香港龜友論壇

樓主: 皇帝仔
打印 上一主題 下一主題

盾龜結石求急·

龜xxx老板幫我睇過,他說未夠近胱門,暫時不宜胱取,現時可做的就是打形養針,等粒石移近胱門先可取但不知可時可日,我怕它支持不了,
回復

palladio 發表於 2011-11-13 00:46
去土瓜灣0個間啦...... 邊個有heart 幫你醫 同 邊個有heart 賺你$$, 想信你會分得到..... ...

tai wai有heart賺你$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$, for sure!!
回復

皇帝仔 發表於 2011-11-13 02:07
龜xxx老板幫我睇過,他說未夠近胱門,暫時不宜胱取,現時可做的就是打形養針,等粒石移近胱門先可取但不知 ...

呢段時間,你可以按照38樓師兄的方法做,加速腸道蠕動,希望能盡快排石到肛門口。
與此同時,你要加大濕度;餵金錢草車前草等利尿嘅食物;同時可以直接餵中成藥腎石通。
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 02:12
呢段時間,你可以按照38樓師兄的方法做,加速腸道蠕動,希望能盡快排石到肛門口。
與此同時,你要加大濕 ...

強餵大量清水, 谷佢落肛門口得唔得?

不過,我中意你嘅異想天開,哈哈~  發表於 2011-11-13 02:18
回復

Johannchan 發表於 2011-11-13 02:16
強餵大量清水, 谷佢落肛門口得唔得?

唔得。。。你要明白,結石唔係鵝卵石,圓軲轆,滑溜溜嘅。。。
你觀察下你推上黎嗰個貼入面嘅結石

I see.....  發表於 2011-11-13 02:18
oh...  發表於 2011-11-13 02:17
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 02:16
唔得。。。你要明白,結石唔係鵝卵石,圓軲轆,滑溜溜嘅。。。
你觀察下你推上黎嗰個貼入面嘅結石
...

明白了, 咁用離心法得唔得? 捉住隻龜,個人360度不停旋轉.

不如你用口唆住個頭,  發表於 2011-11-13 20:48
..................................我好肯定你呢次係玩嘢。哈哈哈~  發表於 2011-11-13 02:22
回復

回復 windleaves 的帖子

我講真wor.....舊石有一定既mass, 可以離心佢出黎.

brainstorm下姐....乜都有可能.

太誇張了吧...  發表於 2011-11-13 23:31
回復

Johannchan 發表於 2011-11-13 02:24
回復 windleaves 的帖子

我講真wor.....舊石有一定既mass, 可以離心佢出黎.

同超聲波一樣,就算舊石出得到黎,隻龜都死埋啦~~~唔同你玩,訓覺

咁以前D人話用電轉都覺得癡線啦.....  發表於 2011-11-13 02:28
brainstorm下姐....乜都有可能.  發表於 2011-11-13 02:26
回復

Johannchan 發表於 2011-11-13 02:21
明白了, 咁用離心法得唔得? 捉住隻龜,個人360度不停旋轉.

好像 同隻龜一齊跳舞咁 ...手拉住手..
回復

皇帝仔 發表於 2011-11-13 00:23
請高人幫手,我隻盾今日去大圍比醫生化驗及照X光正實有粒大結石,手術費相當贵要成四萬以上,付不起了及醫 ...

四皮不打緊。捱一刀但又無把握,又要受苦,不如順其自然,陪佢走完最後一程,好好上路。

http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/page/1
回復

皇帝仔 發表於 2011-11-13 01:03
我隻盾約三歲半,底盤十二吋,粒石大過頭,距離胱門約三四吋,x光片我明天放上離。

...

嘩! 三歲半底板12吋。難怪c兄寶貝咁快有左。勁呀!
如花六歳都係11吋多些。http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/151814
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 00:49
hk vet d收費真係好恐怖
唔爭在行遠少少過深圳獸醫院拍片,都係一舊水人仔咋。。
我想睇睇粒石嘅位置係邊 ...

樓主所形容石的位置,應該可以自己動手。
回復

每日浸耐D水等佢飲多D水ALL 多D 尿

我隻食車前時都有加上日日浸同+鈣粉  發表於 2011-11-13 21:15
回復

回復 皇帝仔 的帖子

um.. 先排我隻都有事 但事前我唔知道
有一個星期 我係田到拎左好多車前俾佢食
結果係果個星期 我隻or左2粒石 半徑1.2cm左右 超級可怕
回復

windleaves 發表於 2011-11-13 02:12
與此同時,你要加大濕 ...

