香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

yeungbruce 發表於 2015-4-14 02:49
人要與時並進,古代進步到現今社會,最成功嘅國家有無共產主意,有無一黨專政?
唔好講少數服從多數,大陸 ...

咁我唔係歷史學者, 我又無錢買時光機, 但我唔認為啲文明古國會有幾個政黨參政囉
或者我地元朝個成乜思汗可以打到去歐洲, 你會諗佢容許國內有反對派系?

仲有, 當以前無, 依家就唔可以有? 時代進步, 文明向前走, 以前都無燈無電視無飛吱, 而且每日淘汰啲唔用同唔值得保留嘅物品

追求公平選舉係為著得到理想生活. 依家國家已用事實證明可以用自己方法滿足人民, 仲需要多此一舉嘛

人生經驗同判斷是非能力係要好長時間先得到累積. 點解世界上領袖絕大多數都係幾十歲唔係青少年? 點解正常學校唔係小朋友教大人知識? 如果你有正常思考力相信唔使我解釋太多...
回復

我講現在未來,你就講元朝,你相信帝制一黨,可能真係需要時光倒流!
經一事長一智,理所當然人類以經驗積累智慧,可惜亦有人以老賣老,鳴頑不靈,
願接受現實,固步自封,正如你所支持之極權一樣!
生係古代,你可能係叫忠臣,生係現代社會呢D只係愚忠,希望老共可以
好好照顧你,得閒送幾隻三線、百色,報答下你!
回復

袋住先在無選擇下已經係現在唯一最有利香港民主發展的方案,共產就最希望你原地踏步。雖然入閘有關卡,但只要全港市民有得選就有機會產生變化,選舉係好微妙的事,沒有可能100%知道結果。就好似唐英年當年,有雖知道最後勝的是梁振英。
回復

你真心相信共產黨會有一日比真普選你?
有可能選一個反共嘅人做特首?
令老共無面,有機會危害佢嘅權力?
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 09:22
我講現在未來,你就講元朝,你相信帝制一黨,可能真係需要時光倒流!
經一事長一智,理所當然人類以經驗積 ...

你自己講古代到現今... 況且唔係你講其他人就要跟你講. 時間會流轉你局限一個時間去比較無意思

唔講古代, 今時今日美國一樣係地球上面霸道, 佢軍事強勢當然話民主比較好可以拖垮競爭對手, 邊度有利益就去打, 去挑撥, 無著數就賣武器由得其他國家互相殘殺, 信其他宗教就打成唔文明甚至邪教唯我獨專

現實係我地國家行哩條路, 正以急速腳步邁向富與強

我地哩啲從來唔會計較個人利益, 國家比倒繁榮安定我地我地人民就有信心

回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 09:33
你真心相信共產黨會有一日比真普選你?
有可能選一個反共嘅人做特首?
令老共無面,有機會危害佢嘅權力? ...

我地香港人唔需要真普選

要真普選潛台詞係搵一個強硬對抗中央管治嘅香港領導人

到真係有個咁嘅人出現, 中央同香港特區關係必然決裂. 到時共產黨會做咩行動你我都知道. 香港鬥唔鬥得過國家如果要深入思考已非常低能. 咁點解我地要俾幾萬人攪衰香港呢???
回復

其實我地正代表香港唔同年代嘅人嘅思想!
我想講嘅係:雖然每人未死都有未來,但要相信支持年青一代
                     佢地先係真正香港未來主人,要變舊迎新唔係正正係年青一代
                     應有嘅權利?撫心自問你我有多少年可活?

利申:本人七十後
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 09:22
經一事長一智,理所當然人類以經驗積 ...

三線同百色都唔同級啦... 你睇吓國內人啲微信朋友圈、QQ群、論壇訊息... 貼出嚟啲相幾多, 一池一池幾十隻咁... 啲大龜場可以有幾百隻甚至過千隻... 咁咁多南方人業餘同商業養金錢龜, 數埋係幾多呢... 百色流通同暴光一年咪一百幾十隻, 差天共地啦
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 10:01
其實我地正代表香港唔同年代嘅人嘅思想!
我想講嘅係:雖然每人未死都有未來,但要相信支持年青一代
        ...

我1981年出世. 預計自己300年命 無估錯的話我仲有二百六十幾年中國人可以做

點解要放棄更年長、為香港貢獻過更多嘅成年人嘅未來, 去滿足入世未深被政棍舞弄嘅青少年嘅未來? 而且仲係想像得到中央唔接受會要香港人攬炒嘅未來?
回復

cmt3602tt 發表於 2015-4-14 09:25
袋住先在無選擇下已經係現在唯一最有利香港民主發展的方案,共產就最希望你原地踏步。雖然入閘有關卡,但只 ...

