香港龜友論壇

樓主: Aquaville
打印 上一主題 下一主題

無良賤友

地獄火 發表於 2016-6-6 00:25
我只需要你所提供个 IG 名稱,其他的不需要,反正你話佢係一個賤人,等我搵人起佢个 IP address,我幫你 pos ...

火…
要d奇人異仕回應要好似我咁講嘢至得架,
多d賣弄板斧嘅會燃點你心目中果團火架。
你睇下幾好,咁咪答咗囉!不過都係無0兩可。
回復

地獄火 發表於 2016-6-5 12:55
其實我都唔係好明白如何可以不見面交易,不見面又如何交$比人
佢IG log name 係叫乜名,等我揾人chec ...

火兄…有d唔順耳…契弟火,
佢咁得閒去呃d公園亞伯,你無佢咁得閒架啦…
你聽完故仔笑下咪算囉!
你睇下…物以類聚,咩人同咩人做朋友,顯然易見,
好彩我無乜讀過書,WTF呢d英文粗鄙說話我唔識啫!
回復

無論上面點講, 我只清楚亦只著重一個結果, 師兄是一個很有愛心救龜的人

之前在第二個討論區見到一個重傷在路邊的龜, 我做中間人問師兄有無時間能力救, 佢當晚便從目擊者手中接了回來, 完全沒有回報, 不是人人也有這份心的,
回復

Aquaville 發表於 2016-6-6 00:00
請细心留意帖文,我去到指定地點,放低錢,去另一個指定地點拎龜,我前往另一個
指定地點途中他係我放錢 ...

呢個做法幾有趣

想問下幾個問題:

買家(閣下)係將錢放係咩位置?如何通知及證明已經付款?又如何保證付款後錢順利到賣家手上?
回復

有冇搞錯, 佢當D龜係鹹魚呀?!
回復

janede1314 發表於 2016-6-6 11:26
無論上面點講, 我只清楚亦只著重一個結果, 師兄是一個很有愛心救龜的人

之前在第二個討論區見到一個重傷在 ...

其實一直都有義工做緊,但佢地好低調,佢地唔會同你講我係好人。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
hahapiu + 1 一針見血

查看全部評分

回復

從犯罪學嚟講……樓主既行為只會縱容左更加多 既騙子利用別人既同情心去行騙
從心理學嚟講……樓主既行為 只係一般過於表現自己、 係大是大非既前提下 顯示出高尚的人格 而得到他人既認同(註: 本人並沒有意圖 貶樓主無私幫人嘅行為)
從社會學嚟講…… 其實只要呢個社會多一D 好似樓主禁樂於助人既人…… 呢個世界將會更加美好
從堪輿學嚟講…… 多行不義必自斃…… 如果利用人地既同情心嚟呃人、吾理為名定為利、必有因果報應

從龜友會員嚟講,佢呢d必有點評  發表於 2016-6-8 10:07
回復

師兄肯冇條件照顧甘多病龜 花費時間金錢 壓力都好大
只係想發泄一下同其他龜友分享下佢救龜過程同經過姐
何苦處處相逼?

冇咁大個頭,何必戴咁大頂帽呢!定係佢別有用心?  發表於 2016-6-8 09:28
回復

wongfafa 發表於 2016-6-6 23:24
呢個做法幾有趣

想問下幾個問題:

花姐…你點問都無用,唔會有答案嘅,
我插一插手佢就發圍兼起啤…心虛啩,
與其問非所答,不如入嚟笑下
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=142563
回復

請细心留意帖文,我去到指定地點,放低錢,去另一個指定地點拎龜,我前往另一個

師兄,像不像【十多年前買翻版 CD】的做法
回復

其實C兄都係想分享下遇到D咁既事~
何必處處為難
A師兄平時救龜~義醫~搞領養活動~已經無私付出~已很好了~
今次只係遇到件怪事~又出於同情心~心急下買左先救左先~
我諗C兄都係第1次遇到D咁既事~先上黎分享下成件事~何必再放大件事
回復

我估大家都唔洗太激動,呢位獸醫平日有義務醫龜我都有留意,
只係咁傳奇既事,我估唔單單可能係樓主第一次見,我都係第一次聽,
我地都只係想知小小來龍去脈,應該唔至於係處處相逼。

