香港龜友論壇

樓主: 4848
打印 上一主題 下一主題

有關梁振英想問既事

KPS 發表於 2012-6-25 09:08
無計, 無線係特登放生佢, 我留意左好耐, 無線每次都係咁,
鬧政府嗰D一係吾出街, 一係MUTE聲由播道員講,  ...

同意!!!!!!!!!!!!!
回復

唉,香港人同大陸人總係掉轉,報憂不報喜
香港已死...
回復

龜友 發表於 2012-6-25 12:37
唉,香港人同大陸人總係掉轉,報憂不報喜
香港已死...

咁先好!

老子曰:禍兮福之所倚,福兮禍之所伏

報憂的香港人將有福了!  因福永遠倚靠著禍啊!

反觀喜歡報喜不報憂的大陸, 大躍進時報喜不報憂, 餓死至少2000萬人!!!

就算無法整佢下台, 港人都明白到要時刻提防狼出沒!!
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

我寧願事頭婆揸fit
god bless the queen!!

KPS
事實真係咁!  發表於 2012-6-25 18:31
AGREE !!!!  發表於 2012-6-25 13:42
回復

KPS 發表於 2012-6-24 23:01
吾係無好人選, 而係入選 & 選舉條件問題,
你無個1200人當中150人提名已入吾到圍,
入到都無用1200人有2/3 ...

入唔入到圍係其次 重點! 你認為邊個做得好??

up個名出來都難啦
回復

龜媽 發表於 2012-6-24 22:18
多數嗰D所謂政黨,都係想攪亂檔,從中取利!又有幾個係為香港?為公義?
雙非問題嚴重影响港人,CY未上任已積 ...

例如長毛個d真係睇唔順眼

只會為反對而反對  佢做過d咩偉事我真係唔知 只知豆份人工今大把

只會話人佢錯 自己又冇實例  
回復

4848 發表於 2012-6-25 14:54
例如長毛個d真係睇唔順眼

只會為反對而反對  佢做過d咩偉事我真係唔知 只知豆份人工今大把

咁你知吾知長毛份人工大部份捐左做善事, 佢都係住公屋?
你又覺得如果佢係為左份人工洗吾洗咁用力, 又要上街, 又要坐牢,
你睇下其他議員吾洗做野, 會都吾開, 開會又只係坐係度吾出聱, 一樣有咁多錢收,
立法會每次都差D過吾到一半人, 不在場一樣有糧出
你事但揾日睇一次立法會開會, 聽下佢地三個講野有無道理先決定點睇佢地啦,
吾好電視睇到佢地鬧人就覺得係錯

同意  發表於 2012-6-25 15:53
回復

4848 發表於 2012-6-25 14:50
入唔入到圍係其次 重點! 你認為邊個做得好??

up個名出來都難啦

講左可能你都吾識, 如, 簫若元, 王維基 ,
問題係根本無可能比佢地做, 好似 王維基 想開間電視台, 梁振英末上任已話吾得!
回復

果班保皇黨未一樣為讚成而讚成?
仲要冇自主,正苦推咩都要找借口附和!
早知一日,仲要無恥話自己成功爭取!
回復

anthonywoo 發表於 2012-6-25 15:58
果班保皇黨未一樣為讚成而讚成?
仲要冇自主,正苦推咩都要找借口附和!
早知一日,仲要無恥話自己成功爭取 ...

無錯, 好似"李旺陽"事件, 之前"梁振英"&"保皇黨"話明吾評論,
大陸一出聱, "梁振英"同"保皇黨"即刻話要跟進,
仲有, 大陸一出聱原因大部份只係因為香港有2萬5千人上街道諗,
所以吾好睇小自已的力量, 幾萬人, 一人一小步, 世界就會改變,
不用暴力, 不用流血, 只係行出來, 講幾吾要依個難政權 & 選舉時投一票, 就係咁簡單
回復

我覺得最好隻狼被迫退位, 之後再選, 由葉劉做最合理。
回復

Tony_Chu 發表於 2012-6-25 18:09
我覺得最好隻狼被迫退位, 之後再選, 由葉劉做最合理。

邊個做吾係問題, 最重要係香港人自已選,
要信制度, 吾係信人
回復

KPS 發表於 2012-6-25 18:28
邊個做吾係問題, 最重要係香港人自已選,
要信制度, 吾係信人

我好同意, 但香港貧富差距大(窮人偏多), 教育水平差距大(香港未讀過大學人數居多), 地方太小(任何政制上改動隨時令香港經濟體系崩潰), 香港始終係共產黨中國下的一個小小特區, 如果一人一票, 好大機會成為社會福利特區, 正如法國社福黨當政一樣。脆弱的香港經濟體系將全面崩潰, 到時好多有錢人會帶同資金全面撤出香港!!  樓價一日之內大跌20倍, 窮人全面失業, 美國的Detroit 就係好好的借鏡!

