香港龜友論壇

樓主: 忠仔~
打印 上一主題 下一主題

係魚佬水族買野如快事件~大家小心

Kaws 發表於 2012-7-30 00:47
回復 khip 的帖子

你又知一定係溝通問題你企係格離聽住呀! 你覺得唔公平咁偉大呀! ...

我地大家都唔係到,只係睇到有人投訴一間魚鋪。

我地都冇可能肯定忠仔既態度,或者魚佬既態度,試問我地怎能夠單靠一個文章定生死?

難道你可以?

再講,魚佬上面都有道歉,咁唔通我地就可以一面倒唱衰魚佬?   
回復

回復 khip 的帖子

你上過去魚老味??

你問下你阿爸、阿媽,以前點樣生你出黎……等佢地教下你嗎~!  發表於 2012-7-31 21:03
咁多時間係度話人……你唔識字就去讀下書、練下字啦~! 「你上過去魚佬未??」  發表於 2012-7-31 20:36
回復

忠仔~ 發表於 2012-7-30 00:45
回復 khip 的帖子

而家緊係無問題啦~~~跟本就係果個有問題~~果陣都有幾個人係到~~我好聲好氣同佢講架~~我 ...

或者咁講,買任何產品其實都應該即場要求試先,冇問題才交收。  這個我相信大家係同意的。

咁當初買既時候你冇要求試,事後番轉頭先話有問題,其實佢都可以唔換俾你,又冇話7日內有壞包換。

咁呢樣大家又覺得要求換係理所當言,咁其實對店舖係好唔公平的。
回復

而家做人幾條野生意真係 5 2
CY-20 我都用緊 2 個,一個買返 lai 好正常,另一個買返 lai 有少少摩打聲,我睇係新返貨未 run 順,行順左已經冇哂 kick card 聲,得番 ci ci 聲,水位低過出水就有滴水聲,加返水又出番 ci ci  聲,始終都係有聲
回復

地獄火 發表於 2012-7-30 00:56
而家做人幾條野生意真係 5 2
CY-20 我都用緊 2 個,一個買返 lai 好正常,另一個買返 lai 有少少摩打 ...

興幸我個個功能正常
回復

回復 khip 的帖子

C兄~有邊間店買濾桶會入水試俾你睇架~~你講我知呀~~等我下次去~~
以我買過6個濾桶既經驗~~都只係會插電睇下轉唔轉就OK~~講埋呀~唔入水試一定係有聲既所以你聽唔到佢係唔係有問題架~~傻豬~

你咁有做摩打呢行既經驗,卡葉聲應該一聽就聽得出啦~! 買果時你無聽清楚咩~? 做左5年經驗……都只是一個學師~!  發表於 2012-7-31 20:42
回復

khip 發表於 2012-7-30 00:59
興幸我個個功能正常

會 5 會係你身上某器官個功能 5 正常
回復

忠仔~ 發表於 2012-7-30 00:59
回復 khip 的帖子

C兄~有邊間店買濾桶會入水試俾你睇架~~你講我知呀~~等我下次去~~

講得岩,我冇叫你入水試,唔好先入為主。

其實摩打運作正常,個筒出入水都ok,基本上魚佬冇責任要換俾你的,產品是沒有保證你完全靜音。

其實個問題係你以你既經驗,聽出摩打有問題而要求去更換,任何人聽到都可能只係你錯覺,呢樣係好正常既事。  特別佢地做店舖每人咁多人,你認同嗎?

所以我個人好相信,如果雙方大家有更好既溝通,整件事其實好易解決。
回復

地獄火 發表於 2012-7-30 01:03
會 5 會係你身上某器官個功能 5 正常

暫時未死得,他朝有日有絕症,我話你知。
回復

khip 發表於 2012-7-30 00:41
賣龜既,當然有責任,但表示人地一定要100%知道冇錯?    你自己做野都唔可能100%冇錯。

見到人地做錯, ...

