香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

2/6 am
沉晚忍唔住灌左阿雞食2粒糧..因為好怕佢好餓...
阿雞隻眼都係冇乜點變過好似...
2邊眼皮都算係開到d...右眼多d...左眼少少....
突然發現阿雞個底殼都有d出事...有個十字位軟左..咩事呀......爛甲?
d問題好似一浪接一浪..唉..加油阿雞...
聽晚就可以睇醫生..撐住呀呀雞...
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

針劑果D係咪慶大霉素黎?
回復

回復 pkick 的帖子

我都唔知..你問中鋒啦..
"神仙水"..
回復

4/6 AM
沉日終於帶左阿雞去睇余醫生..阿雞重57,2g...
余醫生一開始就話"阿雞好嚴重....死得架啦..你係咪真係想醫佢?"
我話係...個句野真係令我好難過...
之後佢幫阿雞驗屎..
(其實係係阿雞patpat攞左少少屎..之後係顯微鏡睇...)
之後佢話阿雞好多寄生蟲...心一沉...又多一種病?!
余醫生再解釋話一般龜都有寄生蟲...只係龜龜健康個陣..佢地唔會好放肆..
如果龜龜身體差...d寄生蟲就會多d...
咁阿雞就要杜蟲啦...
之後余醫生話"其實d龜係好tough既...不過年中都有好多人晒死自己隻龜....阿雞隻眼唔好, 有白色消唔到炎, 好可能係缺少左vitamin a..同埋其他營養....阿雞有可能之前中暑...令到佢內臟衰能衰竭....但冇人知有幾嚴重...佢個殼軟左係唔夠鈣...d甲又有少少內出血...我地可以做既野好簡單..就係灌食..會俾d狗糧你俾阿雞食..因為狗糧含有好多營養...連埋d抗生素俾佢..每日灌餵一次...哩個係長時間作戰..起碼要一個月先會有轉機...阿雞過唔過到哩關就睇佢自己既做化...同埋主人既耐心...佢一係會自己好..一係就...
哩d咁細既龜我唔會同佢驗血..如果要驗血..我抽佢1ml..哩佢黎講已經係重創..
其實好多龜主人都好似你咁帶埋d黑藥黎話用過..我唔評論哩支野有冇用..因為佢d成份都冇.....至於d眼zoomed藥水..其實只係消炎作用....至於糧食..其實d乾蝦對龜黎講係冇乜用..d蝦殼都唔多鈣....d開口糧..我都唔評論佢好冇..我對d寫中文字既糧都唔係好信..唔係崇洋..係外國野既做法同標籤可信性高d..其實d龜好tough..你俾d營養價值高既野佢食就ok...例如zoomed個d..."

就係咁...就睇完醫生...余醫生將d杜蟲藥同埋狗糧灌食左一次俾我睇..
對我黎講又係一個挑戰.....首先mun長阿雞條頸..然後好似tun劍咁..將條小管直插到阿雞個胃度.....就放d野食係個度....插到龜底板既第2格就差唔多......

有一個叫做好既消息..我問余醫生阿雞其實係咪盲左..佢話佢唔覺得阿雞盲左..只係依家發炎白左..
阿雞! 我期待你睇番野既一日!!!

今晚開始作戰:
1.) 每日一次灌食 (狗糧 3ml + 少少鈣粉 + 抗生素 0.2ml)
2.) 早晚用暖水開repotboost俾阿雞浸半個鐘
3.) 太陽晒到就晒..不過唔好晒到中暑..

加油阿雞..我唔放棄你..你都唔好放棄!!! 12/6再覆診!!!

3/6晚睇完醫生後...俾雞浸下暖水retopboost..佢好似開心左.....

不過浸一陣佢就嘔左d野出黎..唔知乜野黎架...

阿雞正反面...

醫生單同在家治療用品......

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ashbone + 2 多謝經驗分享!

查看全部評分

回復

阿雞加油
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

樓主真係一個好飼主
主人同龟龟都要加油!
祝:"阿雞"早日康復
回復

唔好話阿雞病成咁,一般的小病痛,龜龜都起碼要用一個月時間黎療養,所以阿雞呢次可能要好幾個月的時間先見到效果,雞媽你要有心理準備呀!要相信阿雞好得番!

我會努力灌阿雞食野!!!  發表於 2012-6-4 14:55
回復

加油呀,雞媽! 你d repotboost用晒唔好買,我俾你丫...我仲有成樽用唔晒...
仲有d zoomed龜糧呀等等...

希望阿雞大步檻過

你隻龜龜唔洗用咩? 我仲有好多retopboost..差唔多再問你! 我代表阿雞多謝你先.  發表於 2012-6-4 14:10
回復

亞雞加油呀
回復

加油呀樓主同阿雞!!!!
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

希望冇事啦...其實你都盡晒力!
我d龜全部都餵命脈tim...係咪應該轉晒zoomed...

um...師兄..如果你d龜龜好健康..你可以繼續餵...我睇d forum都好多人用命脈... 其實隨左zoomed, 余醫生仲up左一d名架..不過我唔記得.. 下次覆診再話你知..  發表於 2012-6-4 14:16
回復

加油,繼續為你們打氣!
回復

回復 richard1701 的帖子

佢好番唔洗用鳥...
雞媽我好尊敬你...
有咩可以幫手請pm我...
回復

好好既主人 多謝你GUM DETAIL 既SHARING 學到好多嘢!!  大家要加油AR!!!
回復

好主人~~
努力~~! 好多人覺得龜的生命好平~~唔想曬時間 錢 精力去醫~~
但你不一樣~!!
加油
回復

雞媽同阿雞加油啊!!
希望佢早日康復....
回復

加油!!!!
呢個POST睇到眼濕濕 如果我隻龜病左 我諗我都冇你咁堅強...
你好叻呀!!阿雞一定感受到架!!!加油!!!!
阿雞要好番呀!!
回復

阿雞呢兩日有無好一點呀 ?
回復

再幫阿雞同媽媽打吓氣先~~~ 加油~~~加油~~~~
回復

5/6 AM
沉晚阿雞開始食抗生素..
亦即是話係我第一次幫阿雞吞劍....
真係有d肴底...仲有d手震...好驚整傷佢呀.......
好在阿雞都肯開口...(其實只要掂下佢個鼻仔幾下..)...
咁就迫佢食左野同埋藥..
食完之後阿雞完全冇晒力咁..可能吞劍太辛苦..
希望我唔係俾得太多野佢食....佢hae左係度成晚都冇乜郁過...
掂下佢..佢都比平時慢幾倍既速度輕輕郁下手仔...
唉...見到都辛苦...勁驚阿雞升左天.....

今朝俾阿雞浸水晒陣太陽...好似幾好精神...係咁爬黎爬去....
睇得出佢有郁下眼仔...不過都係未開...(唔會諗住咁快..d藥都唔係仙丹...)
又痾左少少白色野..狗糧?! 當係吧......

加油阿雞!!!

就係痾哩d.....

阿雞都係咁既樣...

回復