香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: ypy
打印 上一主題 下一主題

新買回來的四趾陸龟

如果你暫時換唔到底材,都準備左食兜先
就算用泥用紅土,都應該用野墊住食,最簡單可以用硬卡紙
免得誤食任何底材
回復

十曰冇郁,粟米沙未必係主因
要搞清楚個缸夠唔夠大,做唔做到活動空間,
環境會否太焗,自己用手鼻感受,陸龜唔怕太冷,只怕太大風太焗
回復

新手唔識正常,上網爬多啲文,買個陣問啲售貨員,又唔問又唔識,仲打天才波,咁幾啱新手嘅龜都假啦!如果真係怕俾魚街啲舖劏到一頸血,可以去信譽比較好啲舖,好似魚佬,阿澤,友緣龜屋等...啲度買&問,就算大出血都起碼啲職員肯答你老哥啲問題,你都定啲丫!

阿澤會劏到成身血 >_<  發表於 2013-10-24 08:30
回復

如果你冇其他底材,先用報紙做底材,放一個淺水盆比佢地,另外,燈要最少2支,一支用射胆(菲利蒲日間用)..w數視乎你燈罩掛幾高,另一支要上UVB(紫外線燈)..都係日間同射燈一齊用,用黎製造D3,到夜晚就轉一個月光胆/陶瓷胆/紅胆用黎保暖,日間爬箱約30~33度,夜間約28~29度,濕度範圍約60~80間,温/濕度要視乎龜种,必須在爬箱內設最少2個温/濕度計,另爬箱須要有冷,熱點比龜仔吸收需要嘅熱能保暖同消化食物,至於食物方面可多完化但主食糧較健康,比較多龜友用M糧,S糧,Z糧,K糧,各牌子的水果糧或草粉,呢D爬店有售,疏菜最好比D菜葉係深綠色唔太多水分嘅葉部分去走莖,如桑葉,蕃薯葉,大紅花葉等,仲有D補品係必要買嘅如鈣粉,reptoboost(澱解粉),最後一支黑药係龜用抗生素医病用,最好每餐飯前浸暖水,只要你爬多D文就可以更多詳細資料去佈置爬箱,同餵食,医病方法同途徑,打到好攰啦多謝
回復