好的, 其實我前兩日上完魚佬之後都上過五木, 見到五木keep龜方法都有問題, 但係果陣無出到聲, 依家經師兄一提真係好後悔, 奈何住得遠, 可唔可以搵師兄上去代我講呢? 難得師兄比小弟更真心為D龜, 我相信師兄一定會直接同五木老闆同店員指出佢地既不足之處, 唔係好似小弟咁剩係敢o係度講

你…… 都好曲線下喎! 五木都出晒名 __ __ 。  發表於 2012-7-30 01:35
回復

khip 發表於 2012-7-30 01:06
暫時未死得,他朝有日有絕症,我話你知。

千祈 5 好話我知你有絕症,我 5 想浪費金錢
回復

地獄火 發表於 2012-7-30 01:09
千祈 5 好話我知你有絕症,我 5 想浪費金錢

Hehe 你放心  我死左你都應該唔洗什錢的,最多打過rip
回復

rust-eze 發表於 2012-7-30 01:09
好的, 其實我前兩日上完魚佬之後都上過五木, 見到五木keep龜方法都有問題, 但係果陣無出到聲, 依家經師兄 ...

人地有電話俾你打的,其實有心要盡責任,睇你做唔做姐, 做左人地唔理咁自己過得去。

不過你覺得多餘既,或者你做唔做都好冇必要同我交代,問題係你自己覺得點而已
回復

回復 khip 的帖子

你有無試過無入水試濾桶呀??~~如果有你都知無入水試只係試到佢轉唔轉~~聲一定有~~所以係當時係聽唔出D聲係咩聲~~~

再加上我個濾桶有咩問題我以講左啦~~咁仲唔夠清楚呀~~不如你睇下佢點答我仲好啦~~幾10蚊野呀~~有問題都唔好再返來換呀果D呀~~
唉~~我真係唔知點同你講~~算啦~~我都無必要要解釋落去~~等D C兄睇完自己評價去唔去啦~

咁你未唔好買個幾十蚊……買個幾千蚊囉~!  發表於 2012-7-31 20:46
回復

khip 發表於 2012-7-30 01:10
Hehe 你放心  我死左你都應該唔洗什錢的,最多打過rip

咁我又未到好吝嗇地步,我會送張席比你圈埋先掉你落海 la
回復

khip 發表於 2012-7-30 01:12
人地有電話俾你打的,其實有心要盡責任,睇你做唔做姐, 做左人地唔理咁自己過得去。

不過你覺得多餘既, ...

唉呀, 好失望師兄原來同小弟一樣, 剩係網上講, 唔去身體力行
回復

小弟多口插句嘴~~
其實我之前系其他論壇都見過有人上過去LI間野買野之後番黎呻
佢地話D店員唔多想唔采人
搵佢地幫手入D二氧化碳 佢地就叫D客自己跟份說明書入 但自己入完又要照比足錢WO~
同post好似仲有幾個人有類似經歷 一齊和應樓主
所以我一直都唔敢上過去幫襯
回復

忠仔~ 發表於 2012-7-30 01:12
回復 khip 的帖子

你有無試過無入水試濾桶呀??~~如果有你都知無入水試只係試到佢轉唔轉~~聲一定有~~所以係 ...

就算你入完水聽到有聲,但個筒係濾到水既,咁請問是否一定要換俾你?

不如你冷靜落黎諗清楚D先啦。  有時人嬲起上黎就會鑽牛角尖,平常心去睇番就會覺得未必係咁。
回復

弱水三千 發表於 2012-7-30 01:15
小弟多口插句嘴~~
其實我之前系其他論壇都見過有人上過去LI間野買野之後番黎呻
佢地話D店員唔多想唔采人

上過去買浮台都OK, 可能我上果陣九點幾, 無乜人
回復

回復 khip 的帖子

你買魚缸人地會唔會試俾你睇呀~~都只係俾你睇下有無賓有無花返到屋企自己試完有問題先去換架啦~~唔通入左水就唔俾換呀~~

你買個漏水既魚缸,試完漏水攞返去換啦~! 記住搵D平架……貴既你買唔起…&…唔漏架~!  發表於 2012-7-31 20:54
回復