香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: chosonchan
打印 上一主題 下一主題

佔"旺"既人

啊橙 發表於 2014-10-4 13:05
於國家效率及團結而言,
民主制度必然將社會分化,
投票本就浪費資源時間,
選舉亦不過係各人鬥吹牛。
任何新政都要進行投票,
只會浪費最佳既推行時機,
市民於民主社會既角色,
其實不過係投票機器。
然而呢尐機器究竟可以明白政策既全部,
就在於佢地自身既教育程度去取決。

Exactly,  香港應該保留精英管制&功能組別, 而非direct democracy
回復

回復

TakTak 發表於 2014-10-4 20:01
回復 地獄火 的帖子

我都覺得佢地有好人,係On 9 加無腦個隻

甘願做人棋子有乜辦法
回復

回復 啊橙 的帖子

我好小讚人,你呢番意見真係對學生(當頭棒喝)
回復

chosonchan 發表於 2014-10-4 06:57
我以為你忙到电話都唔得閒聽,龟都不要了,你係要可以打黎,send過acc黎過番錢你,唔係我唔俾你.四眼龟係臭嫁, ...

四眼龜點解臭既?
回復

RickyLee 發表於 2014-10-5 03:48
四眼龜點解臭既?

4眼,眼班本身有陣臭狐味,可能無噴香水
回復

but我屋企果啲冇臭味喎……
回復

喜歡就睇下,不喜可DELETE
"小靴人”送給愛和平,支持民主的香港人,只要對香港,香港人,香港經濟好的,都支持。從佔中事件學到的…,睇真D,想清D……
1)香港繁榮得來不易,破壞容易,建設難。可惜年輕人心中一團火,新一代資源富裕,請學會珍惜今日的香港。
2)倒塞交通,影響他人生計,正常生活,破壞社會秩序不理他人死活,是最不民主的做法。己演變成一羣人為達到目的不斷影響700萬人的安定社會。
3)佔中,倒塞交通,衝擊警方等犯法行為,被美化成和平行為。以後只要有不滿相同事件將陸續發生。
4)不斷衝擊,部份和平佔中口號人士,行為表現出香港人最不和平的一面。
5)佔中吹雞已多天,佔中支持者约10萬人已相繼全力出動,香港是700多萬人社會,反映690萬都是和平人士,沒有 被鼓動上街參與犯法行為,和平沈默忍讓本是勤奮香港人的特質,極具競爭力,但部份新一代改變了。
6)雖然對祖國沒有好感,但回歸17年都是支援香港,看不到有害港意圖。
7)佔領一但成功,風氣投射到國內,13億人口有樣學樣將一發不可收拾。
8)國家反貪腐,内部鬥爭正如火如荼,決不可因佔中行為退讓,給有心人有機可乘,制造話題。
9)部份香港年輕人,甚至婚後仍住在父母家中,只懂伸手要父母及政府支援,已變成理所當然的事,是中港關係的縮影。
10)佔中口號,是梁振英下台,那究竟找誰上台而又可以得到祖國支持,無人提到,不是天真得認為香港要獨立吧!真 是身在福中……
11)上界特首選舉,民調顯示梁振英大幅領先唐英年。當時唐唐得到商界支持,理應對港發展有利,部份人一早已看出問題,但唐唐得不到民眾支持,這民調結果有甚麼啟示?
回復