香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: brian912452456
打印 上一主題 下一主題

飛河龜ph值一問

i think 冇錢5好學人養ad龜...
回復

回復 kkiop 的帖子

樓主係要選水龜中最食硬件既品種黎養,我都係盡量配合佢,盡量幫佢解答疑難,我唔同隔離壇

某一位神人,郁D話人無資格叫人唔好養.

回復

回復 sammy717 的帖子

小心言詞,那位大神我得罪唔起.
回復

頭搭尾差唔多一呎.
回復

魚缸 長 24吋 高14吋 寬13吋  [暫時性質,開頭無念過養佢,我被迫...]

頂置一個燈箱 兩支18吋  UVB管

FLUVAL 305 濾桶 [底材:生化棉,炭,珊瑚骨(用網袋包好)生物環]

普通氣泵一個

養左五年多,無病無痛,為一問題係之前我剩係用魚糧餵佢,近三個月發現佢有鈣質不足

所以先至四處搵關於龜討論區學野,無計我用返我個年代果套黎養龜,點都有D誤差,而家

就被返龜糧佢食,已開始慢慢好轉.

回復

當你唔係單身既時候,有D野你話唔到事,本來我買個缸想養草.

UVB 我都係近三個月先換上去,以前用普通紫外線管,對飛河龜有無用我唔敢講.

如果一早知要養佢,我直接做個六十吋缸好過,缸大順便可以玩下其它野.
回復

就係因為飛河龜可愛累事囉 .

回復

我個人養飛河龜心得

1.盡量唔好餵生口,而家出既龜糧品質高,買兩三款返黎餵(餵生口比較容易有寄生虫同其它
皮膚疾病)已有足夠營養.

2.無論養龜或魚都好盡量被大水流(在出水位另一邊,以唔會推到隻龜或魚急退為準)比返適合既運動量佢,無咁容易暴肥,龜都比較強壯,千萬不要過份呵護.

3.每星期換3/4缸水,濾桶每兩至三個月折開清洗一次,如果魚缸水有變黃帶點臭味,就立即要
折桶,好明顯濾桶已包和,唔搞好易出事,如折桶清洗,魚缸水換一半就夠,至於換水係唔係一
定要隔夜水,我可以答你,以上面咁搞係唔需要,直接落水喉水就得,換水後24吋缸黎講加兩茶
匙粗鹽(千其唔好用幼鹽)開大個氣泵,一個鐘內乜氯氣都無.

4.氣泵雖然對飛河龜可有可無,但有氣泵,你可以睇到好多野,點解有人話水清唔代表缸水無事,
只要有氣泵就睇得出,留意氣石打出既氣泡,去到水面不散貼埋一堆堆,即係水質有變,呢個時候就應該換水.

以上幾點養魚都得,三十多年來的經驗之談 信不信由你.

回復

REL-CAL 果隻?  呢隻餵左幾次無餵,太快沉,跟住被個濾水吸哂 , 我無用手餵,不過我走

埋去,隻龜知有野食會游埋黎.
回復

我地係咁借人帖係咁討論飛河龜好似唔係咁好,洗唔洗開個新帖飛河龜討論區
回復