香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 花次郎
打印 上一主題 下一主題

FLUVAL 305 濾桶 開箱

回復 花次郎 的帖子

每星期都會全缸水換哂,洗埋個濾筒內外,濾材係:最底層放活性炭、中間兩層放M-Size生物環、最上層放白棉,水唔會混濁,因為我從來唔會在缸內餵食,每次餵食,我都會拿出龜龜個別放在一個膠箱內餵食,食飽後換走膠箱內的水,等佢地排埋便便先將佢地放回缸內。
我每星期換水的原因係,每星期五或六左右,我就會摸到浮台底、缸內邊等位置有些滑潺潺的感覺,怕影響龜龜,所以就每星期換水一次。
回復

restart2020 發表於 2011-11-16 11:08
回復 花次郎 的帖子

每星期都會全缸水換哂,洗埋個濾筒內外,濾材係:最底層放活性炭、中間兩層放M-Size生 ...

濾桶千其唔好成日折開黎洗,咁養唔到消化菌(兩至三個月先折一次換炭同棉,生物環拖拖水就

用返),缸水無濁 你個桶都正常運作邊洗換,至於滑潺潺感覺係正常,缸入面總會有菌膜滋生,唔想

有菌膜可以養條 琵琶魚,不過大前題下要個幾隻龜唔咬佢.
回復

回復 花次郎 的帖子

原來係咁,因為之前誤聽其他人講,話如果水及缸邊有滑潺潺既野,就係養唔好水etc..,又話要加呢樣加個樣。
等我試多一次先換哂 D 濾材,再觀察番一兩個月睇下點先。
多謝你的意見。
回復

restart2020 發表於 2011-11-17 09:42
回復 花次郎 的帖子

原來係咁,因為之前誤聽其他人講,話如果水及缸邊有滑潺潺既野,就係養唔好水etc.., ...

其實最好 KEEP 住每星期 換 1/2  或 3/4 缸水  懶既話就隔個星期換一次,個缸水都可以保持得

好好,濾桶睇黎都好正常,用得就繼續用,無謂哂錢,你問水族鋪實推D乜乜物物被你,記住濾材三

寶,棉炭生物環,買普通既用就得,你如有魚缸相 POST 上黎 可以再深入研究下.

回復

回復 花次郎 的帖子

好呀,請稍等,我影完 Post 上來 大家比下意見,研究下。THX
回復

花次郎 發表於 2011-8-11 16:17
濾桶 每日運行24小時全年無休 始終是電器,為了出門安心,所以我習慣用四至五年就會換個新, 富華FLUVAL 意大 ...

想借問一聲,原裝的膠喉,可轉用普通的透明軟膠喉嗎﹖
回復

restart2020 發表於 2011-12-14 00:14
想借問一聲,原裝的膠喉,可轉用普通的透明軟膠喉嗎﹖

呢隻桶我我就未試過,不過呢 濾桶其實係好低技術既產物,管佢係唔係原裝,總之條喉駁得通唔

漏水一樣可以正常運作.
回復

回復 花次郎 的帖子

THX for your information
回復