香港龜友論壇

樓主: happycyk
打印 上一主題 下一主題

我們吃的肉與往昔親人有密切關係

我諗我要澄清一樣, 我唔係正式佛教徒,
只係會去道場聽吓佛學, 南傳北傳我都去,
但我唔明白點解D Ching覺得我重北輕南?
在佛學嚟講分門派, 亦有支但無分高下,
所謂八萬四千法門嘛, 按人緣份而學邊門而已,
我講緊既係正信與非正信的問題, 而非南北之分問題.

等如D XX的兒女, 打住另外兩大宗教名號, 但人哋教會認唔認你先?

對於宗教我向來覺得如各國菜系, 有人喜法國菜,
有人日本, 有人喜中国菜,
從冇任何一国菜系凌駕於某一菜系, 只有邊系菜啱自己胃口,
有人喜歡基督菜, 有人喜歡印度菜而佛家菜只係較啱我口咪而已,
對我嚟講喜歡邊種菜系都OK, 但大前提必而係正信-----即五大宗教都承認的!

對於亞板主先生話我着相, 就.......

回復

Sunflower 發表於 2011-11-16 00:14
我諗我要澄清一樣, 我唔係正式佛教徒,
只係會去道場聽吓佛學, 南傳北傳我都去,
但我唔明白點解D Ching覺得 ...

佢真係無講錯你, 你完全著哂相
正信? 唔正信? 佛教發源地印度既印度教一樣唔認為佛教係正宗, 印度教計人口係世上大三大宗教
至於頭兩名既耶教同回教得閒同你佛教fd, 佢地核心教義係世上有全知全能創世神, 佛教就否認世界係由神所創, 同時神都唔係無所不能, 一樣會有生死之苦, 觀念相差咁遠, 大纜都扯唔埋, 點承認呀? 承認得佛教即係話自己教講既野有錯, 倒自己米呀?

講人多? 你諗下世上信佛既人多定唔信佛既人多? 是否邊面多邊面岩呢? 佛陀都無要求過既野有d派別都加埋入去, 咁叫正信嗎? 你到底係信呢d派別, 定信佛陀教誨本身? 係咪有人"如是我聞"之後同你講幾句廢話, 你岩聽咁又當係正信?

唔使講咁多野, 你答我你係邊到睇到佛陀講叫雞係犯左淫戒? 你有無了解過當年跟隨佛陀既僧團同佛陀本身點睇呢件事? 而家有人話叫雞係犯左淫戒, 極其量係犯左佢認為既淫戒, 唔係佛陀所講既淫戒, 咁犯左又有乜所謂? 睇多次先講野啦, 有埋reference都唔識睇

http://cbs.ntu.edu.tw/gem_browse.php/fpath=gem/brd/BudaHelp/O/F00100BO&num=7

回復

回復 黑沙 的帖子

吓!!!我隻星尋日朝仲食咗d屎tim...
唔得啦!我都要同佢進行地獄式特訓
訓練到佢只係食空氣同飲雨水先
回復

得啦! Ching, 你講嘅成年人自然會分, 但願唔會影響呢度D小朋友啦! 唉!!!!
回復

Bye!!!   
回復

Sunflower 發表於 2011-11-16 00:31
得啦! Ching, 你講嘅成年人自然會分, 但願唔會影響呢度D小朋友啦! 唉!!!!

笑死人啦, 講埋d野真係得啖笑, 問你邊到睇到佛陀話叫雞係犯淫戒又up唔出, 好心你就唔好誤人子弟啦, 多餘

唔夠人講就老屈人係咩天道, 你既道德要求仲高過佛陀我懷疑你係明光社d人呀

跟你講法既話, 而家世界三大宗教都唔承認你佛教喎, 你仲點正信呀? 你信緊邪教呀? 好在你唔係佛弟子, 唔係比你妖言惑眾真係害得人多
回復

笑死人啦, 唔止佛學野唔識, 連其他宗教既其本常識都無就學人拋書包懶係度人向善咁, 其實自己就犯哂法執既毛病
回復