前社民三子成日大叫中國要民主, 一人一票, 如果中國一人一票, 仍然會係共產!!!  而且還會共產埋香港及澳門!!!

回復

支旗換左中國旗好耐,接受現實啦 ,真係接受唔到既,可以選擇移民.
回復

花次郎 發表於 2012-6-25 18:54
支旗換左中國旗好耐,接受現實啦 ,真係接受唔到既,可以選擇移民.

師兄很對!  連區旗都係紅當當的, 為何紅色?  就係要你班香港人明白, 你地係紅色共產中國內的一個小城市!!!

紅色, proletarian red, 源自蘇共, 蘇共軍隊叫紅軍, 當時寓意著用無產階級的鮮血爭取平等~~共產。
回復

Tony_Chu 發表於 2012-6-25 18:46
我好同意, 但香港貧富差距大(窮人偏多), 教育水平差距大(香港未讀過大學人數居多), 地方太小(任何政制上 ...

我都明你胆心咩, 奇實香港經濟體系普不脆弱, 現在香港經濟已等於一個小國,
比例同星加坡差不多, .外匯儲被有2萬2千億, 等於可以每個香港市民派30萬政府依然可以正常運作, 全世界只有幾個國家有咁多錢
返而有普選, 不用胆心土共治港, 不用胆心像大陸可以拉左你先想告你咩 ,
你見大陸無有錢佬會捐錢, 因為一捐 , D官知你有錢就大鑊,
現在已好多有錢人已離港旅遊, 睇定先返港, 因"梁振英"根大陸一樣, 開始打有錢佬,
你睇新鴻基就知, 到時像97移民潮一樣返而大鑊
回復

KPS 發表於 2012-6-25 15:49
講左可能你都吾識, 如, 簫若元, 王維基 ,
問題係根本無可能比佢地做, 好似 王維基 想開間電視台, 梁振英 ...

簫若元我就真係唔識啦

但王維基主張拍電視節目之類  佢開電視台唔係落成左好內咩
佢擔任過校董同浙江委員 對電訊界具影響力最大 呢d係我對佢所知
佢做特首可為港人帶來既影響力 我只知佢會拍好d電視劇= =""
回復

KPS 發表於 2012-6-25 19:18
我都明你胆心咩, 奇實香港經濟體系普不脆弱, 現在香港經濟已等於一個小國,
比例同星加坡差不多, .外匯儲 ...

你都好有道理, 所以由頭到尾我都係 "反狼" 份子!

KPS
YES, 支持"反狼"  發表於 2012-6-26 09:15
回復

回復 KPS 的帖子

同意呀,雖然毛哥,業哥同民哥係就係激進d
但至少有把聲比人知道呢個香港有太多不公義之事
好過斑蛋散個個月拎幾餅野人工,但會都未過囉
回復

龜友 發表於 2012-6-25 21:07
回復 KPS 的帖子

同意呀,雖然毛哥,業哥同民哥係就係激進d

Yes, 但現在普遍市民只係話佢地亂鬧, 其實佢地係刻意咁做,
如果正正經經開會同D"保皇黨"傾根本無用, 因佢地有立法會2/3大多數票,
每次"保皇黨"傾輸左就大聱叫"主席吾好傾啦, 投票啦", 因"保皇黨"知道一投票就會贏,
而傳媒又吾會講開會內容, 因無新聞價值, 係咁吾公平的情况下, 佢地只有大聲鬧,
鬧出D"保皇黨"&"X官"的錯處, 才有人會留意, 有人留意才有新聞價值, 有新聞價值傳媒才會佈道,
其實佢地都係無可奈何才出此下策, 希望大家看請現實, 聽下佢地鬧的內容, 如果真係有道理,
請大家支持一下

同意  發表於 2012-6-26 09:13
回復