於 2013-3-7 21:58

隻藥邊度有得買呢,師兄?

我冇問醫生,我15號要帶人地啲龜去覆診,吓次幫你問,ed藥應不用醫生紙都買到.
回復