香港龜友論壇

樓主: zero_1
打印 上一主題 下一主題

蝴蝶灣事件倖存龜隻尋新主人~附感人故事

撐一個 唔洗咁傷心

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
zero_1 + 10 路見不平,值得一讚

查看全部評分

回復

回復 zero_1 的帖子

可能d人放生係d河度 佢地爬左落沙灘?
回復

回復 jellyfish 的帖子

我都記得舊壇果時見過呢單野,當時師姐都有詳述當時盡力試救餘生者既過程。
我開頭仲以為zero兄所講既就係果單,但又記當時應該只係剩返少數巴西,所以又覺得唔係同一單。

原來係另兩個不同事件。

順帶勸喻zero兄毋須勞氣,公道自在人心!不過,為免新加入龜友既人被誤導,都贊成師兄為自己澄清。
至於d無的放矢或者有意抽水之人,認真你就真係輸了!一笑置之算啦。

評分

查看全部評分

回復

lee25576031 發表於 2012-3-11 23:24

雖然你講既可能性係有,但似乎有d牽強。

而且,沙灘近海,但又偏要「假」設佢係河度爬過去,除自欺欺人之餘,亦係一個不智既思維。
回復

其實領養,re home係好事, Zero兄 有冇諗過join D大型機構?
http://www.hkherp.org/
係好選擇, 他們的一些活動我多年來也斷續有參予的
回復

zero兄,話不多講,只一句:我信你!

同埋用實際行動支持你。

評分

查看全部評分

回復

lee25576031 發表於 2012-3-11 23:24

那兩條是山上留落的小澗,很窄且小水,不能接納到十多隻接近成體的龜,

雖小澗距離沙灘僅百多米,但我發現龜龜時,有些在深約兩三米的海水中

浮沈,淡水龜不會走進海水裏,因為知道有危險,這是天性.我絕對相信放龜

者直接把龜放予沙灘,甚至為求讓龜早日回歸大自然(早日回歸天國)而達

到放生目的(放死),把牠們直接丟進水裏
回復

自由度 發表於 2012-3-12 01:39
zero兄,話不多講,只一句:我信你!

同埋用實際行動支持你。

感謝你的絕對信任及實際行動
回復

杉原悠 發表於 2012-3-12 00:04
其實領養,re home係好事, Zero兄 有冇諗過join D大型機構?
http://www.hkherp.org/
係好選擇, 他們的一些活 ...

我有join過三個大型機構,如愛協,爬協等,但做了幾年二打六,

還是覺得自己做主最好所以就和其他志同道合之士先後成立

零團,Nova等,前者正正和大型機構合併了
回復

誠信可以讓人與人的關係和交往變得簡單和快樂,猜疑則反之。的確,世上不乏欺騙,保持警醒沒有錯,但是懷疑他人的誠信之前務必要做好詳察,而發言之前更應慎之又慎。
既然警醒於欺騙之多,也更應明白誠信之彌足珍貴,不容被誤解。

回復

我屯門人黎,成行行青山腹地d澗,未見過有野山龜
回復

支持領養
如果唔係阿媽唔比養多隻,我都領養一隻
回復