香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Siu景
打印 上一主題 下一主題

柴灣公園...凹背鱷...

理髮師 發表於 2012-12-12 10:10
算杷啦,水塘最多就係平背同巴西,就生態而言,我覺得鱷龜已經算係歸化種了 ...

一錯再錯,只會令事情更悲!
回復

一刀兩斷 發表於 2012-12-12 07:42
絕對肯定,佢嗰時鼻上及眼側肌肉受損,鼻部受傷,以致頭部康復後長得怪異,加上其凹背及其甲色,一眼認得.
而 ...

一刀兄有冇為防止佢再有下次類似事情發生,
響隔離壇作相應對策或者公告呢?
回復

師兄~睇佢個樣好似傻下傻下好乖咁, 估唔到咁惡WO  哈哈~
回復

支持, 難得^^
回復

snapperplayer 發表於 2012-12-12 12:33
一錯再錯,只會令事情更悲!

一開始引入呢D平價而大型、成長速度快而有危險性既龜就預左有今日呢個結果,而我覺得以本地而言,鱷龜歸化対本土生態都無乜大影響、更何况而家 喺本港各水溏已經多到好利害、至於去到local breed...我覺得只係時間問題,又或者已經有一定既產量未被發現姐
回復

Siu景 發表於 2012-12-12 10:29
回復 Ivan_kwan 的帖子

要定期提供相片和不可轉售,你接受嗎...?

我從來只有買爬無賣爬你放心;)

check pm~  發表於 2012-12-13 00:30
回復

理髮師 發表於 2012-12-12 19:02
一開始引入呢D平價而大型、成長速度快而有危險性既龜就預左有今日呢個結果,而我覺得以本地而言,鱷龜歸 ...

想問點樣預咗?師兄有冇預咗自己幾時死?
一切都係因人而起!人類有責任作出補救!
紅耳龜 / 鱷龜唔係香港原生物種,竟然會出現咁多……
相反地,本土原本有嘅草龜同金錢龜就幾乎已經喺野外絕跡……
你覺得冇問題嗎?咁樣仲唔算影響本地生態?
另外想問咩叫做"歸化"?我"歸化"師兄你唔係人好唔好呢?
Local Breed ? 真係愛龜嘅人就唔會咁做!
Breed 咁多龜出嚟都係為咗轉售賺錢, 啲人只當啲龜係一件貨品, 但其實隻隻龜都係一條生命!

語氣過份左  發表於 2012-12-13 01:42
無錯.  發表於 2012-12-13 01:20
回復

snapperplayer 發表於 2012-12-13 01:11
想問點樣預咗?師兄有冇預咗自己幾時死?
一切都係因人而起!人類有責任作出補救!
紅耳龜 / 鱷龜唔係香港 ...

冷靜D,年輕人雖知道你講既野係啱,但係現實就係現實,過份偏激好難會有良好既討論氣氛,你知道一年香港入口噤多鱷龜苗,有邊個係有心同有能力養詎一世丫,我無話呢D人啱,但係就預左有呢D人,一係就政府管制,凡成體超過一定尺寸或有一定危險性就禁止入口,一係政府打重裞,一隻平背過萬,如果吾係就算點敎育都無,你睇下成個水溏都係巴酉就知啦,就以樓主呢個case而論,喺水池救起佢,返嚟找人要,重要驚人欏去賣或者食,一係D小朋友吾使錢欏返去玩兩日放返去樓下水池;相比之下我睇吾到放去水溏有乜吾好,至於"歸化"...生物界中確有此事呢...香港而家不時都有落山越南種金仔,都係早幾十年歸化的
回復

重有金錢龜既絶跡同物種徑爭不太大關係,最主要俾人捉囇;有人當龜係貨物,你當佢生命,我當佢係有生命既貨物,各有諗法,何需介懷呢
回復

如果我住系大陸鄉下 我一定會養...哈哈
回復

回復 大win神 的帖子

如果你唔怕羞仔就好
回復