香港龜友論壇

樓主: 牛~
打印 上一主題 下一主題

星B真係話死就死....?

牛~ 發表於 2011-11-5 17:02
回復 boom76 的帖子

而家基本上咩都齊晒架啦

齊唔等如正確,
如果個媽媽晚晚半晚先比野個bb食,又唔係比奶喎,有日個bb瓜咗佢同呀sir講個bb係暴斃
最小都算誤殺

你呢個比喻真係。。。。。好應。。。  發表於 2011-11-5 22:01
回復

牛~ 發表於 2011-11-5 10:51
回復 windleaves 的帖子

但係2隻一齊養

人都有d抵抗力好,有d抵抗力差咖啦
努力爬文,改善養法,珍惜剩下的生命
回復

牛~ 發表於 2011-11-5 10:52
回復 小TEE 的帖子

飽佢就唔食架啦??

陸龜不是金魚,不會飽死
回復

小TEE 發表於 2011-11-5 12:45

其實真係好多因素><

有咩辦法?d新手養寵物前唔做功課,剩係聽舖頭d人講。。。人地做生意為求出貨,緊係有咁易講到咁易咖啦。
回復

認同 !!!!
由其是藍衫黨 成日行過見到佢地氹客買龜 : 好簡單架咋,一星期浸一次水,淨食菜得架喇,
一支uva+b燈膽,粟米沙鋪底,e度有齊晒,,,,,一隻怕唔怕佢悶呀,買多只陪下佢啦.........
死未!
回復

工友 發表於 2011-11-5 22:06

認同 !!!!

哈哈,工友兄嘅口吻好鬼傳神~
請看看我這個“新手”今日在魚街的經歷:http://www.hkturtle.org/forum.ph ... o=lastpost#lastpost
藍衫黨係咪洞X湖? 嗰度賣四百幾嘅盾臂bb好可憐,d殼三尖八角,有d一看就知道軟甲,就算係買8百1千嗰d,精神都差,而且睇箱內的大便情況,腸胃問題不容樂觀。

其實,成個魚街行落黎,基本無一間d bb龜叫做精神好的
回復

我講果d 同你去問果d 係咪好似呢 !
回復

zero322 發表於 2011-11-5 17:47
其實星要飽死真係好難....反而紅腿戈D就要小心D....
養星我都係養左一個月 重量 日日44g升到48-51g我就冇再 ...

“養星我都係養左一個月 重量 日日44g升到48-51g我就冇再比野佢食~”

完全唔明你意思。點樣日日由44g升到48-51?
升到51以後你就無俾嘢佢地食?然後你又希望佢地能增重????
請問佢地仲在生嗎?
回復

windleaves 發表於 2011-11-5 23:04
哈哈,工友兄嘅口吻好鬼傳神~
請看看我這個“新手”今日在魚街的經歷:http://www.hkturtle.org/forum.ph ...

我根本就係2日先一餐~
不過我認為夜晚為龜始終唔太好 正等同人一樣臨訓前食到好飽即刻去訓一樣...
身體機能都進入休息狀態 消化自然比較差....

不過都係新手愚見 小弟絕對唔咁挑戰高手AR
話晒各人有各人養法MA~
回復

工友 發表於 2011-11-5 23:10

你直頭可以去佢地到返工
我扮曬好想買咁問晒價錢講曬價,佢地即刻sale我買嗰d廢燈(有一間廢到係B字頭嗰只燈)。
回復

烏龜的 發表於 2011-11-5 23:22
我根本就係2日先一餐~
不過我認為夜晚為龜始終唔太好 正等同人一樣臨訓前食到好飽即刻去訓一樣...
身體機 ...

唔好咁講,大家交流而已,除了基本嘢,其他無話對或錯噶~
我自己作息不定,所以我d龜都同我一樣,佢地慣左俾我虐待~
定時作息當然最好。
回復

e d工做唔做都把啦 埋沒良心!
講左幾銀?
回復

全部在
可能我意思表達好差

姐係隻星重左5g就唔餵 每日如事
而唔係永遠keep住45升51... 例子黎 我驚餵得太多...
唔知咁做會唔會搞到隻星唔夠野食呢?
我係大約而每隻size比佢地食
例如紅腿7cm 就要每日食7-8g到野食 姐係60->68-70到就戈日唔再餵
回復

工友 發表於 2011-11-5 23:28

e d工做唔做都把啦 埋沒良心!

十蚊至幾十不等~
回復

zero322 發表於 2011-11-5 23:40

全部在

唔。。。。我都係唔明。。。。可能今日俾d奸商係咁洗腦,理解力大為退步。。。
有無師兄可以幫手翻譯下啊啊啊啊啊啊啊。。。
回復

其實姐係每日食5g野食呀隻星 食得太多怕佢腸胃差
回復

zero322 發表於 2011-11-6 06:43

汗。。。咁精確。。。。
咁養法。。。有咩樂趣。。
再講。。這種做法能一直堅持咩?
可能我係懶人。。。我做唔到咁嘅地步。。
養龜,我奉行:要認真但不要過分認真,要細心但不要過度精緻。
養龜應該是一種樂趣,一種能持之以恆的樂趣。
回復

zero322 發表於 2011-11-6 06:43

同埋我覺得幼龜應該每日投餵,但少食多餐,以滿足其成長需要。
2日餵一次,過度限制食物量、高纖維低蛋白等等理念對幼龜其實都唔係咁好。

我自己雖然有時因為唔得閒而無日日餵,但真係唔算多,當清腸胃
回復

姐係應該2日一次?
我每日2次架隻星... 反而係紅腿先1次

唔係準既 主要原因係因為隻星成日唔肯食野訓覺 所以至少要比佢食到咁多野落肚
可能咁做有點細緻 但我始終唔想隻星就咁唔食野就88
回復

wind兄 你d在線時間都幾飄忽下喎!
回復