香港龜友論壇

樓主: 西西莉
打印 上一主題 下一主題

這個巴西小龜患了什麼病?(請幫幫忙看看!!)

記得唔好比龜龜吹到風,
未有燈都盡量放佢係D暖既地方
(可以問下中鋒兄意見,佢有燈同暖管賣)
回復

03110126 發表於 2012-9-16 00:14
我覺得,要加溫啊
同埋你打比中鋒兄問下,浸藥水之餘駛唔駛浸下營養液?
同埋問下如果浸哂藥水都未好轉,駛唔 ...

THX啊!!>,<

你放心啦!!我一定不會放棄龜龜的!希望我的龜龜也不要放棄自己!!

其實最辛苦是龜龜牠們,看到牠們病懨懨的樣子真替他們感到辛苦。

現在患了肺炎的那隻龜龜還是沒有精神,至於也因為水質問題的患病的那隻龜龜

就有好轉,浸了藥水的第二天就睜開了其中一隻眼,但現在又閉上了=.=

上次老闆娘說他們有個顧客的龜龜患肺炎情況與我的龜龜相同,

但因為浸了藥水就痊癒了,不知那個顧客是否說的就是你。

嗯,但老闆娘說我的龜龜痊癒與否會靠牠自己了,只要牠肯再次進食,

痊癒機會就會大很多!!不過,牠們現在還是沒有進食,看樣子要有營養液。
回復

西西莉 發表於 2012-9-16 01:42
THX啊!!>,<

你放心啦!!我一定不會放棄龜龜的!希望我的龜龜也不要放棄自己!!

我的龜龜未好返啊
老闆娘講的應該不是我的龜龜
龜龜的問題可以請教中鋒兄....
我和我的龜龜都努力中
互勉之
回復

西西莉 發表於 2012-9-16 01:42
THX啊!!>,<

而家有冇幫佢地加溫?   

回復

khip 發表於 2012-9-16 23:53
而家有冇幫佢地加溫?

未啊,明天去加啦>,<
買那些加熱燈有沒有特定哪一種?有分加熱度數嗎?
另外要加營養液嗎?龜龜眼皮的位置乾到
沒可能開到眼!!非常擔心即使牠日後痊癒也開不到眼!!
還有你們通常將龜放在哪個地方?浴室是否不是個理想地方?
最近天氣開始轉涼,真的要多留意龜龜!!
回復

西西莉 發表於 2012-9-17 05:08
未啊,明天去加啦>,<
買那些加熱燈有沒有特定哪一種?有分加熱度數嗎?
另外要加營養液嗎?龜龜眼皮的 ...

加熱燈 有以下幾重
1. UVA射燈 (純UV射燈, 只有熱源光源, 冇UVB)
2. UVA + UVB射燈 (簡稱太陽燈, 乜都包晒)
3. 土持加熱燈 (冇光源, 純熱源)

買幾多Watt數就睇你配咩燈座, 如果你未賣燈罩就可以連埋一起買。

水龜一般50w燈就足夠..最多我諗75w都夠晒數

至於上面3種燈用邊一種,就睇你需要。
回復

khip 發表於 2012-9-17 08:02
加熱燈 有以下幾重
1. UVA射燈 (純UV射燈, 只有熱源光源, 冇UVB)
2. UVA + UVB射燈 (簡稱太陽燈, 乜都包 ...

原來是這樣,明白!!
Thx!!
回復

好消息啊!!龜龜終於打開牠的右眼, 似乎開始康復!!
見到牠能再次打開眼睛,真的很開心!!很令人感到鼓舞
回復

西西莉 發表於 2012-9-18 02:32
好消息啊!!龜龜終於打開牠的右眼, 似乎開始康復!!
見到牠能再次打開眼睛,真的很開心!!很令人感到鼓 ...

@.@弓喜靚女姐姐~! 我之前有隻龜龜皮膚病浸粗鹽水好番._.VV!!
回復

乂阿偉乂 發表於 2012-9-18 02:59
@.@弓喜靚女姐姐~! 我之前有隻龜龜皮膚病浸粗鹽水好番._.VV!!

0下?竟然是這樣?!
原來你這個方法都可行的!!哈哈,真有趣!!
回復

我今天買了這些給龜龜,當中有盒(ZooMed) 水龜專用鈣磚/假期糧。

但原來一塊鈣磚好大塊的,我想問是整碎適量放入水裡待它溶化吧?!

另外我亦買了一些白色鈣磚,但細看包裝上的圖只見陸龜的樣子,我是買錯了嗎?

現在兩隻龜龜都有打開眼睛,但依然沒什麼精神,亦不多進食;

換換它們的殼是軟的,可以用龜精靈嗎?Thx!!

回復

回復 西西莉 的帖子

龜精靈主要醫眼炎等嘅病,試下用黑藥啦!
回復

石J 發表於 2012-9-22 01:22
回復 西西莉 的帖子

龜精靈主要醫眼炎等嘅病,試下用黑藥啦!

OK,明白!!

Thx!!
回復

回復 西西莉 的帖子

唔洗客氣!         
回復

西西莉 發表於 2012-9-22 01:19
我今天買了這些給龜龜,當中有盒(ZooMed) 水龜專用鈣磚/假期糧。

但原來一塊鈣磚好大塊的,我想問是整碎 ...

軟殼 龜精 無效的,

軟殼你唯有俾佢晒多D太陽同埋 俾D鈣專佢浸下,假期糧我自己做法係咁

整碎佢,將幾舊大既掉落水入面由佢分解,其餘既整成粉末溝落去D龜糧到俾佢地食..

不過你用假期糧就唔好同一時間落白色既鈣專,太多鈣龜龜也是吸收唔晒...唔好浪費... 待龜龜病有好轉才用白專吧

現在先用有維他命A的 假期糧鈣專 ( PS: 記得拿番D中粒糧出黎先,如果你唔想擺D糧係水入面浸)
回復

khip 發表於 2012-9-9 22:04
Repot 可以參考呢到!!!  其他魚街都會有得賣!!    裡面亦含有維他命A
http://www.fishmanshop.com/reptil ...

學長~~我都買左lee隻 http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-BB-50.html
我長時間放係水可以嗎?? Thx

回復

~紫月~ 發表於 2012-9-22 02:47
學長~~我都買左lee隻 http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-BB-50.html
我長時間放係水可以嗎?? Thx ...

佢會係水入面分解的,不過因為佢入面有中粒龜糧,如果你係分開餵食,你最好整碎佢拿走D龜糧先。
回復

khip 發表於 2012-9-22 02:51
佢會係水入面分解的,不過因為佢入面有中粒龜糧,如果你係分開餵食,你最好整碎佢拿走D龜糧先。 ...

原來糧係裡面丫~但我壓碎左之後拿出龜糧..那爛了~我放番落水時咪好多粉狀LO~~
回復

~紫月~ 發表於 2012-9-22 02:56
原來糧係裡面丫~但我壓碎左之後拿出龜糧..那爛了~我放番落水時咪好多粉狀LO~~ ...

冇問題嫁,鈣專會慢慢分解於水中
回復

khip 發表於 2012-9-22 11:42
冇問題嫁,鈣專會慢慢分解於水中

Thanks Yiu
回復