香港龜友論壇

樓主: 阿雞阿媽
打印 上一主題 下一主題

"阿雞"(努力對抗病魔 2012.5.16-6.28) R.I.P....

再幫阿雞同媽媽打吓氣先~~~ 加油~~~加油~~~~
回復

5/6 AM
沉晚阿雞開始食抗生素..
亦即是話係我第一次幫阿雞吞劍....
真係有d肴底...仲有d手震...好驚整傷佢呀.......
好在阿雞都肯開口...(其實只要掂下佢個鼻仔幾下..)...
咁就迫佢食左野同埋藥..
食完之後阿雞完全冇晒力咁..可能吞劍太辛苦..
希望我唔係俾得太多野佢食....佢hae左係度成晚都冇乜郁過...
掂下佢..佢都比平時慢幾倍既速度輕輕郁下手仔...
唉...見到都辛苦...勁驚阿雞升左天.....

今朝俾阿雞浸水晒陣太陽...好似幾好精神...係咁爬黎爬去....
睇得出佢有郁下眼仔...不過都係未開...(唔會諗住咁快..d藥都唔係仙丹...)
又痾左少少白色野..狗糧?! 當係吧......

加油阿雞!!!

就係痾哩d.....

阿雞都係咁既樣...

回復

加油 雞仔~~~~~~~~~~~!!
回復

有食有屙都係好的表現。呢幾日太陽都好好,可以俾佢曬下,不過唔好曝曬太耐呀。加油呀雞!

我有俾佢晒呀..佢晒個陣都精神少少!!!  發表於 2012-6-7 12:11
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

師姐,水會唔會太深?
我見阿雞好弱,驚佢會浸親

係呀?! 我諗住都係浸到殼邊咋.. 我有時會俾阿雞深水游一陣..不過佢都有時都好似浮屍咁唔郁.....=(  發表於 2012-6-7 12:12
回復

阿雞乖,要快d好返呀
回復

7/6 am
沉日病左..冇update度...當然有照顧阿雞...
阿雞哩2日都一樣..
夜晚俾佢吞完劍之後...佢就hae足成晚..動作超慢...
隔一陣我又掂下佢..驚佢死左..佢就超慢動作郁一下..
再張開口仔..感覺好似講"我未死..我好攰..你咪搞我! 同我行開..."
um...病到令人心痛.....今晚睇下影張相俾大家睇佢hae係度個樣.......
朝早俾佢浸暖水晒太陽..阿雞就會好似有番d精力......起碼會爬黎爬去..
不過感覺依家係好似"放我走..我想離開哩度......"...唉...........
阿雞隻眼依然冇乜進展..不過好似多左點實色既白色係眼度..
唔知係咪塊野終於想甩哩?

7/6 am相......

回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

ADD OIL AR 阿雞!!!!
回復

相入面的水深OK, 再多就唔好啦
不過我唔贊成放佢去深水度游, 佢病成咁仲邊有力去游呢
亦都唔使專登俾暖水佢浸, 因為曬一陣太陽佢就夠暖, 千祈唔好令佢生活環境的溫差太大
我知你擔心佢突然去左, 不過都盡量忍住唔好係佢訓緊覺時失驚無神去搞下佢
如果想佢休息好D, 可以搵D野蓋住佢個缸, 龜龜唔舒服時通常都匿係D陰暗地方訓覺休息
盡量每日定時幫佢換水, 曬太陽,食藥, 然後就訓覺, 其他時間都唔好打擾佢
以上係我照顧自己的龜龜生病時的做法, 你可以參考一下
回復

阿雞 情況如何?

都係差唔多....眼仔係早上浸水個陣會郁下.... 都冇開不過......  發表於 2012-6-8 11:03
回復

希望佢快d好番啦!
回復

呢個post睇到我喊左
你真係一個好主人,(不過我想問,買阿雞番黎既大嫂去左邊?點解佢好似唔理阿雞咁)
你同阿雞都要加油振作!!!!我等緊阿雞重見光明既一日啊!!!!!!

其實好多人買龜都係想hae養....我細個個陣隻隻龜都養死晒.. 唔可以怪佢呀..算啦..阿雞有我..吉'龜'自有天相既..  發表於 2012-6-8 11:11
回復

回復 Gerrrrrrr 的帖子

好啦..我唔會再俾深水佢游...
不過暖水係余醫生叫架..um...佢都係叫我俾28-30度水俾阿雞浸..
不過28-30度既水真係好難預...我都係放我認為舒服既水溫俾阿雞咋.....

我都知佢要休息..好啦..我忍下.....
"龜龜唔舒服時通常都匿係D陰暗地方訓覺休息" --> 哩個我真係唔知..咁我夜晚俾佢吞完劍後就俾佢係暗d既地方休息啦....

謝謝你!
回復

8/6 am
原來唔覺唔覺阿雞已經吞左劍4日........可憐既阿雞..
依家同佢吞劍再左..不過真係好難捉佢個頭仔出黎..勁驚驚傷佢....
今朝天氣好..起身俾水佢浸晒晒太陽..阿雞有爬黎爬去...
雖然佢仲住緊"湯房"...撐住呀阿雞!!
今朝見佢浸水個陣有郁下眼仔! 2隻都有郁下..郁多左...又攞手隻推下自己隻眼....
不過就未開眼...好似冇咁脹啦粒眼仔..
希望阿雞快快開眼...
都有痾少少屎....加油呀! 過多幾個week你就好番架啦!!
d殼依然軟軟地..勁想加多d鈣粉俾佢食 =(

沉晚吞完藥既阿雞....

回復

雞雞+油~~ 吸收多D太陽!!~
回復

你真係好有心
感動~|
早日康復!
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

師姐加油!雖然幫唔到d咩,但係大家都好支持你架,小心自己身體
回復

回復 阿雞阿媽 的帖子

如果係余醫生叫咁就要跟足啦!
你可以做既都做左,阿雞都應該知的
回復

http://www.discuss.com.hk/viewth ... orid=2494437&page=1
岩岩上網見到哩篇野..令我對阿雞有番信心!
阿雞隻眼都冇咁壞..感覺上..要加油呀!!!!!!
人地用左2個月!我都要加油!!!
回復

加油啊!!!!
回復