香港龜友論壇

樓主: killerwater21
打印 上一主題 下一主題

新手新買龜箱+龜 有D野想問下(新龜屋相 #53)

killerwater21 發表於 2011-11-10 13:13
新屋相 大家有無咩建議...

建議:

1) UVB放中間, 一定要加UVB反射罩, (果支係乜牌子UVB?), 加熱燈放右邊.
2) 水盤加大2-4倍放右邊, 加熱燈射住D水一半.
3) 左邊放山洞擋淘膽遠紅外線, 白天拿走山洞, 晚上及回.
4) 淘膽駁溫控set箱 "中間" 23c開, 26c關, 如溫控沒下限可set, 就只set 26c關.
5) 白天加熱燈加到箱中間溫度29-30c.
6) 箱要加小型抽氣扇抽氣出, 24hr開.
7) 頂部最好可加多一支10.0光管及T8管反射罩. (但亦可不加).
8) 可加多一個時控開關. (但亦可不加).
9) 可如下圖完美全自動. (但亦可不加):

回復

waiman 發表於 2011-11-11 03:34
建議:

1) UVB放中間, 一定要加UVB反射罩, (果支係乜牌子UVB?), 加熱燈放右邊.

1) http://www.ebay.com.hk/itm/Zoo-M ... -SHIP-/230400442333 e隻..
2)明白^^"
3)明白^^" 山洞洗唔洗大過d??
4)即係個溫控放係個箱中間? 佢得上面個個窗口位先放到係中間
5)明白
6)係咪一定要裝?O?
回復

1) Zoomed 10.0 UVB, 30cm, 無燈罩, UVB 26uw/cm2.
Zoomed 10.0 UVB, 30cm, 加燈罩, UVB 35uw/cm2.
合理的UVB量, 最低值是25uw/cm2照12hr, 而理想值是50-90uw/cm2照8-12hr.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

3) 如果係白天拿走山洞, 晚上放回, 咁山洞大d好d, 因為龜都大得好快架.
4) 溫控頭唔洗放中間, 你可以用溫控頭測下中間, 又測下左角位, 減一下就知相等中間幾多, 咁溫控頭放左角位就得啦.
例如夜晚中間有28c, 左角位有30c, 30-28=2, 咁要中間26c關, 即係26-2 = set 24c關.
6) 通風係好重要架. (尤其對結石及隆背).
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 02:03
換晒啦^^
今日去左水X情到買左星龜專用底材個D木...
換完D底材 D濕庋KEEP度55度 好開心^^"

咁咪幾好囉~!
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 02:00
買左溫控啦
應該放係熱點定冷點
我E家就放左係冷點 一到30度就熜左佢~

下..溫控吾係要自己SET野架咩?
我SET左28~32度.
回復

killerwater21 發表於 2011-11-10 00:01
有D咩仲要買
我想問我隻星龜買到返去就係食左一淡龜糧 M字頭個隻就無食 係咪唔洗理佢?O? ...

獨欠一洞。陰地比龜瞓覺
回復

waiman 發表於 2011-11-11 04:15
1) Zoomed 10.0 UVB, 30cm, 無燈罩, UVB 26uw/cm2.
Zoomed 10.0 UVB, 30cm, 加燈罩, UVB 35uw/cm2.
合理的 ...

4)我中間30度 左邊29度(陶瓷)  我個溫控頭諗住放係左角位
日頭同夜晚 溫度應該點?
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 12:48
4)我中間30度 左邊29度(陶瓷)  我個溫控頭諗住放係左角位
日頭同夜晚 溫度應該點? ...

你個溫控控制陶瓷, set晚上22c開, 25c關.
白天set 27c開, 30c關.
回復

waiman 發表於 2011-11-12 02:30
你個溫控控制陶瓷, set晚上22c開, 25c關.
白天set 27c開, 30c關.

我個個溫控 就係唔夠溫度先會開 無關... 姐係夜晚唔夠25度就開 白天唔夠30度就開?
我白天就係諗住開射燈+UVB 射燈個射點應該射去邊到好 係咪射去水盆到
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 13:47
我個個溫控 就係唔夠溫度先會開 無關... 姐係夜晚唔夠25度就開 白天唔夠30度就開?
我白天就係諗住開射燈+ ...

冇可能既, 溫控一定有關. 如果唔係就開左永不關, 咁點控溫呢?

2) 水盤加大2-4倍放右邊, 加熱燈射住D水一半.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
回復

waiman 發表於 2011-11-12 03:24
冇可能既, 溫控一定有關. 如果唔係就開左永不關, 咁點控溫呢?

2) 水盤加大2-4倍放右邊, 加熱燈射住D水一 ...

姐係例如 我溫控SET左 26度既 個箱得25度佢就會開 如果27度既話佢就關.

2) 因為E排天氣凍 我驚冷點又好凍 就係得熱點個邊好熱 有無問題?..
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 14:29
姐係例如 我溫控SET左 26度既 個箱得25度佢就會開 如果27度既話佢就關.

2) 因為E排天氣凍 我驚冷點又好 ...

唔係. 而係溫控有分兩種, 一種只有上限可調, 固定下限, 不能調下限. 另一種高級D, 可任意調上下限度數.

只有上限, 就set 25c關. (咁會有固定下限, 通常降三度會開).
有上下限, 就set 下限22c開, 上限25c關.

2) 參考上圖, 買個光暗制, UVA燈插到光暗制, 咁就任你調溫度.
要全年溫度自動, 就UVA燈插到光暗制, 光暗制插到一個獨立既溫控.
回復

waiman 發表於 2011-11-12 03:39
唔係. 而係溫控有分兩種, 一種只有上限可調, 固定下限, 不能調下限. 另一種高級D, 可任意調上下限度數.

...

2) 整光暗制 麻唔麻煩嫁?O?...我唔識電器呢D野

我D燈 仲有無野要改善下

如果我隻龜就係食http://www.ebay.com.hk/itm/Zoo-M ... -SHIP-/230400442333 呢隻龜糧 仲可以食d咩??
回復

killerwater21 發表於 2011-11-11 14:50
2) 整光暗制 麻唔麻煩嫁?O?...我唔識電器呢D野

我D燈 仲有無野要改善下

買到呢種現成既, 插穌插上去就搞掂. 冇野整既:

>如果我隻龜就係食http://www.ebay.com.hk/itm/Zoo-M ... -SHIP-/230400442333
>呢隻龜糧 仲可以食d咩??

條Link係燈wo. 食燈?  

請參考:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1991

回復