咁我都算比好多身邊人早相信CY會跑出    我身邊啲同事、舊同學嗰啲以為自己好識野話一定係唐氏笑我唔識政治 我當時唯有心中笑佢地低能
回復

你咁後生有咁嘅思想同見地,真係萬中無一,如果你身在内地,我相信你真係
国家未來,習總繼任人,如你身在香港,本地民建聯亦會非常珍惜師兄呢類人材!
但對好多識分是非黑白,相信民主嘅人,會覺得好可怕,原來八十後都有你呢類人,
好彩如你所言,咁識政治嘅人始終唔多,我相信香港有美好嘅將來!

真心希望師兄第日一大池百色,用心照顧,不用出來攪政治!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
EV-DAY + 2 識政治嘅人始終唔多

查看全部評分

回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 11:35
你咁後生有咁嘅思想同見地,真係萬中無一,如果你身在内地,我相信你真係
国家未來,習總繼任人,如你身在 ...

個人榮辱我唔計較

只望國家好、香港青少年唔再被利用吾感足矣

同感!!!  發表於 2015-4-16 01:11
回復

herbalchung 發表於 2015-4-14 01:55
我覺得蠢嘅人被利用被損害利益仲要盲目追求...
64係一個實例,
民運領袖同香港煽動班政棍有幾個唔係肚滿 ...

印度及菲律賓都好民主,叫佢地考慮下移民過去,我送貞操帶
回復

地獄火 發表於 2015-4-14 23:26
印度及菲律賓都好民主,叫佢地考慮下移民過去,我送貞操帶

啲人俾人洗左腦先盲目追求民主
人民追求民主係為著得到更優質生活, 如果直接可以擁有更美好嘅生活, 民主就無存在嘅必要
中國人依家就無乜追求民主嘅必要
話共產黨唔民主嘅主要都係唔熟悉國內民情嘅香港人同美國政府
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 02:49
人要與時並進,古代進步到現今社會,最成功嘅國家有無共產主意,有無一黨專政?
唔好講少數服從多數,大陸 ...

咳..咳...新加坡....咳..咳

回復

香港過去30年最繁榮時, 有民主?  有普選?

Direct Democracy 只會帶來內鬥、內耗、暴力, e.g. 台灣、泰國、埃及..............

最好就Indirect Democracy!  

你班反對派L吊政棍, 到到有真普選果日, 咪又係反反反??!!!   因為你地係香港少數(Vocal Minority), 輸打贏要, 任何輸左既議題都用反反反、上街、訓馬路同埋拉布來對付大多數!!!  咁同恐怖份子有乜分別???  

你地有尊重過大多數咩?  舉例:  上次五區公投, 夠公平啦, 結果得50萬人投票, 但泛民死都唔肯認輸, 居然在立法會到講 "你地當果50萬人死架?".  Yes, 在少數服從多數下, 呢50萬人就係當死既!  輸打贏要既港式民主, 永遠都會反反反反反反反反反反反反反反反,反個不停架啦, even有真普洱!!!

講到了重點,說得好!!!  發表於 2015-4-16 01:16
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-20 01:35
我同意時代要進步, 人和地區都要不斷發展, 包括民主!  我從來沒有反對爭取民主.  但正如基本法寫到好清楚, ...

我赞成
回復

每个人都有自己的立场,我希望大家能互相尊重
回復

Tony兄放心,乜野形式嘅民主,阿爺都係唔會比,只要有些小機會影響佢操控,
佢都唔會冒險,正如普選行政長官!
高鐵,創科局,三跑呢D你覺得好值得起?點解次次都唔可以比其他民生議題行先?
689根本無視立會,想做就乜都要過,無足夠討論同資詢,過唔到就次次都將責任推落反對派身上,
令普通市民誤解泛民主派!
如果Tony兄相信可以用選票令少數服從多數,你都相信民主!喺公平公開嘅選舉上,
每人都要接受選舉结果!你講嘅少數又從何而來?港大民調?民建聯電話訪問?
正如你所說大多數人都唔喜歡反對派,請幫手叫你身邊所有人登記做選民,喺下年
立會選舉將所有反對派踢走,將你相信喺人帶入立會!
回復

新加波喺李光耀強權管治下,經濟發展好好,人民安居樂業!
光影之下,所有反對聲音全部唔係比政府告到破產,就係坐監!
如果你只求生活富足,新加波係樂土,如果你渴求自由公平,不甘最大嘅基金,
所有傳媒都喺政府手上,新加波绝對滿足唔到你!
回復