香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: ah_jai2005
打印 上一主題 下一主題

今日遊行的一點另類小感想: 我不太喜歡的一些行為。

金石豬 發表於 2012-7-31 13:11
甘你向香港政府提出將六四加入國民教育吧, 又何需反國民教育呢?

有關呢個國民教育啦…
作為中國人絕對應該對中國有認知,
加上我地文化、歷史等等都有差異,
所以一定要認識,呢個正正係要學國民教育既原因。
我相信你都清清明白今日既國民教育有不足,
先不論行政上問題,
內容上明顯係隱惡揚善,
但我地要清楚,
正面同反面唔可以分開教,
要教就要一齊教。
我地一定唔可以話「不如暫時接受先啦,有不足地方可以慢慢加」
原因非常簡單,
因為我地根本上睇唔到佢有打算加入反面教材傾向。
所以,一係唔好教,一係加左先去教。
回復

wongfafa 發表於 2012-7-31 22:58
有關呢個國民教育啦…

我米話將六四加入國民教育, 妳睇5到?
回復

回復 金石豬 的帖子

見到…但佢會咩?
就算會…都只係為「塞反對者把口」循例講小小,
唔會講到好似其他內容咁詳細。
我見既中國模式,幾乎無一句講中國政府有錯
回復

wongfafa 發表於 2012-7-31 22:58
有關呢個國民教育啦…

我完全同意你講嘅兩點
要認識中國嘅文化同歷史
要正反一齊客觀持平地教
如果不能
不如不教!
回復

金石豬 發表於 2012-7-31 22:48
先生!!!! 5該睇番25樓!!!!! 我係話如果呀!!!! 話如果都係屈你呀???!!!! 你盲定想反屈我呀!!!! ...

放心!我不嬲睇得好清楚,一定有睇到如果。

不過睇得出你玩模糊概念丫!加左如果,就講乜都好似唔係話緊人丫嘛。
不過,你加左一句「如果我講......」同「就要俾人打倒」,主體好具體用左「我」,係上文下理都好實在存在、大家都知道既實體,咁呢個「俾人打」既「人」,就會聯相對地聯想到實體既一個對象。依家你要玩概念,話只係如果,既係果個「人」只係講一個不存在既實體,係一個純假設既人丫嘛?! 咁我依家就話你聽,我果句「屈人錯,唔等如可以令自己變得有道理!」只係一句放諸四海皆適用既句子,任何人屈人錯,都係唔等如可以令自己變得有道理!

而我下一段「你再一次屈人」,入面用「再」字,係因為為你之前已經多次表示你認為反國民教育既人只係盲目去反,唔知自己為乜而反,唔知反對理據係乜,而實情好多人都知道自己做緊乜,此為之「之前屈」。而跟住你話我無論xxxx都只會反對,第係「再一次屈」。

至於你講既「係咪要俾人打倒?!」,我唔知你原意有無暗示你真心認為有人有咁既想法。想法既野,自己知已經好足夠。
回復

ah_jai2005 發表於 2012-7-31 23:06
放心!我不嬲睇得好清楚,一定有睇到如果。

不過睇得出你玩模糊概念丫!加左如果,就講乜都好似唔係話緊 ...

你講咩都得既la.....!!!但我一定無指明你要打倒我!!! 你就指明話我屈你, 似乎屈人既係你呀阿叔

關於我話你屈我果樣,可以睇埋47樓。 (因為我發左post先見你46樓呢句,所以都回應埋。完!)  發表於 2012-7-31 23:18
回復

金石豬 發表於 2012-7-31 22:58
得la!!! 知你反國民教育, 5使係度係甘攻擊我卦!!!!

ok!或者你見我每個post度留點評,會感受到我針對你。

我都想講,其實,我真係、真係想講既係理據、資訊、概念、價值觀等等既野。 我響其他人度留野可能係幫口、撐佢地,仲要幫手反問,成個感覺難免會似係針對。

如果係咁,先同你道歉! (係真心既)
我無意引起罵戰或專登攻擊某d人,甚至唔係為左拗贏拗輸呢d意氣之爭。 我只係想發表我既想法。

如果我用詞過火,向你再次道歉!
不過,我重申,我無意刻意攻擊任何人,我只想對事,唔想對人。

為免再引起不快,我暫時唔就呢個發表個人意見住。 除非有人問我野,否則,呢個post我會自禁言,以便大家繼續暢所欲言。
回復

反國民教育 同 保護釣魚台 有矛盾???
而且 國民教育 關係最切身問題 當然關注最多..
而釣魚台 ge日中關係 中方而多次表示強烈抗議
亦用不著民間過度升溫 , 正如 香港出船去釣魚台都會比政府阻止。
過份民粹主義中國唔希望見到 。
個人意見
回復

wongfafa 發表於 2012-7-31 23:03
回復 金石豬 的帖子

見到…但佢會咩?

sorry: 我係保持中立, 我係叫guy 那人向hk 政府提出將6.4加入國民教育, 無話將6.4 5可以加入去.
回復

wongfafa 發表於 2012-7-31 23:03
回復 金石豬 的帖子

見到…但佢會咩?

我好記得六四後袁木講過一句說話
天安門上沒有流過一滴血
回復

ah_jai2005 發表於 2012-7-31 23:13

我都想講,其實,我真係、真係想講既係理據、資訊 ...

其實我係政治中立, 只係想知道d人反國民教育d咩野, 同埋近期主權問題都好hit, 覺得d 甘熱血既hk人點解5去捍衛主權, 就係甘
回復

ah_jai2005 發表於 2012-7-31 23:13

我都想講,其實,我真係、真係想講既係理據、資訊 ...

師兄無需自禁言
只要不再理他便可

哈哈! 其實,係因為我想講既野主要已經講左,想抖下隻手啫! Anyway,見到仲有人會發聲,感覺很良好! ^v^  發表於 2012-7-31 23:41
回復

區家麟:
你說教材偏頗,他說教材是另一種聲音。
你說這聲音不符事實,他說教師不一定要用。
你說不符事實就要改,他說不改。
你說不改就撤回教材,他說不撤
然後還說,這不是教材。

你說是洗腦,他說不可能洗腦。
你再說洗腦,他露出真面目,說我就係要洗你腦。
你說反對,他說其實你都係贊成。
你要求撤回,他說沒有強逼。
你說無選擇,他說你可以選擇今年做、明年做或後年做。

明明是變種的政治課,他說是你政治化。
偏頗教材為何要公帑資助,他無力反駁。
遊行交流=「紅色之旅」?他無言
少數族裔學生也要愛國愛黨?他無言。
明明歐美國家是「公民教育」,他說「全世界都有國民教育」。
被踢爆後,他又無言。

無言以後,他發難。
無力反駁,他轉移視線。
無力講理,他祭起誅心論、陰謀論。
說你「受外國勢力資助」、「為選舉造勢」、「背後有金主」、「醉翁之意不在酒」。
回復

服兵役係任何一個國家係適合年齡都要既la! 你知5知! 我甘問係想帶出點解hk人5使兵服兵役, 你又要話誰人種田, 真好笑, 服兵役5係服一世ga! 一定有人幫你種田.
回復

guy 發表於 2012-7-31 23:23
師兄無需自禁言
只要不再理他便可

你既然主張6.4 要加人國民教育, 我都無話你錯, 講得出就要做得到.
回復