認同38樓師兄的方法.. 但windleave - 真係估你唔到.. 你連中成藥腎石通都識用...? 請問分量要如何計算..?
但我有疑問... 那些測試沒有根據用在龜龜上, 也沒有依據對龜龜的身體有什麼影響or副作用, 真的只是實驗性質甘試下試下.. 因為我相信對龜龜用藥始終都會有傷害 - 只是我們不知道.. 請問除了這個, 有否天然一點的方法?

腎結石的溶石療法
http://www.tcm.tw/articleview.php?id=478

三、腎石通藥物組成及制法:
  腎石通方药主要由金錢草、王不留行、雞内金、延胡索、海金沙、萹
蓄、丹参、木香、瞿麥、懷牛膝等組成。其藥理機制為:
   1、金錢草 :具有利尿通淋、清熱化濕、解毒消腫之功效,入肝、腎、膀胱經。為治療腎結石、輸尿管結石、膀胱結石之要藥。近代藥理學研究證實金錢草能使小便變為酸性,從而促使存在于鹼性條件下的結石溶解,同時該中草藥具有顯著的抑菌作用。
   2、海金沙 :具有利水通淋、清熱解毒之功效,入膀胱經。系尿路結石治療之必需藥。藥理研究海金沙含有多種黄酮苷,具有解痙、擴張輸尿管,促進尿路結石排出的作用。
   3、雞内金 :具有主治結石、消食散積之功效,入膀胱經。藥理研究能增强肌張力,具有助動作用,有利于尿路結石溶化和移行。
   4、萹蓄 :具有清熱利尿、通淋排石之功效,入膀胱經。為歷代醫家主治濕熱下注、小便淋漓、短赤急痛、尿道灼熱之要藥。
   5、王不留行 :具有清熱解毒、利尿消腫、散瘀止痛之功效,入肝、胃經。用于小便淋漓不暢之症及尿路結石。
   6、瞿麥:主治泌尿系统感染、結石、小便不利、血尿等,入膀胱經。近代藥理研究認為,本藥有顯著利尿作用,同時能增加氯化物的排出量,對绿膿桿菌、金黄色葡萄球菌、大腸桿菌、弗氏痢疾桿菌等均有抑制作用。
   7、懷牛膝 :具有活血化瘀、補肝腎、强筋骨、藥效下行之功效,入腎經。
   本方臨床再加行氣止痛,活血化瘀藥,共同購成主治泌尿系結石,療效神速。
...........
2、療效觀察:經門診開放驗證觀察:384例的結果是:
(1)排石时時間患者口服腎石通顆粒後,最短排石時間為2天(輸尿管結石18例),最長排石時間
104天(腎下腺結石),其中30天以内排石者247例,佔87.9%;31-80天排石84例,占17.89%;超過
80天排石者8例,佔2.2%,總排石率為87.8%(319/384)。

(2)溶石療效:驗證病例經影像學跟踪觀察發現:溶石現象在服藥七天開始,結石表面顯虫蝕樣直徑變小,連續服藥2-4周結石直徑溶化缩小2-3mm者211例,佔57.9%(211/384),影像學檢查2次以上結石無溶化反應者, 有153例,佔42.0%(且均為X線陽性結石)。

好多謝師姐長細資料,請問有沒有,醫龜成功案例,  發表於 2011-11-14 13:26
所以我幾時都話師姐好心機,連資料都搵埋~呵呵~  發表於 2011-11-13 23:50
回復

權強 發表於 2011-11-13 21:10
回復 皇帝仔 的帖子

um.. 先排我隻都有事 但事前我唔知道

你隻幾大?

about 23 cm甲  發表於 2011-11-14 18:18
回復

話說,樓主嘅X-ray片呢?
回復

浸住水曬太陽,喂食田灌草加草粒
回復

皇帝仔 發表於 2011-11-13 02:07
龜xxx老板幫我睇過,他說未夠近胱門,暫時不宜胱取,現時可做的就是打形養針,等粒石移近胱門先可取但不知 ...

打形養針??? 龜xxx老板收你幾$$$$$$呀???

本人都覺得合理價錢.  發表於 2011-11-14 17:31
回復

多謝各位師兄師姐的寶貴意見,
現付上 x-ray 給大家分享,本人希望收取多些案例分析,

can't see the pix...  發表於 2011-11-14 13:45
回復