成件事得一張虐龜相片,老實講,好多人都想「知多一點點」,
如果有d對話可以睇下就最好啦

Wow 見高拜見低踩  發表於 2016-6-8 14:12
花花姐講句說話都唔同d,避重就輕,靚女的確與眾不同。  發表於 2016-6-8 13:38
回復

oooooo 發表於 2016-6-8 10:04
花姐…你點問都無用,唔會有答案嘅,
我插一插手佢就發圍兼起啤…心虛啩,
與其問非所答,不如入嚟笑下

年紀大啦,邊有咁好火?
有龜友都問我呢位獸醫有咩目的,提出好多陰謀論,可能開獸醫診所。都有人話呢個post都係。我估你都係同一個想法。
但我覺得佢又可能真係真心幫龜呢?我都唔希望冤枉好人。

至少佢每月話會用二萬幾醫龜,可能真係有心人想幫龜的話,有錢兼係獸醫,到時香港就唔洗兩爬獨大。
回復

wongfafa 發表於 2016-6-8 14:12
年紀大啦,邊有咁好火?
有龜友都問我呢位獸醫有咩目的,提出好多陰謀論,可能開獸醫診所。都有 ...

花姐要搖旗,搞個三爬出嚟都得啦!
果班唔會出聲嘅龜義工,我可以幫忙聯絡,
醫龜嘅藥錢,唔係標靶或處方藥我都負擔到,
去吧…花姐出手,勁過巴姐!
至於二萬每月係乜藥呢??
大陸買樽100粒裝慶大都係¥6.8
正常一般嘅藥都係¥30以內
二萬喎…下下整支吊針打支嗎啡?
定係佢屋企過千病龜醫緊,
咁醫法同皮勞駕駛有乜分別,
累己累人累龜…
回復

原來我也是【A師兄】不喜歡的人,唔好意思打擾曬sorry  
回復

原來我也是【A師兄】不喜歡的人,唔好意思打擾曬sorry  
回復

wongfafa 發表於 2016-6-8 13:25
我估大家都唔洗太激動,呢位獸醫平日有義務醫龜我都有留意,
只係咁傳奇既事,我估唔單單可能係樓主第一次 ...

老老實實啦花姐…
唔同班廢柴再拉鋸,講重點啦,
無牌行醫,無牌募捐都係犯法罪行,
就同當日有人出售貂一樣,應該足夠攬炒網,
又用網站慣常做法,無投訴無事發生,
如果開投訴post,停佢牌,幫網站有得諗嗎?
無牌募捐大罪囉…罪証等佢自己慢慢delete!
呢d同自稱黑社會一樣,自稱就入罪啦!
佢再唔收歛,可能真係要麻煩你做嘢喎。
不過可能你未出手都有管理員擺平佢。
回復

唔信樓主咁撚蠢,5見人都比錢放係指定地點囉 又唔係一仔要咁鬼鼠
咩 如果佢咁狗大可直頭老點完你唔俾龜你等你渣都蝕埋
呢個答案唔合罹輯定係樓主想昆更多人比龜你?
直左小小不喜勿插
回復

你信唔信都好,這就是事實,我亦參與其中,500元黎買三條生命,我亦覺得值得,義工本著救得一隻得一隻心態去做,有問題嗎?三隻草龜要幾錢呢?人地都免得麻煩,收錢交龜就算,呢個交易佢都著數晒啦。樓主佢手頭救回的龜亦將會出領養,仲話想昆人龜,你想要比十隻八隻你幫手領養啦。
有很多事情,科學家都解釋唔到的,咁係咪又叫做造假呢,沒有插你的意思,只想解釋你知。
回復

Fb狗網班義工救狗,十個有八個義工,都係靠有心人籌募捐款的,十萬八萬醫療費都係咁籌,請問呢度有幾多人會捐款比A師呀?義診的醫療費支出,遠遠多過自願性捐款收入,如你說佢係犯罪,或者你舉報狗網嗰班義工先啦,唔好麻鷹唔管管雞仔啦。

人地做就要學?痴架!你跟去跳樓啦,做鷄啦!好人唔做,學做壞人,發傻咩你!  發表於 2016-6-10 15:00
回復