香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: siurayray
打印 上一主題 下一主題

新手報到~~公司黎左隻自來龜唔識養><

Mike記 發表於 2014-5-24 17:18
我兩隻巴西喺水先有安全感,冇人喺附近先會上岸曬燈。草龜就唔清楚,Sorry!
聽落似白點病或腐皮喎!快d影d ...

我見佢手腳都有D 白色粒粒, 同事話望落似 "SAN SAN" 地, 我諗真係似白點病, 上網爬文係要用龜精靈..
回復

回復 siurayray 的帖子

最新張相清楚d,睇落唔似白點病喎!似外傷發炎。
回復

可以試吓以下嘅精華文章咁做:
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... tid=2215&extra=

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 Uncledash 的帖子

哈哈, 打格唔好睇咩 不過我都覺得唔打格都OK(只適用於此POST)
回復

Mike記 發表於 2014-5-24 18:54

最新張相清楚d,睇落唔似白點病喎!似外傷發炎。

如果係白點病, 通常會愈出愈多, 過1,2日會好明顯多左,
我覺得如果係白點, 有機會係唔適應水質而造成,
不太建議用礦物質水, 改用蒸餾水/水喉水放置幾日較好
(個人意見, 不喜勿插)
回復

wel524 發表於 2014-5-24 20:12
如果係白點病, 通常會愈出愈多, 過1,2日會好明顯多左,
我覺得如果係白點, 有機會係唔適應水質而造成,
...

又唔似多左, 佢第一日我執起佢果陣, 身上已經有白色的痕,到而家都係果D位... 我懷疑是爬入黎整親, 佢有白色痕果D位全部係外側: 右手, 頭頂, 同埋甩左隻右手指甲~

話說我係某商場做野, 但商場既水其實幾DIRTY(公廁D水我諗佢冇標準?_? 有D污濁) 所以暫時用BONAQUA , 睇下有冇你地所講既問題, 如果有我先換蒸餾水再睇下有冇事
回復

回復 wel524 的帖子

我仲以為佢用BONAQUA好添!不過蒸餾水乜物質都冇長期用得唔得架?
回復

回復 Mike記 的帖子

係呀, 其實我都不建議長期用, 只係新龜返黎適應果時用, 之后慢慢溝隔夜/幾日水喉水, 養定左轉哂隔夜水喉水就OK,
其實我隻龜而家係直接用水喉水,有時會加藍水(我懶不要學)

回復

咁有機會係刮傷, 留意情況有無惡化感染eg變黃, 變白面積增大, 流血或精神差拒食唔郁咁,
如果無咩特別等佢好番應該OK

另外左手指最開面果隻指甲好似彎左, 有機會脫落, 到時要留意多d會唔會有傷口感染,
我屋企有隻大草, 經常斷指甲, 之后感染腐皮爛肉, 勁頭痛 差唔多長期隔離看護
回復

wel524 發表於 2014-5-24 21:04
回復 Mike記 的帖子

係呀, 其實我都不建議長期用, 只係新龜返黎適應果時用, 之后慢慢溝隔夜/幾日水喉水,  ...

明白!學到嘢,唔該師兄!
請問藍水係咪ZooMed嗰隻新水劑?我用緊SeaChem Prime。
回復

wel524 發表於 2014-5-24 21:11

咁有機會係刮傷, 留意情況有無惡化感染eg變黃, 變白面積增大, 流血或精神差拒食唔 ...

佢頭頂粒白色野明顯增大左, 但精神冇變差, 依然好活躍成日問我拎野食, 一食野行得超快.
成日以為我隻手指食得係咁跟住我隻手指走, 仲想咬埋黎

而家我開始帶屋企D水返公司比佢換, 同埋我諗要買龜精靈比佢滴下, 我好擔心. 加上佢個龜殼好似有D甩皮咁...

回復

hi
回復

多多指教 !!
回復